konkurs się zakończył, wkrótce będziemy głosować i wyłaniać zwycięzcę (przygotuję nowinkę):) jeżeli ktoś zrobił jakieś plansze i nie zmieścił się w terminie, możemy je opublikować poza konkursem :)
dla Wszytskich głosujących przewidziane są nagordy niespodzianki, któe będą losowane programikiem Larka :)
jeszcze nieco ponad 2 godziny. kupa czasu! zapraszam do głosowania tzw. rzutem na taśmę :) na razie walka jest niezwykle zacięta, myślę że im więcej głosów, tym przyjemniej będzie dla autorów.
I discouvered this on Google Images some time ago (the only one I could find but then it suddenly disappeared)and it seems very promising (as always from Ooz works):
Hi. Don't want to pressing but why no one answers... Is it abandoned? Why? It seemed it was going in a so good direction and the mechanics of the game was already done.
Czy coś drgnęło w projekcie? A poza tym tak się zastanawiam czy nie można by było zrezygnować z grafiki u góry planszy dla powiększenia pola gry? Może z grą by było tak jak z Bomb Jake dla której to celowo ktoś z piszących grę (jak dobrze pamiętam) zaproponował aby przyjąć proporcje ekranu podobnie jak dla wersji gry z MAME? Łatwiej było by unikać kul, które mogły by odbijać się wyżej.
A poważnie w mojej ocenie projekt jest na zbyt zaawansowanym poziomie aby wprowadzać takie zmiany. Górny pasek na grafikę może być celowo wprowadzony z powodów technicznych, jeśli tak to zmienianie tego teraz jest zbyt dużą ingerencją w kod i założenia.
w obecnej postaci, wszystkie levele, wszystkie tekstury przechowywane są w pamięci, jest edytor leveli, gdyby ktoś chciał stworzyć swoją wersję gry musiałby całość od nowa asemblować
w obecnej wersji 130XE już nie wystarcza, gdyby zamienić to na postać z doczytywaniem leveli, tesktur zyskalibyśmy możliwość tworzenia swoich wersji gry, zeszlibyśmy z wymaganiami do 130XE, większa elastyczność
xBios jawi się tutaj jako atrakcyjna możliwość, pamięć RAM jest zawalona po brzegi, każda strona pamięci jest używana
Ach, więc to nie jest taki feature gry... :) Mówiąc zaś poważnie, pies by was kurde trącał. Ja miałem dziś robić coś innego... Włączyłem sobie tylko na chwilkę, a tymczasem jestem już w trzeciej lokacji. To chyba najlepsza istniejąca wersja Panga, przynajmniej ze wszystkich mi znanych. Wiecie co mnie zawsze najbardziej wkurzało w tej grze? Brak jakiegokolwiek marginesu błędu przy kontaktach z kulkami. Pasek z energią? Rzecz genialna w swej prostocie. O oprawie graficzno-dźwiękowej nie ma nawet co wspominać - światowy, 8-bitowy poziom reprezentatywny dla danej platformy. Gratulacje i wielkie dzięki panowie za ten mile spędzony wieczór przy waszej perełce.
Zgadzam się z Tenchim - PANG jest fantastycznie grywalny! Mi się udało dotrzeć dopiero do drugiej lokacji i cieszę się, że tak dużo ich jeszcze zostało ;)
--update: Właśnie zauważyłem u siebie że nie mam wyrobionego odruchu że mam uciekać gdy kulka mnie dotyka. W Pangu nie miało to znaczenia bo od razu ginąłem, a tu bardzo szybko zabiera energię więc trzeba szybko wiać! ;)
Fantastyczna gra! Pograłem sobie dłuższą chwilę, choć nie zaszedłem za daleko - tylko coś delikatnie ponad 8 tys. punktów. I tu moje pytanie. Przepraszam, bo może czegoś nie dopatrzyłem. Wpisałem się listę zwycięzców ze swoim wynikiem. Jak później (bez wyłączania gry oczywiście) można rzucić okiem na listę? Czekałem chwilę na ekranie tytułowym, ale lista się nie pojawiła. Może za krótko czekałem?
Tenchi.. może źle zrozumiałem Twoją wypowiedź "To chyba najlepsza istniejąca wersja Panga, przynajmniej ze wszystkich mi znanych." Mnie akurat utkwiła w pamięci ta Amigowa