atarionline.pl Prośba o identyfikacje systemu Turbo w XC12. - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorgreblus
      • CommentTime8 Jan 2012 00:01

To mój pierwszy post tutaj, wypada chyba przywitać się ze wszystkimi: Witajcie atarowcy ;).

Postaram się w skrócie opisać co mnie tu przywiodło.

Po wielu latach zakupiłem znów małe Atari. Przyszło z magnetofonem i kilkoma kasetami w systemie Turbo 2000. Magnetofon niestety z lekko niesprawną mechaniką, więc podłączyłem zgodnie z opisem Zaxona pod rezystor R22 kabel audio i generalnie plan był taki, żeby z Turgena puszczać audio w turbo, jednak to nie działa. Ostatnie dwa dni spędziłem na zabawie wszelkimi możliwymi loaderami turbo, bez efektów. Nic się nie dzieje.

Pytanie pierwsze: czy to w ogóle ma szansę tak zadziałać? Czekam co prawda na cartridge Side, ale zanim się na niego doczekam coś trza robić :)

Pytanie drugie: czy ktoś mógłby rzucić okiem na zdjęcie (wiem że marne, ale późno już a aparat gdzieś mi się schował) i zidentyfikować co to za turbo. Dwa scalaki to UCY7403 i ULY7701. Nie ma dodatkowego kabelka do portu SIO, wykorzystano biały kabelek z kabla magnetofonu.

Nie przypomina to zdjęć z tego wątku:
      ->link<-

Łudzę się, że to może jednak kwestia załadowania odpowiedniego loadera. Ale jak to mówią, nadzieją matką... wynalazków.
      • 2: CommentAuthorQTZ
      • CommentTime8 Jan 2012 01:01 zmieniony

Witaj :)

Używam Turbo K.S.O. (dodatkowy przewód do drugiego portu joysticka'a).

Turgen mi nie działał. Pomogło zaznaczenie opcji "Invert polarity of pulses".

Na początek spróbowałbym z sygnałem w normalu - dla testu połączenia.

Możesz też użyć adaptera kasetowego ->link<- i tu ->link<-

Aby nie trzeba było ściągać "zamieściłem" Twoje zdjęcie tu:

• 3: CommentAuthorgreblus
      • CommentTime8 Jan 2012 11:01

Witaj.

Próbowałem z TURBO-2000-KSO-2T06-BOOT.CAS, ale sprawdzę jeszcze raz z odwróconą polaryzacją w Turgenie, choć z tego co pamiętam, nie chciało to działać. W normal pliki się wczytują bez problemu.
      • 4: CommentAuthortEDDYbOAR
      • CommentTime8 Jan 2012 14:01

to napewno jest turbo 2000 / czeskie / w archiwum znajdziesz masę oprogramowania autorswa Tomka Rolewskiego do tego systemu

turbo 3000 i rapider 7500 miały tą samą płytkę + 3 kondensatory ceramiczne lutowane bezpośrednio na płytę magnetofonu
      • 5: CommentAuthorgreblus
      • CommentTime8 Jan 2012 15:01

Próbowałem T2000 loader z archiwum i nic się nie działo.

Mam dwa przypuszczenia: ktoś kiedyś pisał, że do przełączania turbo/normal w takim rozwiązaniu bez dodatkowych kabli używany jest drugi kanał, no i tak sobie myślę, czy podłączenie audio wg tego pomysłu Zaxona czegoś tutaj nie psuje (mono):

->link<-

Druga kwestia, być może problem tkwi we właściwym loaderze ? Ale z tego co czytam, T2000 KSO powinno dać radę, a nie działa. D: @ i po potrójnej trąbce i spacji czarny ekran, nic się nie dzieje.
      • 6: CommentAuthortEDDYbOAR
      • CommentTime8 Jan 2012 21:01

w archiwum rzeczywiście nieznalazłem loaderów T2000 typu AUTOTURBO czy też TURBO BOSS

je i kopiery znajdziesz w załączniku :)
      • 7:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime8 Jan 2012 22:01

Widze, ze dyskietka zawiera programy prawie wszystkich wroclawskich studiow komputerowych - jest Info-Cell Brodatego, jest produkcja ksiegarni Eureka, jest nawet Banfisoft z ul. Mikolaja...

