Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
L2951: ldx #$00 ; A2 00
ldy #$00 ; A0 00
L2955: lda #$00 ; A9 00
sta L2986 ; 8D 86 29
txa ; 98
asl ; 0A
ror L2986 ; 6E 86 29
asl ; 0A
ror L2986 ; 6E 86 29
asl ; 0A
ror L2986 ; 6E 86 29
asl ; 0A
ror L2986 ; 6E 86 29
asl ; 0A
ror L2986 ; 6E 86 29
asl ; 0A
ror L2986 ; 6E 86 29
asl ; 0A
ror L2986 ; 6E 86 29
asl ; 0A
ror L2986 ; 6E 86 29
lda L2986 ; AD 86 29
sta L2988,X ; 9D 88 29
iny ; C8
inx ; E8
bne L2955 ; D0 D0
rts ; 60
CharlieChaplin:
1) On the ZX the insects most of the time seem to leave you alone, they go on a pre-defined route. Not so on the Atari, they always go after you, so you lose lots of energy and most often a life.jhusak:
Jedyne co mi w niej przeszkadza, to te nieszczęsne pszczółki walące na Ciebie watahami. I ta latająca, na początku nie wiedziałem co zrobi.Kaz:
od razu wali na Ciebie wszystko, co sie rusza... jak w zyciu :)at0mic:
Na Atari to w trybach 80x192 naprawdę można sobie poszaleć, ech... piękny komputer! Chyba odkupię od znajomego to co dawno temu mu sprzedałem ;)waitvs ld a,&F5
in a,(&DB)
rra
jr nc,waitvs
Dracon:
Nie trzeba bylo namawiac, bo po prostu takie byly realia. Joystick i juz. To tak jak z zyciem w PRL-u - niespecjalnie wiekszosc wiedziala, ze na Zachodzie jest tak fajnie, lepiej niz u nas. Mimo wszystko jakos to przezylismy... :)Dracon:
Ale to by znaczylo, ze myslisz o okresie dopiero od 2003-4 roku? Do dzis moglibysmy wystawiac i robic w TIP-ie, CIN-ie, a ze paru grafikow spopularyzowalo akurat G2F - narzedzie z PC-ta, to fakt.Dracon:
GED, Powergraph Foxa - tak, zgodze sie (wymagaly tez pewnej wiedzy). CIN, XL-Paint itp. - bede oponowac!Dracon:
Mala demoscena (praktycznie tylko w tzw. bloku wschodnim) = malo prac, choc z drugiej strony w czasach "odrodzenia" (1995-1997) to nie bylo wcale tak malo graficzek w gfx-compo, pamietasz? Pojawialy sie magazyny, demosy byly czesciej niz co party... :)Dracon:
A bo to byl moj taki kaprys, glownie sztuka-dla-sztuki. Podswiadome dazenie do doskonalosci. :) I pochodna checi ulepszenia obrazka, bo pojawil sie ciekawy nowy tryb/edytor gfx. :)Dracon:
np. ten: ->link<- Wiem, ze w nim bo do dzis utrzymuje kontakt z jego autorem. :) No ale sorki, nie znam metodologii prac wszystkich owczesnych grafikow. Na pewno ktos poza Darthem jej uzywal.Dracon:
Wyobraz sobie tez, ile kosztuje trudu uzyskanie takich bajecznie kolorowych obrazkow na G2F, to nie pol godzinki roboty...Dracon:
Bylo dobre, bo proste i z natychmiastowym efektem.Dracon:
A jezeli dalej uwazasz, ze za malo CIN-a, to ja podtrzymuje teze, ze mala scena (mala ilosc [aktywnych] grafikow = malo prac ; a moze po prostu graficy sie lenili z natury a nie (tylko?!) z braku narzedzi? ....Dracon:
Vasco na ostatnim party przytoczyl ciekawa teze - ze w historii (polskiej) atarosceny zawsze byl jeden grafik, co "rozwalal" wszystkich innych, a poniewaz konkurowanie z samym soba nudzi sie predzej czy pozniej, to taki gosc dawal sobie spokoj z rysowaniem... Teraz np. mamy jakby konkurujacych ze soba dwoch najaktywniejszych grafikow wiec sie oni wzajemnie napedzaja - to wg Vasco.Dracon:
Mozliwe, ale co z tego? To jego decyzja i czas, ktory jest w stanie poswiecic na taka zabawe.... No i (w przeciwienstwie np. do mnie :))) wciaz nie brak mu swiezych pomyslow na kolejne obrazki - to sie chwali. :)Dracon:
Byc moze tak, albo mu sie po prostu chce. Na party zdradzil mi ze pikslowanie go po prostu relaksuje. :) Kwestia wprawy i swiadomosci - nie mialby PC-ta, to pewnie stawialby pikselki joyem. ;)Dracon:
Ja mialem na mysli ogolne rysowanie... Bo to jest po prostu zwyczajnie bardziej naturalne od myszy czy joya (uwierz mi choc na slowo). :]Dracon:
Alez, alez... nie zaznaczyles wczesniej, ze chodzi Ci o grafike z duszkami i przerwaniami wiec odpowiedzialem co wiem nt. nowszych rozwiazan w programach na 8-bit Atari. :]Dracon:
:( No to tak jakby A.D.D.A. r.i.p.?!Dracon:
Niby tak (a "gdybac" to mozemy sobie teraz baaardzo wiele i na rozne tematy, jak wiadomo - lecz przeszłości i tak nie zmienimy), ale tez w starych czasach nie kazdy [dobry grafik] mial PC-ta jak juz wspominalem. I nie kazdy program na A8 byl tak samo niewygodny - vide XL-Art czy XL-Paint.Dracon:
Ja znalem. :) Z tego co kojarze, ANJ w nim cos rysowal. Lepix nawet ma chyba obsluge myszki, ale sie nie rozwija dalej, bo brak tzw. feedbacku od uzytkownikow (czyli to samo co w przypadku ATARI INTERLACE STUDIO by TeBe - zobacz jego slowa z dzisiaj w innym watku forum).Dracon:
Poza tym dlaczego tak ściśle uzależniasz ilość grafików od danego narzędzia? Ataroscena była i jest nieduża więc to nie powinno tak rzutować... Kto w czym lubi rysować to jego indywidualna sprawa, np. czy wiedziałeś, że słynny P.W./Slight grafikę nierzadko przygotowywał w... RAMbrandt??? :)Dracon:
Wspolczesne programy do pixelartu rozwinely sie na tyle, ze programy nie rozwijane przez 20, 10 czy nawet 5 lat nijak nie moga z nimi konkurowac. Nawet G2F ledwie, ledwie nadaza w swojej glownej dziedzinie - rysowaniu w G15.Dracon:
A jak sie nazywaja owe programy, ze je piszesz o nich w liczbie mnogiej? ;o Chetnie sie dowiem, bo znam tylko jeden (sensowny i rozwijany) do tego szeroko dostepny bo bezplatny - Grafx2.Dracon:
To glownie dlatego, ze PeCety trafily masowo pod strzechy i juz sie po prostu nie chce raczej odpalac malego Atari do rysowania.Dracon:
Sugerujesz, ze TIMANTHES ma jakis pol-automat do swietnego cieniowania, czy jak? ;oDracon:
Ty jak "mantre" ostatnio powtarzasz o tym zdolnym duecie Piesiu-Ooz i to nawet w jednym watku, np.Dracon:
A co, jak ktos ma np. wszechstronnosc i talent Replaya (znany jest od 1995 roku) albo chocby cierpliwosc Irwina??? :P Ripek niby nic nie wystawia, ale jakas grafa hiresowa w demku rok temu czy pozniej - pojawia sie od niego. :)Dracon:
Oczywiscie, nic nikomu nie chce odbierac, ale pamietajmy, ze ataroscena to nie tylko dwoch grafikow, ktorzy obecnie wygrywaja na zmiane konkursy... ;P Ja docenilbym tez starania Odynca1 - potrafi sprawnie "zonglowac" tematami przy naprawde niezlej (!) technice (s-f, fantasy...) czy Lhuvena (nie boi sie GTIA i idzie mu to coraz lepiej!). :)jhusak:
Kommodorowcy!!!!! Słyszycie!!!!????? Booker!!!!!!Pet:
@booker