Przeróbka z NTSC na PAL raczej sensu nie ma. Trzeba wymienić GTIA, możliwe, że też ANTIC, dwa rezonatory kwarcowe, nie wspominając o drobniejszych elementach. Prościej i pewnie taniej będzie wymienić całą płytę bazową.
Scisle mowiac placi sie VAT (23%) a nie clo. Kwoty progowej nie pamietam (ta kwota rosnie co roku i faktycznie wynosi kilkadzisiat $/Euro), ale w przypadku starego sprzetu jest to mocno uznaniowe. Czasami jak sprzedajacy zadeklarowal niska wartosc to przechodzily mi cale zestawy sprzetu i gier bez problemow. A zdarzylo mi sie kiedys kupic rzadkiego cartridga boxowanego za 140$ i sprzedajacy napisal taka kwote na deklaracji celnej pocztowej i dowalili mi Vat :/
Jest gorzej. Sprzęt nie posiada oznaczenia CE, więc nie można go dopuścić na obszar celny Unii Europejskiej - ->link<- I udowodnij pani celniczce, że 30 lat temu nikt o dyrektywie "Nowego Podejścia" nie słyszał. Oczywiście wszystko można obejść i załatwić u pana Waldka na Cargo... I oczywiście to bardzo uznaniowe i podobno najbardziej czepiają się zabawek elektronicznych. Czyli bingo. Wiem, bo raz mi nie wpuścili przesyłki.