Wszystko wrzucone juz do archiwum AOL. Poza trzema plikami, ktore mi nie odpalaja: SPEEDER.14B, TURBOON, UNKOWN.20.
      • 8: CommentAuthorgreblus
      • CommentTime8 Jan 2012 23:01

Dzięki! :) Potestuję w środę. Pytanie techniczne: jak prawidłowo skonwertować TURBOBOS.S na cas? Próbowałem a8cas-convert z opcją -r ale cas nie ładuje się w emulatorze (boot error). Autoturbo uruchomione w emulatorze (spaczowane atari800 z łatką a8cas) nagrywa na emulowany magnetofon (do wav) sam pisk pilota, to chyba raczej nie jest dobry objaw?
      • 9: CommentAuthorgreblus
      • CommentTime9 Jan 2012 08:01

W kwestii kopiowania/konwertowania do cas/wav, zakładając poprawność emulacji magnetofonu w atari800-a8cas, najlepiej będzie użyć któregoś dobrego kopiera. a8cas-convert i inne tego typu programy pisane dzisiaj pewnie nie są tak sprytne jak kopiery z tamtych lat :)
      • 10:

CommentAuthorKrótki
      • CommentTime9 Jan 2012 10:01

Przecież TURBOBO.S to plik binarny DOS-a - po konwersji a8cas-convertem otrzymujesz obraz kasety z takim plikiem, a nie z plikiem bootowalnym. Więc albo musisz go załadować spod COS-a, albo dograć przed nim jakiś "wykrzyknik". Albo użyć XEX2CAS.
      Poza tym, A8CAS nie obsługuje zapisu w turbo.
      • 11: CommentAuthormonsoft
      • CommentTime9 Jan 2012 10:01

Turbo 2000 i 3000 byly podobne tak wiec sproboj cos z tych na poczatek. Ja mialem Turbo 2000 robione przez Brodatego i tez tam nie bylo zadnego kabelka. Popatrz na programy z dyskietki tEDDYbOAR'a. Tam powinien byc kopier Tomka ROlewskiego, ktory nagrywal w turbo z dolacoznym loaderem w normalu (to na poczatku byla taka forma zabezpieczenia). To powinno duzo pomoc, bo jesli ci sie zaladuej loader w normalu i zacznie czytac turbo to juz bedziesz blizej identyfikacji. Tomek Rolewski napisal wiele dobrego softu do kopiownia Turbo 2000/3000.
      • 12: CommentAuthortEDDYbOAR
      • CommentTime9 Jan 2012 13:01

@Kaz: jak masz chwilę do przerycia się to mam 50MB archiwum z najróżniejszymi wynalazkami :)
      • 13:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime9 Jan 2012 13:01

Zapodawaj :)
      Z podeslanej dyskietki 1b.atr polowa plikow oraz jakies 80% programow juz byla w katalogu. Jezeli takie mniej wiecej proporcje beda z reszta zapodanych przez Ciebie materialow - to dodam do katalogu jakies 10MB plikow - bedzie super!
      • 14:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime9 Jan 2012 15:01

@Kaz, tEDDYbOAR
      Nie omieszkaj(cie) wyluskac softu Brothersow na lajtpena - chyba kiedys sobie go (urzadzenie) "sprezentuje", niedawno widzialem go nawet na ebay'u :)
      • 15: CommentAuthorgreblus
      • CommentTime9 Jan 2012 16:01 zmieniony

@Krótki

Dzięki za wskazówkę. Pliki utworzone xex2cas nie działały. Zrobiłem bootowalne obrazy cas wg tego filmu na YT:

W emulatorze się ładują, mam nadzieję że turbo zadziała.
      • 16: CommentAuthortEDDYbOAR
      • CommentTime10 Jan 2012 08:01

@Dracon: soft do lightpena może być na innych dyskietkach i podejrzewam, że w formie binarek

