atarionline.pl Pac-Man 2012? - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorfirestorm
      • CommentTime29 Nov 2011 18:11

Kolega Tep392 z Atari Age pracuje nad nowa wersja Pac-Mana dla Atari 8bit wierna orginalowi, bazuje na Ms-Pacman. Rezultaty sa naprawde obiecujace. Oto link:

->link<-
      • 2:

CommentAuthorsNr
      • CommentTime29 Nov 2011 19:11

he he powiem, że grałem z przyjemnością :)

gratulacje dla Tep392
      • 3: CommentAuthorat0mic
      • CommentTime29 Nov 2011 19:11

gratulacje i poproszę więcej np pseudo 3D!
      powiem tylko że mi się świetnie grało w wersję Tep392.
      ->link<- -> C64 -> A8 ?
      • 4:

CommentAuthorTenchi
      • CommentTime29 Nov 2011 20:11 zmieniony

Niezły pomysł. Ale osobiście wolałbym konwersję oryginału, a nie przeróbki crackerskiej z 1991 którą podlinkowałeś. :)
      • 5: CommentAuthorat0mic
      • CommentTime29 Nov 2011 21:11

@Tenchi masz rację!

jedną sprawę można lepiej niż commodore a nawet dwie albo 3:

1. plansza może sobie leżeć w pamięci i być tylko scrollowana bez przepisywania fontów na ekranie. (grafika planszy na C64 siedzi w generatorze znaków)
      2. Można dać pojawianie się planszy i płynne fadeOut na koniec levelu i nie trzeba przepisywać pamięci koloru:)
      3. Jak się skończą plansze to można wymienić palety koloru , przyspieszyć duszki oponentów i mamy następne levele ;)

gdybym miał doświadczenie na A8 to bym to zrobił.
      Roboty nie jest aż tak dużo a Fun ogromny i myślę że grywalność zapewniła by tej pozycji dobre miejsce wśród najnowszych produkcji.
      • 6:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime29 Nov 2011 22:11

Panowie, a czym ten nowy Pac-man różni się od tego, który od dawna jest na Atari?
      ->link<-
      • 7: CommentAuthorlhuven
      • CommentTime30 Nov 2011 00:11 zmieniony

Kolory, aspect ratio, i gałki oczne .. duchów :)

• 8: CommentAuthorfirestorm
      • CommentTime30 Nov 2011 00:11 zmieniony

Hm, masz na mysli wersje cartridgowa z Atari? Pograj w jedno i drugie a sam zobaczysz. Nowa wersja jeszcze nie jest skonczona, trwaja prace nad udzwiekowieniem przypominajacym wersje arcade. Owoce sa 2 kolorowe,od nowa zrobiona logika duchow, predkosc jest ta sama dla PAL i NTSC, bedzie ekran tytulowy z animacja, mozliwosc zapisu high score na AtariMaxie. Ja uwielbiam taka dbalosc o detale. Stary Pac-Man z 1982 rusza sie jak przyslowiowa mucha w smole ;)
      • 9:

CommentAuthorTenchi
      • CommentTime30 Nov 2011 02:11

Taaak, ja też. Nowa logika duchów jest nie do pogardzenia.
      • 10:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime30 Nov 2011 08:11 zmieniony

A ja się nie znam, może by oczka duchów lepiej tak wyglądały? (nie wiem, czy autorowi chodzi o jak największą wierność, czy o pójście troszkę dalej ...)

A tak na marginesie, ta panorama ze starego pacmana z Atari trochę kłuje w oczy. Węższy ekran jest lepszy (bardziej kształtny).
      • 11: CommentAuthorlhuven
      • CommentTime30 Nov 2011 10:11

@jhusak: zdecydowanie brakuje czarnych plamek na oczach, duża część uroku Pacmana to właśnie "mimika oczu" duszków.
      • 12: CommentAuthorandys
      • CommentTime30 Nov 2011 13:11

Logika starego pac-mana (w zasadzie to puckman z 80 roku jest protoplastą, a nie pac-man)jest chyba już na wszystkie możliwe strony przeanalizowana ->link<- Problemem może być jego przeniesienie (logiki) ponieważ oryginał latał na z80.
      Ciekawe czy sławetny 256 lvl też zostanie przeniesiony z ukrytymi dot'ami:)

at0mic: pseudo 3d było w pacmanii, a nie w pac-man'ie.

iluheven: oczka byly raczej niebieskie:) kolor tych atarowskich raczej wyplywa z trybu graficznego (choc patrzac na ramki niebieskie dlaczego softwarowo by tego nie narzucac też).

Stara wersja atarowska jest totalnie do kitu (pewnie nie miała być nawet wierna oryginałowi, aby nie zmniejszyć kolejek w budkach gier arkadowych i różnych licencji z tego wypływających).
      Tep392 na prawdę sporo solidnej roboty wykonał.

Mam jeszcze zastrzeżenie do dźwięku zjadania owoca, zjadania niebeiskich, oraz ginięcia... są ze dwie tonacje za nisko w porównaniu z oryginałem.
      • 13: CommentAuthorfirestorm
      • CommentTime30 Nov 2011 15:11 zmieniony

To wszystko jak pisalem jeszcze nie jest ukonczone, dzwieki maja byc oparte na trojkatnej fali generowanej orginalnie przez Z80, kolega Bryan z AtariAge szuka kiedys zrobinych dzwiekow dla jego wlasnej konwersji z Z80.
      Pierwszy dzwiek to orginal drugi to POKEY.
      • 14:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime30 Nov 2011 16:11

Problem z czarnymi oczkami będzie wtedy, gdy się nałożą duszki. Czarne kropki znikną i pojawią się niebieskie albo czerwone albo zielone... Ale można jeszcze obcinać duszki (software'owe nakładanie), dużo roboty to nie jest.
      • 15: CommentAuthorfirestorm
      • CommentTime7 Dec 2011 09:12

Ukazala sie druga poprawiona wersja Pac-Man'a(2012), autor dodal mozliwosc uruchomienia gry przez przycisk fire oraz poprawil niektore bugi. Gra jest wciaz tworzona i testowana, prosze o komentarze i uwagi.
      • 16: CommentAuthorlhuven
      • CommentTime7 Dec 2011 20:12

Mam wrażenie że logice podążania duszków za Pacmanem brakuje jeszcze trochę do doskonałości, szczególnie rzuca się to w oczy po zjedzeniu dużej kropki. Duszki w stanie "jadalnym" niby w pierwszej chwili uciekają, ale potem pchają się pod nóż.
      • 17: CommentAuthorfirestorm
      • CommentTime9 Dec 2011 09:12

Kolejna wersja Pac-Man(2012), autor poprawil buga animacji w przerwie po przejsciu 2giej planszy. Zapraszam do testowania :)
      • 18: CommentAuthorfirestorm
      • CommentTime25 Apr 2012 00:04 zmieniony

Dzisiaj ukazala sie wersja, mamy nadzieje finalna Pac-Man'a na 8 bitowe Atari. Dziala na komputerach z min. 48kb pamieci. Dostepna jest wersja xex (bez animowanego intro i mozliwosci zapisu wynikow) oraz wersja demo na 1mbit Maxflash cartridge(tylko 3 levele). Autor planuje wydac te gre na 1mbit Maxflash'u, zainteresowanych odsylam na strone AtariAge.
      ->link<-
      • 19: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime25 Apr 2012 03:04

Brakuje jeszcze intra - stąd do pobrania :)

• 20: CommentAuthorfirestorm
      • CommentTime25 Apr 2012 10:04 zmieniony

A jak sie wam ta gra podoba?