atarionline.pl Gra "Road Race" - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime5 Jun 2011 08:06 zmieniony

witam mam pytanie,chciałem pograć w grę z synkiem 5 letnim w Road Race,jednak sterowanie dżojstikiem nie wychodzi mu najlepiej i ciągle się rozbija o inne pojazdy. Pamiętam ze za małolata jak grałem w Road Race( ale z dyskietki) to po wgraniu gry miałem do wyboru tryb łatwiejszy czy trudniejszy- różniły się one tym ze w łatwiejszym nie uderzało się w samochody inne tylko można było je rozjechać-tak jak by ich w ogóle nie było.To było by dobre tylko w obecnych czasach wgrywam grę z "kasety"(z mp3) i nie mam takiej opcji by inne auta nie powodowały kolizji, czy jest jakiś kod do wpisania by było łatwiej?
      • 2: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime5 Jun 2011 21:06

podobno to nie żaden kod tylko inna wersja tej gry, może ktoś z Was posiada takową? tzn z nieśmiertelnością?
      chodzi mi o taką wersję jaka w pierwszym poście jest opisana przez kogoś w 1008 r
      • 3: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime5 Jun 2011 23:06

@Lampart_28 - bez obrazy, ale jak dla mnie granie w zhakowaną wersję mija się z celem, jest bez sensu. Sama gra "Road Race" nie jest zbyt trudna, kwestia treningu, rzekłbym, że to jedna z "łatwiejszych" gier, choć nie całkiem...taka ani trudna, ani łatwa, w sam raz...:-)
      I właśnie między innymi ta jej "średnia trudność" wg mnie czyni ją bardzo grywalną.
      Poza tym wydaje mi się, że nie jest zbyt rozsądnym podejściem uczenie dziecka pójścia na łatwiznę...
      Pozdrawiam
      • 4: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime6 Jun 2011 09:06

Cezar nie prosiłem o prawienie morałów tylko o pomoc.
      nie każde dziecko ma manualne możliwości do grania w pełnej wersji danej gry.

->link<-

to jest ta gra z tą wersją łatwiejszą jednak jakoś nie potrafię poprawnie przerobić jej na plik vaw,próbowałem MagoTrans jednak zarówno plik Cas jak i plik Vaw wychodzą błędne- Cas na emulatorze się nie odpala a Vaw na prawdziwym Atari tez nie.
      • 5:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime6 Jun 2011 11:06

Hmm... a próbowałeś xex2cas?
      ->link<-
      • 6: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime6 Jun 2011 12:06 zmieniony

jakoś nie umiem się nim obsługiwać bo wywala mi error
      • 7: CommentAuthorseban
      • CommentTime6 Jun 2011 12:06

Hejka!

xex2cas nie bardzo pomoże również w tym wypadku, ta wersja gry niestety ładuje kawałki kodu w miejsce pamięci które zajmuje bufor magnetofonu, zobaczcie:

$0400 - $047E : $007F
      $0116 - $01A3 : $008E
      $0632 - $06C6 : $0095
      $0100 - $0115 : $0016
      INI $0400
      $3231 - $35C2 : $0392
      INI $0400
      RUN $3000
      $41A3 - $6083 : $1EE1
      INI $0400
      $75FA - $B8FF : $4306
      INI $0400
      RUN $3000

więc typowy loader "!" nie poradzi sobie z tym. Rozwiązania są dwa, nieco zmodyfikować grę tak aby przenieść/przerelokować kawałki kodu które kolidują z buforem magnetofonu lub dołączyć inny loader który nie korzysta z obszaru $400-$47f.