@Kaz: paczka kilku dyskietek ROBOSOFT'u -> ->link<-
      • 17: CommentAuthordigisoft
      • CommentTime10 Jan 2012 13:01

tEDDYbOAR jeśli można podziel się wiedzą na temat gdzie i jakie kondensatory należy podlutować do magnetofonu aby mieć rapidera 7500 , może jakiś schemat ?
      • 18: CommentAuthortEDDYbOAR
      • CommentTime10 Jan 2012 15:01 zmieniony

@digisoft: tylko fotka na xc12, czerwonego kabelka nie bierz pod uwagę, był też 1 kondensator we wtyczce (post sprzed 2 lat) ->link<-
      • 19:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime11 Jan 2012 23:01

Dzieki Teddyboar, czesc juz wrzucona do katalogu uzytkow, czesc do gier, reszta w swoim czasie.
      • 20: CommentAuthortEDDYbOAR
      • CommentTime12 Jan 2012 02:01

jest tego dużo więcej ale w obrazach topar archiver'a
      - długa historia ale depacker już prawie gotowy :P

te dyskietki to przedsmak - zostało jeszcze około 700 obrazów całodyskówek do wyłuskania

a tutaj coś dla amatorów basic'a ->link<-
      • 21: CommentAuthordigisoft
      • CommentTime12 Jan 2012 07:01

tEDDYbOAR w podanym przez Ciebie linku brakuje zdjec , czy moglbys jeszcze przeslac zdjecie wtyczki z kondensatorem ?
      • 22: CommentAuthortEDDYbOAR
      • CommentTime12 Jan 2012 07:01 zmieniony

@digisoft: zobacz załącznik do wiadomości.
      we wtyczce był też ceramiczny - niestety niemam zdjęcia
      • 23:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime18 Feb 2012 00:02 zmieniony

@tEDDYbOAR: czy mógłbyś raz jeszcze wrzucić paczkę BASIC-ową? Miesiąc temu przegapiłem, a link już wygasł... :(

Właśnie przeglądam soft z dysków pana Kornafela i nie mogę podnieść szczęki z podłogi. Obrazy kartridży do Turbo 2000, soft od Rolexa, Banfi-soft, RadekSoft, AtarVid, Palma-soft, Domain Software... Dziękuję i proszę o więcej! :D

P.S. Na dysku 50a.atr można znaleźć "Oscillograph" - ostatni program, jaki popełnił na Atari Tomek Rolewski. :)
      • 24:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime18 Feb 2012 02:02

Paczka Basicowa. U mnie nic nie wygaslo, ale wrzucam Ci na wszelki wypadek.
      • 25:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime18 Feb 2012 10:02

Kaz, to plik html ze strony tEDDYbOARa z komunikatem 404. :)
      • 26:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime18 Feb 2012 13:02

He he, rzeczywiscie.
      • 27: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime18 Jan 2025 14:01 zmieniony

Podłączę się pod wątek, próbuję rozgryźć co to może być za Turbo w XCA12, próbowałem wgrywać programy w czeskim T2000 jak również w Blizzardzie ale bez powodzenia, może kojrzycie tę płytkę? Dodam że wokół kabla do SIO jest dodatkowy kabelek
    1.  
      Wygląda jak UM turbo od Unerring Masters.
      • 29: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime18 Jan 2025 16:01 zmieniony

Piguła na Discordzie też sugerował, że to może być AST,ATT,UM, ale chyba turbo jest uszkodzone, bo ne mogę załadować żadnego pliku wygenerowanego przez Turgen po wgraniu loadera
      edit: finalnie okazało się, że to t2000 i że działa
      • 30: CommentAuthoremka
      • CommentTime19 Jan 2025 18:01 zmieniony

To ja też podłączę się pod wątek.
      Odkupione za flaszkę od szperaczy w elektrozłomie ktoś coś?
      Jak na razie przetestowane tylko w normalu.
      • 31: CommentAuthorpigula
      • CommentTime20 Jan 2025 12:01

