atarionline.pl SlightSID Player - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorxxl
      • CommentTime8 Dec 2011 13:12 zmieniony

Witam,
      Seban skonstruowal kardridge z SIDem na pokladzie. niedawno tez emulacja SIDa zostala dodana do Altirry tez w zalaczniku.

w altirze prosze zaznaczyc slight-sid enabled. player odtwarza muzyke z c64 grajaca od 1 do 8 razy na ramke. spacja przelaczamy kolejny utwor w obrebie jednego SIDa a w menu spacja listuje kolejne wpisy z katalogu. esc - przerywa granie i wraca do menu.
      • 2: CommentAuthorxxl
      • CommentTime8 Dec 2011 13:12

i Altirra, coby nie szukac daleko
      • 3: CommentAuthorat0mic
      • CommentTime8 Dec 2011 22:12 zmieniony

a da radę Pokey razem z SID żeby to stroiło ? przecież to by była symfonia. Digitki berkusji na Pokey i akordy a na SID modulacja kołowa i synchronizacja z filtrami jak na moogach z lat 70', oczywiście wyjscie z Pokey można wrzucić na SID internal żeby do niego filtry dodawać. ale jazda!

w załączniku to o czym mówię (synchronizacja kanałów, modulacja i filtrowanie) trzeba cofnąć do pierwszego kawałka bo jest ustawione na 2. Wiem że SidPlay ma filtry emulowane a nie sprawdzałem emulatorka Atari - bez filtrów jest trochę kiszka ;) zachęcam do wytrwałości i do wysłuchania całego kawałka barwy dźwięków są naprawdę ciekawe
      • 4:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime10 Dec 2011 00:12

A dlaczego ma nie stroić. Żaden z układów nie ma fixed częstotliwości.
      Oczywiście mowa o "strojeniu" a nie strojeniu (głównie od strony pokeya)
      • 5: CommentAuthorxxl
      • CommentTime5 Aug 2014 10:08

nowa wersja 3.3

->link<-

w katalogu z plajerem sa ciekawe przyklady, stereo i grajace kilka razy na ramke.

jesli ktos jeszcze nie ma kardrydza SlightSID (sa tacy?) to Altirra emuluje jednego sida, byc moze wkrotce bedzie teaz emulowala wersje stereo.
      • 6: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime5 Aug 2014 10:08

Ze strojeniem to jest tak, że zależy czy playery na C-64 używają tych samych częstotliwości co atarowskie :) W przeciwnym wypadku trzeba będzie pisać swój.

@at0mix: Seban już się wypowiedział - SlightSID oprócz wyjścia ma jeszcze wejście, do którego można podpiąć wyjście z POKEYa, żeby zmiksować je razem - ba, można używać filtrów SIDa na dźwięku wychodzącym z POKEYa :)
      • 7: CommentAuthorseban
      • CommentTime5 Aug 2014 11:08 zmieniony

Hej!

cartridge w chwili obecnej jest i działa, właściwie nie przewiduję już żadnych zmian w hardware, wygląda obecnie tak:

Altirra niestety nie emuluje SID-a zbyt wiernie (i w dodatku tylko pierwszą wersję z jednym SID-em /mono/), a więc dla porównania próbki utworów zgrane z obecnego hardware:

Hokuto by Nata: ->link<- (16bit, 48KHz, format FLAC, stereo 2xSID)

Melanoma by Randall: ->link<- (16bit, 96KHz, format FLAC, stereo 2xSID)

Driver by X-Ray: ->link<- (16bit, 48KHz, format FLAC, mono 1xSID)

Informacje techniczne:

Układy SID są taktowane asynchronicznie w stosunku do zegara Atari. Taktowanie SID-ów w 100% zgodne tym w C64, dodatkowo mamy możliwość wyboru pomiędzy zegarem PAL a NTSC. Układy grają więc w 100% tak samo jak w przypadku C64. Śmiem twierdzić że jakościowo nawet lepiej od oryginalnej aplikacji układu w C64 (poziom szumów, pasmo wzmacniacza wyjściowego, jakość zasilania doprowadzonego do SID-a)

