Witam wszystkich forumowiczów. W czasach "szesnastobitowców" wybrałem Amige na której zresztą lubię zagrać do dnia dzisiejszego. Ostatnio wpadło w moje ręce Atari 1040 STfm i w związku z tym mam pytanie: czy może zna ktoś gry na ST których nie ma w wersji Amigowej? Osobiście znalazłem tylko Starquake. Ewentualnie czy ST posiada jakieś gry, (chodzi mi o grywalność, grafikę, muzykę:)) w wersjach lepszych niż te same wydane na Amidze?
tutaj ->link<- jest temat na 7 stron z dodawanymi co jakiś czas nowo znalezionymi pozycjami, takich exclusivów jest naprawdę dużo, z tego co pamiętam Prince of Persia na Atari ST ma więcej kolorów, ale liczba kolorów nie zawsze świadczy o poziomie grafiki
Twistin' Ghost dał listę składającą się głównie z gier komercyjnych ->link<- Dla mnie to nie ma znaczenia, gra to gra i poziom jest różny niezależnie czy miała wydawcę czy nie.
Spora część exklusivów to gry z lat 1985-1987 gdy Amiga była mało popularna jako komputer domowy. Sporo tutaj jest gier wydawanych przez Atari, jako porty arcadowych hitów czy gier wydanych uprzednio na 8-bitowe platformy. Np: Joust, Robotron 2084, Millipede, Boulder Dash, 221B Baker Street, Gato, Trailblazer, Uridium, International Karate, Star Raiders, F-15 Strike Eagle, Gauntlet, Xevious, Pirates of the Barbary Coast.
Emulator moim zdaniem do ekskluzywności eksklusivów nic nie ma. Inna rzecz zaś to to, że na takim emulatorze to można conajwyżej pograć w tekstówki, albo w jakieś gry turowe o ile uda się je w ogóle uruchomić.
W którymś temacie na forum ktoś dawał linka do strony z grami na ST(E)/FALCON/TT przystosowanymi do uruchamiania z HDD. Teraz nie mogę tego znaleźć... Ma ktoś? :-)
Evader -GFA Piękna gra, płynna i zrobiona pod GFA Basiciem? widział ktoś na necie te biblioteki do grafiki ? Tam wypisuja, że zostały użyte specjalne biblioteki do GFA, żeby to płynnie napędzić. Ja walczę ze scrollem a tam tak pięknie wszystko wyglada.
Może i tak jest mniej płynnie niż powinno bo emulator SainT którym to zgrałem nie ma opcji frameskip i chyba jest na auto (plus youtube obcina klatki).
Na atarimanii pojawiło się kilka ciekawych exclusivów - 3 zręcznościówki Droid II ->link<- Droid III ->link<- i Zyklop II - Hyleilos ->link<- oraz proste wyścigi Driventure ->link<- i gra logiczna Drops ->link<-
s2325: Takie pytanie czy w swoich zapędach w poszukiwaniach, mozesz gdzies znalezc gry, które były robione w GFA Basicu? Takie gołe, bez wkladek z asemblera, tylko czysty basic? Filmik a moze jeszcze gdzies listingi?:)
Ja ich nie szukam - znalazłem już dawno temu, ale nie miałem emulatora który potrafi zgrywać do filmików - znalazłem tylko Hatari który robił to maksymalnie wolno i moje filmiki miały najwyżej około minuty. W końcu ktoś na forum polecił do tego SainT i miał rację. Nie szukałem i nie szukam rzadkich gier tylko chciałbym poznać co mnie ominęło - głównie platformówki, jako mój ulubiony gatunek. Czasem trafię znany innym tytuł w który nie grałem.
Polegam na swojej pamięci, może czasem nie powinienem.
Wiesz, sam nie mam za najgorszej pamięci tego typu, ale np tak jak ten wątek ma już prawie 2 lata, to mi jednak ciężko już sięgnąć w tamte rejony i przypomnieć sobie czy coś było czy nie, a czytać całości to mi się nie chce ponownie :] A tak ctr-f i szubciutko wiadmo ;)
A teraz gierka normalnie komercyjna, opisana np. w ST Format ( z pamięci piszę, ale zdobyła coś około 75% na 100 ) i gdzieś tam potem o niej czytałem, że Top Byte Software pisał, że sprzedali jej 1 sztukę. Tak 1 :)
Nie mogę się nigdzie doszukać czy zapowiadany przez nich Aronath ( Arnorath ) w końcu wydali czy nie, zdjęcia i opis w ST Formacie jakoś mnie mocno wtedy zainteresował.
Robotz - Moim zdaniem wyjątkowo udana produkcja jak na darmowa grę, oby więcej takich.
Rockfall - Boulder Dash z nieco zmienionymi zasadami i nowymi przedmiotami.
3D Soccer - Sprawia wrażenie nieukończonej gry - brak czołówki i trybu dla jednego gracza. Tu w roli drugiego gracza podłączona do portu mysz. Prędkość sugeruje polski skład drużyn.
Lucky Luke: Nitroglycerine - Mało znana gra od znanej firmy Coktel Vision. Pod emulatorem SainT poważne błędy w wyświetlaniu grafiki. Dla komputera Amstrad CPC ukazała się wersja francuska i hiszpańska.
Sobie przetestowałem Zaptastic. Jest to dość dynamiczna strzelanka, ale mnie nie urzekła. Jakbym miał ją jednym słowem opisać, to idealnie pasowałoby: dziadostwo! :) A co ciekawe, tylko na STE i Falcon.
Yt nie dam, bo nie znalazłem, więc tylko zrzut ze steem'a :)