Dorzuć jeszcze jak wygląda wtyczka SIO (w środku) - bo po sygnale sterującym załączaniem Turbo, można dużo wywnioskować.
      • 32: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime20 Jan 2025 12:01

swoją drogą bardzo rozbudowana płytka
      • 33: CommentAuthorw1k
      • CommentTime20 Jan 2025 13:01

hmm, vyzera to ako turbo EMO
      • 34: CommentAuthoremka
      • CommentTime20 Jan 2025 15:01 zmieniony

Dokładam zdjęcie wtyczki.
      Na zdjęciu IMG_03x przewody przylutowane od strony druku (zielony biały i czarny zaplecione razem, i czarny i czerwony też zaplecione), to moje podłączenie do SIO2SD, nie należy brać ich pod uwagę. Przewód niebieski widoczny od strony druku, wisi w powietrzu i nie jest nigdzie podłączony (jak nie trzeba taki przewód zawsze wejdzie w kard).

Mam w sobie dużo samozaparcia aby to uruchomić (pobawić się).
      • 35: CommentAuthoremka
      • CommentTime5 Feb 2025 01:02 zmieniony

The winner is TURBO M/EMO

Jest to jedyne turbo, które w przypadku błędu na taśmie pozwala cofnąć nagranie o 1-2 sektory i po wciśnięciu START spróbować wczytać je ponownie. Do tej pory pozwalały na to jedynie niektóre kopiery w C:.

P.S
      Altirra czyta pliki EMO w formacie *.CAS.
      Dla tych co twierdzą że Altirra ich nie obsługuje załączam kilka plików.
      Przy tworzenia takich plików niestety popełnia dwa proste do poprawienia błędy.
      • 36: CommentAuthorw1k
      • CommentTime5 Feb 2025 09:02 zmieniony

Jeśli mogę jedną rzecz sprostować - TURBO D obsługuje również wielokrotny odczyt rekordu, dlatego też używane jest urządzenie D:, w którym rekord jest duplikowany.

i jeszcze jedna zmiana: TURBO EMO to rozwiązanie dla każdego magnetofonu, współpracuje z systemem QROS. TURBO QROS jest już wbudowany w magnetofon XC12, podobnie jak system QROS.

WOW

Jak udało Ci się zapisać grę do rekordu TURBO QROS?

Prawdą jest, że nasze eksperymenty ze znajomym polegały na oddzielnym WCZYTYWANIU QTOS i dopiero wtedy wstawiano plik CAS, który zapisywano za pomocą ALTIRRA - i to nie działało.

Czy dobrze widzę? Czy sio2sd jest podłączony do magnetofonu?
      Jaka jest prędkość nagrywania?
      • 37: CommentAuthorw1k
      • CommentTime5 Feb 2025 14:02

edit: 14:20.. udało się przesłać z A8 PICO SIO.. ciekawe
      • 38: CommentAuthoremka
      • CommentTime5 Feb 2025 22:02

"w1k":

Jak udało Ci się zapisać grę do rekordu TURBO QROS?

Korzystałem z opisu Marcela Koložváry na stronie ->link<- Pewnie dobrze znasz tę stronę.

"w1k":

Czy sio2sd jest podłączony do magnetofonu?

Tak. Magnetofon jest ostatnim urządzeniem podłączonym do Atari. Ja nie mam rozgałęźnika SIO i musiałem wyciągnąć kable na zewnątrz. SIO2SD to projekt opensource i każdy może włożyć swoje brudne ręce do jego kodu. Moje SIO2SD służy jako baza do różnych testów, a obsługa zapisu CAS jest na bardzo wczesnym etapie.

"w1k":

Jaka jest prędkość nagrywania?

Tu mnie zastrzeliłeś. Nigdy nie myślałem o zwiększaniu prędkości w historycznych konstrukcjach.
      EMO jest obsługiwane przez POKEY i jedynym ograniczeniem jest pasmo przenoszenia taśmy magnetofonowej. W przypadku SIO2SD lub A8-PICO-SIO takie ograniczenie nie istnieje i osiągnięcie prędkości stacji dysków nie jest żadnym problemem.