Cart domyślnie obsługuje SID-a w wersji 8580 i nie przewiduję seryjnej produkcji w wersji 6581. Jednak dla upartych będzie można dostosować cart do takiej wersji układu. Co do porównywania 6581 i 8580, nie powinienem się wypowiadać bo moja opinia jest subiektywna :) dla mnie 6581 brzmi gorzej :] wiem że są miłośnicy brzmienia 6581, ale ja słyszę głównie jego bugi (nieliniowa charakterystyka filtra, i "pykający" ADSR)
      • 8: CommentAuthorRamos
      • CommentTime5 Aug 2014 13:08

Ciekawie jak będzie brzmieć muzyka napisana na 2POKEY i 2SID. Jeszcze takiej nie był. To jest wyzwanie dla muzyka.
      • 9: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime5 Aug 2014 13:08

@Ramos: to dla muzyka przede wszystkim pole do popisu :)
      • 10:

CommentAuthorpabloz1974
      • CommentTime5 Aug 2014 14:08

@seban jak można nabyć kartridża ??
      • 11: CommentAuthorseban
      • CommentTime5 Aug 2014 15:08 zmieniony

co do kupna Slight-SID to aktualnie prace nad projektem są na ukończeniu. hardware jest gotowy, software powstaje w błyskawicznym tempie. Jeszcze trochę testów, porównania i pomiarów i przymierzę się do serii produkcyjnej. Czekam na wyceny komponentów dla większej serii i jak już wszystko będzie gotowe i oszacowane to dam oczywiście znać.
      • 12:

CommentAuthorpabloz1974
      • CommentTime5 Aug 2014 15:08

chcę 2 :-)
      • 13:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime5 Aug 2014 23:08 zmieniony

Jakby co, to @seban mogę pomóc, mam przetarte ścieżki. Po prostu daj wycenę, jak ją dostaniesz, na priva, może da się taniej, z korzyścią dla wszystkich.
      • 14:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime6 Aug 2014 12:08

tylko skąd brać SIDy? komdziaki kupować?
      • 15: CommentAuthorxxl
      • CommentTime6 Aug 2014 13:08

c64 byl produkowany w takich ilosciach ze te kilkadziesiat kartow roznicy nie zrobi ale... bol jest tak czy siak, szkoda mydelniczek.
      • 16: CommentAuthorwieczor

Czasem na ebayu pojawiaja sie nowe, nieuzywane, pewnie z jakichs zapasow magazynowych. Lotharek np. sprzedaje nowe POKEYe - sam jestem ciekaw skad :) (bo AY to sa z tego co wiem normalnie produkowane).
      • 17: CommentAuthorstryker

Panowie kilka srubek lub zatrzaski i wyjmujemy sida z podstawki! Jak sie nam znudzi pakujemy go spowrotem....
      • 18: CommentAuthortebe
      • CommentTime6 Aug 2014 14:08

aż dziw bierze że Lotharek nie zaczął już produkcji seryjnej, może zacznie produkować SID-y ;)
      • 19: CommentAuthorxxl
      • CommentTime6 Aug 2014 15:08 zmieniony

chinczycy probowali skopiowac SIDa... poniesli kleske

a to oznacza, ze SIDow nie da sie wyprodukowac.
      • 20: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime6 Aug 2014 15:08

Jasne, a te montowane w Commodore wyrosły na plantacjach na Marsie :)
      • 21: CommentAuthortebe
      • CommentTime6 Aug 2014 17:08

potrzeba kogoś kto nie wie że się nie da, on to zrobi ;)
      • 22: CommentAuthorseban
      • CommentTime6 Aug 2014 17:08 zmieniony

@jhusak: dzięki! Będę pamiętał ;)

przy okazji testów różnistych kolejne kawałki do posłuchania:

For Avantgarde by Red Devil: ->link<- (16bit, 48KHz, FLAC, mono 1xSID 8580R5)

Flimbo's Quest by R.Ouwehand & J.Bjerregaard: ->link<- (16bit, 48KHz, FLAC, mono 1xSID 8580R5)
      • 23: CommentAuthorValdghir
      • CommentTime6 Aug 2014 18:08 zmieniony

Przeczytałem, że jest to finalna wersja carta, ale mam pytanko, czy nie mogła by wejść też w rachubę wersja do montażu wewnątrz komputera?