Trochę zabawy z tym będzie, chyba że ktoś ma gotowy taki loader.
      • 8: CommentAuthorxxl
      • CommentTime6 Jun 2011 13:06

a nie latwiej znalezc wersje ktora dziala z magnetofonu i wylaczyc w niej kolizje?
      • 9: CommentAuthorseban

@XXL: tylko ta wersja jest z trainer-em ;) Można też znaleźć wersję która nie koliduje i dodać do niej trainer.
    1.  
      to co piszecie mi to dla mnie czarna magia :((
    2.  
      generalnie bardzo zależny mi na tej właśnie wersji gry by była z tym ułatwieniem-bezkolizyjności podczas jazdy.

ps: ta gra gdy ją wczytuję na pc poprzez atrillę pokazuje poziome paski kolorowe- kiedyś takie paski miałe gdy używałem systemu Turbo możne to jest gra zapisana w systemie turbo?
      • 12: CommentAuthors2325

poziome paski są czasem objawem dekompresji danych, nie wczytywania, a jeśli to jest turbo to może wymagać przed uruchomieniem gry wczytanie specjalnego programu-loadera
      • 13: CommentAuthorxxl
      • CommentTime6 Jun 2011 14:06

teraz nie mam czasu ale usiade w nocy i przygotuje odpowiedniego patcha do gry. pisz na xxl@atari.pl jesli sie nie odezwe do do jutra.
    3.  
      xxl- dziekuje bardzo
      • 15: CommentAuthorxxl
      • CommentTime6 Jun 2011 15:06

podziekujesz jak dostaniesz ;-)

co dokladnie chcesz:
      -wylaczyc kolizje z pojazdami?
      -wylaczyc kolizje z poboczem?
      -paliwo nigdy sie nie konczy?
      -silnik nigdy sie nie przegrzeje?
      -policja nas nie zlapie?
      • 16: CommentAuthorVidol
      • CommentTime6 Jun 2011 16:06

nie ma sensu robic paczy, wystarczy gre spakowac. ta wersja powinna byc ok
    4.  
      tylko chce wyłączyć kolizje z pojazdami XXL oczywiscie tak by działało na prawdziwym atari z magnetofonem
    5.  
      Vidol dzięki ten xex działa na emulatorze ale po przerobieniu go Magotrans nie działa na prawdziwym atari wykrzyknik ładuje a potem za jakiś czas czarny ekran i tak juz do końca.
      • 19: CommentAuthorVidol
      • CommentTime6 Jun 2011 20:06

i tak, powinno byc,czarny ekran pojawia sie mniej wiecej w polowie wczytywania, po wczytaniu powinien pojawic sie licznik. Nie mam jak tego sprawdzic na magnecie ale byc moze ten init nie wyrabia sie. Rozwiazaniem moga byc dlugie przerwy miedzy rekordami.
    6.  
      na emulatorze to dziala ale na prawdziwym niet:(
      • 21: CommentAuthorxxl
      • CommentTime6 Jun 2011 21:06

ok. w takim razie zaraz sie zabieram.
      • 22: CommentAuthorxxl
      • CommentTime6 Jun 2011 22:06

gotowe,

->link<-

wybierz road race, zaznacz co potrzeba podaj plik do patchowania (najlepiej taka wersje ktora dziala na magnetofonie) w efekcie dostaniesz plik .pch - zmien koncowke na taka jak plik zrodlowy i tyle.
    7.  
      XXL zrobię to po pracy około 20 dziś tylko pytanko-zmień końcówkę na taką jak plik źródłowy tzn jak "oryginalne" roadrace ma rozszerzenie xex ( które potem przerabiam na vaw) to po spaczowaniu gry mam zmienić rozszerzenie gry juz po modyfikacjach na xex a potem zrobić z tego vaw?
      • 24: CommentAuthorxxl
      • CommentTime7 Jun 2011 07:06

tak, na .xex a pozniej z tego robisz vaw.
      • 25:

CommentAuthorKrótki
      • CommentTime7 Jun 2011 09:06

Lampart28:

jakoś nie umiem się nim obsługiwać bo wywala mi error

W innym wątku Ci napisałem co jest tego przyczyną.
    8.  
      XXL jesteś WIELKI XXXXXLL dziękuje bardzo patch działa w 100% na prawdziwym atari również choć trochę musiałem pokombinować która wersja działa gry na magnata ale chyba jest już ok dziękuje Ci bardzo!
      • 27: CommentAuthorxxl
      • CommentTime7 Jun 2011 22:06

no to sie ciesze. jesli mlody chcialby jeszcze w cos zagrac z 'niesmiertelnoscia' to daj znac. pozdrawiam
      • 28:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime7 Jul 2021 16:07

Taka ciekawostka dotyczą tej gry od kolego MDW, odnośnie naszego przeglądu Avax-a, gdy omawialiśmy opisywany tam Road Race:

MDW:

Tak! Zgadzam się, że nie ma czegoś co zastąpiłoby mi "Road Race". Nie wiem co jest w tej grze ale faktycznie uwielbiam ją do dzisiaj i do dzisiaj mogę w nią grać z wielką przyjemnością. I nie mam żadnego problemu z przejechaniem całej Ameryki niezależnie od tego, którą trasę wybiorę. Jako ciekawostkę napiszę, że w 2006 roku próbowałem zrobić coś co byłoby połączeniem Test Drive i Road Race. To było na telefony z Java2ME (czyli przed czasami iOS i Android). Ja pisałem program, kolega rysował grafikę, durgi znajomy zrobił muzykę. Gra działała na około 300 modelach (straszne było zachowanie kompatybilności). "Test Drive" dał nam widok ze środka auta i to, że samochody jeżdżą w dwóch kierunkach. "Road Race" podpowiedział jak zrobić mapy, że gracz może wybierać poszczególne etapy trasy, policję, tankowanie przy krawędzi drogi. To właśnie obserwowanie drogi w "Road Race" pozwoliło mi wymyślić jak rysować trasę i robić zakręty "per pixel" żeby to szybko działało na nawet wolnych telefonach ze stosunkowo dużymi ekranami. Tytuł gry też sugeruje związek z atarowskim przebojem "Road Chase". Zachował się nawet film reklamowy jaki wtedy skleciliśmy:

Oto rzeczony filmik:
    9.  
      Wybór mapki w 0:43 ewidentnie inspirowany Elektra Glide :>
      • 30: CommentAuthorMDW
      • CommentTime8 Jul 2021 14:07

@banshee997:
      Aaa tak, bardzo dobrze zauważyłeś. Właśnie "Elektra Glide" była wzorem. Zapomniałem o tej inspiracji. :)
      • 31:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime8 Jul 2021 23:07

MDW - pochwal się linkiem do gry, jeśli to możliwe.
      • 32:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime14 Feb 2023 09:02

I jeszcze taka ciekawostka odnośnie gry MDW, wyszła przy okazji komentarzy pod filmem z Arturem Miareckim:

MDW:

256x256 to faktycznie całkiem spora mapa. Ale z drugiej strony... Elite pierwotnie powstało na maszynie z 16KB RAM i ten kosmos jest niemal nieskończony. I oczywiście za każdym razem pozycje planet były takie same, a nie losowane. Podobno same nazwy planet w formie tekstowej zajęłyby prawie cały RAM tamtego komputerka. :) Wszystko było po prostu zrobione na generatorze liczb pseudolosowych ale ze stałym ziarnem/zarodkiem (różnie to nazywają). Dzisiaj to żadna tajemna wiedza ale pamiętam, że gdy przeczytałem o tej metodzie lata temu to bardzo mi się spodobała. Użyłem kilka razy. :) (...) Dowiedziałem się dopiero na początku XXI wieku. Użyłem przede wszystkim w grze dla telefonów z Java2ME (to było jeszcze przed czasami iOS i Android) pt. „Road Chase”. (...) Wszystkie trasy są tak generowane jest ich bardzo dużo i nie są zapisane w danych, a zawsze wszystkie zakręty są takie same i w tych samych momentach.