P.S.
      Tworzenie wirtualnego magnetofonu nie jest na razie w kręgu mojego zainteresowania, ale Tobie życzę niezłej zabawy.
      • 39: CommentAuthorw1k
      • CommentTime6 Feb 2025 06:02

dzięki za odpowiedź :) to ciekawe.. czy mógłbyś podać rodzaj podzespołów magnetofonu?
      Udało ci się zapisać CAS poprzez SIO2SD, jeśli dobrze rozumiem, ale w jaki sposób udało ci się zapisać bootloader QTOS przed samą grą?
      Czy gry są konwertowane, czy pochodzą bezpośrednio z kartridża? Dziękuję :)
      • 40: CommentAuthoremka
      • CommentTime6 Feb 2025 23:02

"w1k":

czy mógłbyś podać rodzaj podzespołów magnetofonu?

jak znajdę czas to rozrysuję interface.

"w1k":

w jaki sposób udało ci się zapisać bootloader QTOS przed samą grą?

Do zabawy z plikami CAS używam a8cas-util.pl od Fuji ->link<- Program nie jest już aktualizowany ale do konwersji CAS to HEX i z powrotem wystarczy. Po przekonwertowaniu CAS do HEX możesz je edytować w edytorze (łączyć przycinać lub złożyć całą kasetę) Oczywiście musisz taki HEX przekonwertować ponownie do CAS (Altirra nie czyta HEX).

"w1k":

Czy gry są konwertowane, czy pochodzą bezpośrednio z kartridża?

Są to zwykłe przykładowe gry typu "!" z archiwum atarionline.pl zapisane w standardzie EMO.
      • 41: CommentAuthorw1k
      • CommentTime7 Feb 2025 07:02

Aha, myślałem, że do magnetofonu dołączone są też kasety z grą TURBO QROS. Teraz rozumiem, że zostały one przekonwertowane. Gdzie znajdę gry oznaczone wykrzyknikiem? Nie widziałem jeszcze meczów w tym formacie w internecie, ponieważ to format słowacki, ciekawe.
      • 42: CommentAuthortakron27
      • CommentTime7 Feb 2025 07:02

tu emka miał chyba na myśli oznaczenie [!] przy niektórych grach/programach , które są dostępne do pobrania na atarionline.
      ten wykrzyknik to jedno z oznaczeń z konwencji TOSEC:
      ->link<-

Known Verified Dump - [!]
      Image has had multiply person/multi dump verification to confirm it is a 100% repeatable and correct dump. This is currently only used in the TOSEC-ISO branch.
      • 43: CommentAuthorw1k
      • CommentTime7 Feb 2025 14:02 (7 dni temu)

emka: czy mogę wypróbować twoje oprogramowanie w sio2sd, które testujesz?

takron27 - dakujem:)
      • 44: CommentAuthoremka
      • CommentTime7 Feb 2025 23:02 (7 dni temu)

"w1k":

czy mogę wypróbować twoje oprogramowanie w sio2sd, które testujesz?

Nie. Dopóki nie będzie w stanie nadającym się do publikacji to nie. Kiedyś udostępniłem niedokończony program i prawie wdeptano mnie w ziemię. Nigdy więcej tego nie zrobię.

"w1k":

myślałem, że do magnetofonu dołączone są też kasety z grą TURBO QROS

Jeżeli chodzi o oprogramowanie to bardziej liczyłem na Ciebie. Ja badając 4 programy z przed 30 lat czuję się jak archeolog który nic nie znalazł. Jeżeli dalej nic nie znajdę do rozrysuję schemat tego interfejsu i zamknę z powrotem Atari w szafie.
      O TURBO M/EMO/QROS/QTOS wiem już wszystko co chciałem wiedzieć.
      • 45:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime8 Feb 2025 07:02 (7 dni temu)

gry typu wykrzyknik to zwykłe xexy, nazwa z najpopularniejszego ładowacza plików na kasecie w normalu.
      • 46: CommentAuthorw1k
      • CommentTime8 Feb 2025 08:02 (6 dni temu) zmieniony