A i co to za kabelek wychodzący z prawej strony?

Tak na marginesie: co do układów POKEY, z tego co wiem większość, które można kupić na rynku pochodzą jednak z demontażu. Wyczytałem gdzieś, że ogólnie kupno jakiegokolwiek pokeya rodzie pewno ale: brzmią różnie w układzie stereo - głównie chodzi o głośność. Żeby pokeyowe stereo brzmiało fajnie trzeba montować najbardziej do siebie zbliżone produkcyjnie - można to rozpoznać po oznaczeniach na układach.
      • 24: CommentAuthorseban
      • CommentTime6 Aug 2014 19:08 zmieniony

Valdghir:

A i co to za kabelek wychodzący z prawej strony?

Przylutowałem sobie przewód do masy aby łatwiej przypinać GND od sondy oscyloskopu :) Był jeszcze +5V z drugiej strony jak uruchamiałem płytkę poza Atari :)

Co do wersji wewnętrznej... też o tym myślałem, ale nie wiem czy ktokolwiek byłby tym zainteresowany aby opłacało się robić serię produkcyjną. Zauważyłem że niewielka liczba osób chce przerabiać swoje Atari, duża grupa woli nic w środku nie zmieniać.

A skąd te informacje o POKEY-ach? Miałem masę POKEY-ów w swoich rękach... i nie zauważyłem (a raczej nie usłyszałem) jakiejkolwiek znaczącej różnicy w głośności chipów pochodzących od różnych producentów czy z różnych okresów. Mierzyłem i oglądałem to nawet kiedyś (w latach '90) gdy montowałem stereo i nie było naprawdę żadnej "słyszalnej" różnicy w brzmieniu ani w głośności dźwięku. W brzmieniu różnicy być nie może, w głośności teoretycznie może się pojawić różnica, jednak jak mówię było to niesłyszalne.
      • 25: CommentAuthorValdghir
      • CommentTime6 Aug 2014 19:08

Dzięki za info o kabelkach.

Co do wersji inside: powstaje tak dużo fajnych urządzeń, chciałbym naprawdę mieć wszystkie naraz, ale za każdym razem jest to samo: cart i nieprzelotowy. Rozumiem, że tak jest łatwiej - sprzedać konkretne skończone urządzenie. Krótki rys historyczny Atari ujawnia nam, że konstruktorzy Atari też to zauważyli - stąd pomysł na box do montażu rozszerzeń.

Je nie badam rynku i zdaję sobie sprawę, że tak jest łatwiej, ale gdyby :-) powstał Ci taki zamysł, to wiedz, że kupuję w ciemno. W sumie to pewnie nie byłoby skomplikowane odciąć złącze krawędziowe i umieścić miejsce na kebelki lub piny - dla wersji inside, pewnie jakby się przyjrzeć raz to może i płytka jeszcze by zmalała.

A tak wogóle - to jest tu tylu konstruktorów. Czemu nie powstaje plan reaktywacji Atari 1090?

Spójrzcie ile to by rozwiązało tematów. Wystarczy opracować podstawę: płytę główną z zasilaczem i gniazdami typu CART - żeby sprawę ułatwić. Chcę to wkładam cart audio, jakiś z dyskiem, złączem ETH lub inny z akceleratorem. Odpalam komputer z jakąś kombinacją klawiszy - włączam lub wyłączam widoczność któregokolwiek.

Ja się na tym nie znam, ale nie wierzę, że przy uwzględnieniu współczesnej elektroniki nie da się tego zrobić BARDZO PROSTO.

