Crownland, gra która przebiła klasykę. W czasach świetności A8 w Polsce nie przyjęła by się jednak, ze wzglęu na wymagania (128 KB). Ale i tak jest rewelacyjna.
Gra rewelacyjna to taka, która zachęca do grania osoby nie związane z retro, 8 bit i Atari wcale. Które jak ją zobaczą zaciskają zęby i mówią półszeptem - zagrałbym. Crownland takie właśnie jest.....
Zapomniałem podkreślić, że pod pojęciem polska gra komputerowa, mam na myśli gry, które zostały wydane (czyli stare). W odrębnym głosowaniu wyłonimy gry niewydane ;)
Chodzi mi tu głownie o charakter historyczny, jeśli gra nie została wydana to nie miał nikt okazji się z nią zapoznać itp. Dzisiejsze gry to już nowa epoka, którą z kolei będziemy wspominać za 20 lat ;)
Ale nie ucinam dyskusji, piszcie tutaj o dowolnych grach na Atari, jak je rozumiecie, które są ważniejsze, jakie powinny być wznowione, wydane dziś itp.
Niemal amigowa jakosc grafiki i mistrzostwo w wykorzystaniu kolorowego trybu znakowego. Do tego mila dla ucha muzyka Trenera. I nie za prosty jak niektore inne odmiany Arkanoida. :) Szkoda, ze autor nie zrealizowal kolejnych planowanych gier, np. komputerowej adaptacji "Labiryntu Smierci". :(
wiem, że wielu popatrzy na mnie dziwnie, ale uważam, że jedną z lepszych polskich gier pierwszej połowy lat 90. była niedoceniona gra z L.K.Avalon pod tytułem: "Neron"
Jakbym napisal wprost, ze "amigowa", to faktycznie mozna by sie przyczepic. ;P Na tle innych gier "arkanoidowatych" najlepsza albo jedna z najlepszych. Poza tym polecam ten watek (post #26) wiec jak widac nie tylko ja tak uwazam. :)
W tej chwili druga co do wielkości jest opcja "inna", nie krępujcie się piszcie tutaj jakie gry macie na myśli, bo inaczej będziemy mieli niedoinformowanie statystyczne.
Głosowałem na "inna" mając na myśli TECHNOID. Może dlatego, że lubię dobre arkanoidy.
Trudno wybrać jedną grę. Może należałoby głosować na trzy, bez wyróżnienia, czyli każda 1 pkt? Dorzuciłbym wtedy INCYDENT i A.D. 2044 albo CYWILIZACJĘ, chociaż w tą ostatnią zbyt długo nie grałem.
Dzięki za info w imieniu naszej ogólnej wiedzy o Atari ;)
Doskonale Ciebie rozumiem, kiedyś ktoś w wywiadzie zapytał się mnie jaka gra jest najlepsza (i to nie na Atari a ogólnie) - też nie potrafiłem odpowiedzieć na to pytanie ;)
Może pomyślimy następnym razem jak pojawi się Kaz i uruchomimy podobną ankietę aby jeszcze dogłębniej zbadać ten temat.
używając terminologii kolarskiej, u mnie na finiszu dojeżdża samotny uciekinier Robbo z przewagą 34,05 sek. nad doskonałą trójką starych wyjadaczy, którzy prawie jednocześnie wpadają na metę po zaciętej walce: A.D.2044, Fredem i Lasermanią...
Z mojej strony zdecydowanie Fred (i jak widać po wynikach to nie tylko mój faworyt:) Była to jedna z pierwszych gier, którą ukończyłem nie wyłączając atarynki przez kilka dni. Chociaż Miecze Valdgira też miały swój klimat (ale tylko cz. I).
jak dla mnie to zależy z jakiego okresu ,więc 1 Misja bardzo grywalna i bodajże pierwsza polska gra tak dopracowana i dobra graficznie ,Tactic stary pomysł w nowym wydaniu i superowa muzyka/grywalność ,Rockman bardo dobra muzyczka ,wysoka grywalność , Z nowości YOOMP i Crovnland na równi więc rzućcie monetą .
Dobrze by było gdyby każdy zrobił własne top 20 , wtedy można by porównać i ustalić średnią co automatycznie wyłoni zwycięską grę .