emka:
      Niewiele jeszcze wiemy o Turbo QROS... Nie mamy prawdziwego nagrania na taśmie, nie mamy nawet pliku .wav (nie cas), który mógłby odczytać rejestrator taśmowy. Nie posiadamy zweryfikowanego kopiowania programów na kasecie, nie wiemy, jaka jest ustawiona prędkość. Nie jest też jasne, jaka jest różnica między schematami Turbo Qros i który z nich jest najnowszy.
      dlatego twój schemat byłby pomocny, a także bardziej szczegółowy opis tego, jak udało ci się stworzyć gry CAS w turbo QROS :) albo przynajmniej wyślij swój FW dla sio2sd na adres e-mail viktorcech at gmail com, nie będę nikogo kamienował :D chcemy reaktywować to turbo :)

tutaj próbowałem zapisać twoją grę CAS na kasecie, użyłem a8 sio pico, gra została zapisana na magnetofonie, ale nie ma edycji TURBO QROS. Obecnie u znajomego trwają prace budowlane, ale nie ma on jeszcze wszystkich elementów

• 47: CommentAuthoremka
      • CommentTime8 Feb 2025 16:02 (6 dni temu) zmieniony

Widać że jesteś uparty.
      Nie wiem czy pomogę ale przerysowałem schemat i dołączam poniżej.
      Wszystkie jumpery w pozycji 2-3 to EMO, 1-2 to TURBO analizujące sygnał bezpośrednio w komputerze.
      według schematu XC12 JSobola ->link<-
      C30 i C31 usunięte.
      C3 = 220nF
      R6 = 3.6k

Nie masz plików WAV i musisz je wygenerować. Blok zapisu nie wymaga żadnej regulacji, ale sygnał wyjściowy musi być w miarę symetryczny. Najlepszy byłby wzmacniacz klasy B. Tu mamy klasy A z dużym prądem kolektora.
      Kondensator sprzęgający głowicę jest ładowany przez 360ohm+3.6k a rozładowywany tylko przez 3.6k.
      10% różnicy pewnie nie stanowi problemu.

R17 i R16 są tak dobrane żeby napięcie spoczynkowe znalazło się pomiędzy progami przełączania bramki IC1A(74132).

Najtrudniejsze jest dobranie czasu generatora 74121. Ja nagrywam na taśmę 1 minutę bitu STOP i kręcę potencjometrem R1 tak żeby przez cały czas dioda była zgaszona. Jeżeli dioda zaczyna migać to znak przekroczenia zakresu i należy wrócić do poprzedniego położenia. EMO to system fazowy i masz 50% szans na złapanie właściwej fazy przy braku synchronizacji, ale lepsze to niż nic.
      STOP.XEX to program generujący 1 minutę bitu STOP.

Dodane: Potencjometr ustawiamy wczytując nagrany bit STOP z poziomu BASICA po wpisaniu,
      POKE 54018,52
      POKE 54019,52
      Tyle mogę. Powodzenia.
      • 48: CommentAuthorw1k
      • CommentTime8 Feb 2025 16:02 (6 dni temu)

Dziękuję za chęć pomocy, jestem po prostu ciekaw, ta turbosprężarka jest bardzo interesująca. A próbowałeś odczytać tę turbinę z kasety, działa?
      • 49: CommentAuthoremka
      • CommentTime8 Feb 2025 17:02 (6 dni temu) zmieniony

"w1k":

A próbowałeś odczytać tę turbinę z kasety, działa?

Działa. Pewnie powinienem nagrać jakiś filmik, ale mi się nie chce.
      To TURBO to niewykorzystany potencjał. Na obrazach WAV widać że przerwy między blokami mają podobną długość jak bloki danych. Brak synchronizacji fazy wymaga zapisu pierwszego sektora dwa razy.
      To zmniejsza całkowitą szybkość o 40%. Dodatkowo bity START i STOP odejmują dodatkowe 20%. Realna prędkość spada do ok. 3000bod. Przy dużym skomplikowaniu interfejsu TURBO nie miało prawa konkurować z innymi systemami. Jeżeli popsułem Ci zabawę to przepraszam.

Powodzenia. Jest sobota. Nie samym ATARI człowiek żyje.
      • 50: CommentAuthorw1k
      • CommentTime8 Feb 2025 17:02 (6 dni temu)

Dakujem este raz