Co Wy na to?
      • 26: CommentAuthorseban
      • CommentTime6 Aug 2014 23:08 zmieniony

przy okazji kolejnych testów dwa następne utwory do posłuchania:

ciekawy brzmieniowo (utwór nie zawiera sampli):

E.G. Blues by Hermit ->link<- (16bit, 96KHz, FLAC, stereo, 2x SID8580R5)

oraz klasyk:

Cybernoid II by Jeroen Tel ->link<- (16bit, 48KHz, FLAC, mono, 1x SID8580R5)

A co do wersji "wewnętrznej" jeżeli powstanie to będzie to o wiele bardziej rozbudowane urządzenie zawierające: 2xPOKEY, 2xSID, oraz Stereo Covox.
      • 27: CommentAuthorxxl
      • CommentTime7 Aug 2014 23:08

nowy 3.5 SlightSID Player

->link<-

nowe lepsze timingi,
      dodatkowe klawisze 1-f + shift - wybor napedu
      • 28: CommentAuthorxxl
      • CommentTime9 Aug 2014 21:08

wersja 3.6 ->link<-

a w niej:

- licznik ladowania pliku SID
      - poprawione procki - bardziej pozwala na wiecej
      • 29: CommentAuthorpin
      • CommentTime9 Aug 2014 22:08

z tym brakiem przelotu to fakt, np - mamy SIDE i nie mamy możliwości podłączenia SlightSID'a. Nie jest to w sumie taki tajtowy problem jak by się wydawało ....
      • 30: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime9 Aug 2014 22:08 zmieniony

Kolejne karty bodajże się podpina równolegle (jak urządzenia na SIO). Może ktoś w końcu zrobi rozgałęźnik? To powinna być sama płytka i gniazda, zero elektroniki. W XE będzie to miało ten plus, że karty w końcu przestaną leżeć a będą stać (wiadomo że tak jest lepiej :D ) nie wyrywając gniazda - sama przejściówka powinna mieć odpowiedniej wysokości nóżki (tym bardziej że powierzchnia spora). A ja bym poprosił o wersję do XL (sam nie wiem czy lepiej żeby leżała na obudowie, czy za, podpinana tasiemką). W sumie tasiemkowa byłaby uniwersalna (tylko do XL tasiemka nieco dłuższa).
      • 31: CommentAuthorpin
      • CommentTime9 Aug 2014 23:08

nie wiem, czy to tak do końca wygląda, bo:

jeżli podłączysz razem takie coś: Karin Maxi, Ide+, oraz SIDE2 to:

* Jeśli SIDE2 jest w slocie cart Karin Maxi a w drugim slocie ECI (KMD) jest IDE+ to SIDE2 nie zadziała

* Jeśli SIDE2 jest w slocie carta IDE+ a IDE+ jest podłączony do KMD - to wszystko działa. Mam dostęp do FDD pod KMD, mam dostęp do HDD pod IDE+ i widzę wszystko pod SIDE2 na CF.

... dlatego zastanawiam się, czy prosta przelotka da radę. Np. taki Atari 1090, to nie była taka prosta "przelotka" i może ta idea ma jakiś sens (w sensie reaktywacji).
      • 32: CommentAuthorpin

no i w takiej konfiguracji, gdzie mamy KMD i w jednym ECI siedzi IDE+ ze SIDE2, to do drugiego slotu KMD Slight SID może się nie zmieścić, bo zawadzi o poziomo leżącego SIDE2 ;) Jeśli ktokolwiek nie może sobie wyobrazić tak trudnej do wyobrażenia sytuacji, to mogę zrobić fotkę biorąc zamiast Slight Sida dowolnie inny cart ;)
      • 33: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime9 Aug 2014 23:08 zmieniony

Ale Atari 1090 to kompletna szyna podpięta pod PBI. Tam tej elektroniki trochę jest, chyba nawet jakiś ROM jak widziałem na schematach. No cóż, skoro kolejność wpięcia urządzeń w "pociąg" ma znaczenie, to znaczy że to nie jest taki prosty rozgałęźnik, coś tam jeszcze musi być.

PS. Chyba że w Karince poprawnie działa tylko jeden slot, dlatego SIDE trzeba podłączać przez IDE+ :)
      • 34:

CommentAuthorjhusak

w atari800 jest coś takiego jak "piggyback", czyli "na barana".
      To chyba jest dokładnie równoległe łączenie kartridży, czyż nie, @krotki?

