atarionline.pl Programy niekompatybilne z VBXE... - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorsikor
      • CommentTime17 Apr 2009 15:04

Wczoraj sobie wreszcie zmontowałem kabelek testowy do VBXE (rychło w czas, ale zawsze). Udało mi się wgrać rdzeń na nowszy i całość poszła do testów.
      Ponieważ mam wersję od Elektrona w gołej 65XE, postanowiłem potestować programy wymagające więcej pamięci. Wybrałem na początek "Bomb Jacka" i "Crownland". Pierwsze próby - pełne fiasko (na żadnym rdzeniu nie chce działać - mowa oczywiście o rdzeniach "R"). Chwila prób i jest - "BJ" działa bezproblemowo. Niestety, crownland nie wyświetla się poprawnie...
      Tu pytanie do innych posiadaczy VBXE: czy u Was ta gra działa i z jakim rdzeniem.
      Mam pomysł, aby stworzyć listę programów niekompatybilnych z VBXE. Pozwoli to (być może) programistom uniknąć "błędów" przy pisaniu nowego softu - obraz z VBXE wygląda naprawdę wyśmienicie. Chyba się trzeba będzie uśmiechnąć do Candle i zamówić ze dwie płytki do mojego podstawowego sprzętu (dla tych, co nie wiedzą: CAndle z Elektronem (czy na odwrót, sam nie wiem) opracowują nowszą wersję - VBXE2.0 - ma być ona kompatybilna z bieżącą).
      • 2:

CommentAuthorsikor
      • CommentTime17 Apr 2009 15:04

Heh, do listy należy dodać jeszcze "Tempest XTREEM" :(
      • 3: CommentAuthortebe
      • CommentTime17 Apr 2009 17:04

Crownland u mnie nigdy nie działał, niezależnie czy to VBXE czy gołe 130XE, wyświetla śmieci, ta gra wymaga do poprawnego działania emulatora

problemów z działaniem programów pod VBXE nie doświadczyłem, BJ zawsze działał, problemy stanowią loadery czy OS-y spod których ładuje się program

ogólnie Sikor robisz burzę w szklance wody
      • 4:

CommentAuthorsikor
      • CommentTime17 Apr 2009 18:04

TeBe: niekoniecznie. Na mojej 65XE crownload działa doskonale (320KB). Na VBXE są śmieci, jak napisałeś. Tempest z kolei jest ładowany z carta, więc przypuszczam, że są śmieci w kodzie.
      Poza tym - czysta ciekawość. Jak napisałem - urządzonko (VBXE) jest super ;)
      • 5: CommentAuthoruicr0Bee
      • CommentTime17 Apr 2009 23:04

tebe <-- Crownland działa poprawnie na mojej gołej "fizycznej" 130XE bez VBXE. Nie wymaga emulatora do poprawnego działania.
      • 6: CommentAuthortebe
      • CommentTime18 Apr 2009 00:04

czyli trzeba stworzyć listę modeli 130XE z którymi Crownland nie działa :)
    1.  
      Na moim gołym 130XE Crowland działa poprawnie. Śmieci widać dopiero podczas uruchomienia gry na sprzęcie wyposażonym w 64kB RAM. Bohater wyświetlany jest prawidłowo natomiast tło to kupa śmieci.
      • 8:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime18 Apr 2009 10:04

Crownland na moich Atari:
      1. 130XE (płyta 4-bit) - działa poprawnie
      2. 65XE (płyta 1-bit), pamięć rozbudowana do 320KB - działa poprawnie
      3. 130XE (płyta 1-bit), pamięć rozbudowana do 320KB - działa poprawnie
      • 9: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime18 Apr 2009 20:04

Crownland na VBXE z rdzeniem 1.05R dziala , z rdzeniem 105A i 1mb Pasia tez dziala, za to Sparta 4.42 na maxflash cart pod rdzeniem 105R sie wiesza. Pod 105A jest ok.
      • 10: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime23 Apr 2009 19:04

Crownland ladowany z twardego dysku na 65xe z vbxe:

Crownland i inne u Candle na VBXE:

->link<-

Wrzucilem tez inne filmiki z VBXE w akcji na youtube.
      • 11: CommentAuthorpavros
      • CommentTime24 Apr 2009 11:04

Na zdjeciach Candle'a widac, ze sygnal SVIDEO jest nieprawidlowy. Mianowicie do sygnalu luminancji jest zwarty sygnal chrominancji, co objawia sie charakterystycznym zakloceniem. Takie porownywanie sygnaly VBXE ze standardowym SVIDEO jest tendencyjne.