Oczywiście, nie wszystko ze wszystkim zadziała, ale kartridże, które mają oddzielną przestrzeń adresową pod D500 powinny zadziałać równolegle.
      • 35: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime10 Aug 2014 01:08

Czyli moja pierwotna hipoteza była słuszna, rozgałęźnik to po prostu druty, ew. coś co będzie eliminowało zakłócenia, a problemy z kolejnością wymienionych urządzeń są spowodowane przez specyficzną konstrukcję któregoś z nich. Raczej nie jest to konflikt przestrzeni adresowej skoro jednak wszystkie razem działają połączone w określony sposób... A tak w ogóle to dobrze by było zrobić tabelkę, jakie adresy są okupowane przez rozszerzenia korzystające z cart/eci/pbi.
      • 36: CommentAuthorxxl
      • CommentTime10 Aug 2014 09:08

Rozdzielacz wazna rzecz, przelotka tez.

Tu pisalem ->link<-
      • 37: CommentAuthorxxl
      • CommentTime27 Dec 2014 19:12

SlightSID Player zostal zaktualizowany do wersji 3.7

->link<-
      • 38:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime14 Apr 2018 10:04

Czy możliwa byłaby taka modyfikacja playera, by mógł odgrywać SID-y na Evie? Niektóre SID-y są dość pamięciożerne i player od Mono wymięka. :) Karta ma tylko jeden rdzeń tego układu (czyli 2SID odpada). Rozpiska jej rejestrów jest w Atariki.

Z góry bardzo dziękuję. :)
      • 39: CommentAuthorxxl
      • CommentTime14 Apr 2018 10:04 zmieniony

stworz plik binarny z takimi bajtami:

FF D2 FF D2 81

i doklej na koncu pliku plajera.

widze ze znowu rejestry powtorzone wykorzystywane bez zabezpieczen w modyfikacjach komputera... konstruktor pewnie ten sam ;-) po prostu beznadzieja. gdyby to dodac na poczatku to na prawdziwej atarce ten patch prawdopodobnie rozwali komunikacje sio. bedzie dzialac tylko na evie.
      • 40: CommentAuthorpasiu
      • CommentTime14 Apr 2018 11:04

Jakie inne rozszerzenie masz na myśli pisząc, że konstruktor ten sam?

Zabrakło ci argumentów w temacie twojej wersji Antonii, więc tutaj dajesz upust swojej frustracji. Mam dla ciebie propozycję - zmodyfikuj swój flagowy produkt tak, by komunikował się z Pokey'em korzystając z adresów powyżej podstawowego zakresu. Będzie to jedyny soft, który nie będzie współpracował z evie. Jeżeli to dla ciebie wciąż za mało, to możesz iść dalej i zrobić na złość wszystkim użytkownikom stereo.
      • 41:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime14 Apr 2018 12:04 zmieniony

Konstruktorzy są różni: Ultimate 1MB robił Candle, a Evie Pasiu.

Nie bój nic, Evie nie wymaga Rapidusa i można z niej korzystać na koszernej maszynie. Zresztą tak nawaliłeś nielegali w playerze, że innej opcji nie ma. :D

Działa. :) Jeszcze raz dzięki.
      • 42: CommentAuthorxxl
      • CommentTime14 Apr 2018 12:04

@Pasiu: co z tym ma wspolnego moja wersja Antonii? raczej mowmy o roznicach: jest prawidlowo zaprojektowana :-) problem, ze nie rozumiesz dlaczego rejestry KONFIGURACYJNE rozszerzen MUSZA miec zabezpieczenia jesli znajduja sie w przestrzeni rejestrow sprzetowych atarki...

@Voy: zrob jakis filmik jak gra na plajerze sid z tym filtrem liniowym... no zobaczymy.
      • 43: CommentAuthorpasiu
      • CommentTime14 Apr 2018 13:04

Muszą, bo przyszedł xxl i tak powiedział? Czy też może Atari tak chciało?
      • 44:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime14 Apr 2018 13:04 zmieniony

Ale na twoim, czy od Mono? Na twoim chyba sobie sam wybiera pomiędzy filtrami 6581 albo 8580 według nagłówka PSID. W tym od Mono można wybrać pomiędzy powyższymi, liniowym i brakiem jakichkolwiek.

Filmiki nagrałem parę dni temu i wrzuciłem na Facebooka. Tutaj ->link<- masz z filtrem 6581, a tutaj z liniowym ->link<-

Wszystko zależy od SID-a. Czasami brzmią praktycznie tak samo, a czasami różnica jest bardzo wyraźna.
      • 45: CommentAuthorxxl
      • CommentTime14 Apr 2018 13:04

chodzilo mi o sida, z ktorym byl problem (post 38, najlepiej taki gdzie roznica na filtrze liniowym jest najwieksza) odgrywany na moim plajerze i evie. filtr liniowy jest wlaczony na stale na evie. ciekawy jestem roznicy.
      • 46:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime14 Apr 2018 18:04 zmieniony

Na przykład ten: ->link<- - pod programem od Mono jest problem z odtworzeniem. Zawiera dwa nielegale i tym samym na 65816 jest zwiecha, pod 6502 próbuje się uruchomić, ale słychać tylko pyrkanie w głośnikach.

Pod programem Mono były sprawdzane zarówno w najszybszym trybie Rapidusa, jak i pod 6502 z poziomu SDX z IDE+ 2.0, a twój program odpalany był na wyłączonej karcie turbo, na 6502, przez SIO2PC USB, jedynie z włączonym dodatkowym 1 MB RAM.

W załączniku problematyczne SID-y oraz sidreloc, czyli fajny soft do relokacji plików PSID. Poniżej rozpiska, co i gdzie chodzi lub nie.

Nie działają na obu playerach:
      CLUBSTER.SID
      CONCRTLC.SID
      DEVOID.SID
      FANTASM4.SID
      FISIHNG.SID
      GIANASDS.SID
      HIFISKY.SID
      JOGGING.SID
      KAGE.SID
      KAOS64.SID
      LEFTRIG.SID
      LICKMY.SID
      MODERNLO.SID
      POLLYS_H.SID (totalna zwiecha pod SID Hardware Player pod 65816 i 6502)
      RASTALIN.SID
      RAVELOOP.SID
      ROBOTSEN.SID
      RUN_STOP.SID
      VENUSFAL.SID
      VINTAGE.SID
      VORTEX.SID
      WALKING.SID
      WONDX_P1.SID
      ZAHLENRA.SID (zwiecha pod SID Hardware Player pod 65816 i 6502)

Nie działają pod SID Hardware Player:
      DANMAKU.SID (nielegale: $CB pod $1129 i $0b pod $11FE) - na 65816 zwiecha, na 6502 coś tam próbuje się uruchomić i tylko pyrka
      INTERTWI.SID (nielegal $BF pod $10FB) - pod 65816 zwiecha, na 6502 chodzi
      PARTY_AN.SID

Działają na SlightSID Player:
      COLDWAR2.SID
      COSMIC64.SID (wielki! 48 kB - gra, ale włazi na pamięć ekranu)
      DANMAKU.SID
      INTERTWI.SID
      PARTY_AN.SID
      • 47:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime16 Apr 2018 05:04

@xxl: i jak?
      • 48: CommentAuthorxxl
      • CommentTime16 Apr 2018 08:04

dzieki za liste. jak bede mial chwile to przyjrze sie temu - na pierwszy rzut oka... czy probowales zdobyc te muzyczki w innym formacie niz rsid?
      • 49:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime16 Apr 2018 15:04

Nie, nie próbowałem. Część pewnie jest pisana pod różnymi trackerami, ale nie mam za bardzo czasu, żeby się tym zająć.
      • 50: CommentAuthorpin
      • CommentTime8 Jan 2021 01:01 zmieniony

Jeżeli nie chcesz, by Twój player komunikował się z Tobą w nieznanym języku i nie wystarczy Ci już do tego anielskiej cierpliwości a krew Cię zalewa ... :

... już niebawem ukaże się idealny dla Ciebie SIDplayer obsługujący wszelakie rozszerzenia oparte o SID'a, czyli EVIE, POKEYMAX, SIDARI, SLIGHTSID, MELODY

:)