Firma Mouser Electronics ma w swojej ofercie nową wersje 6502. Ciekawi mnie czy podmienienie 6502 na ten nowy procek dałoby to nowe możliwości Atari? Link do procka: ->link<-
tak po mojemu: 1. nie wiem, jak z atarowskim sygnałem 'halt' - bo maluch właśnie przez to ma wersję 'c'. 2. przestanie działać soft używający nielegalnych rozkazów - nie wiem, jaka to ilość ale coś jest. 3. lepszym pomysłem jest użycie tego w projekcie weronika (zewnętrzny cart z procem zgodnym z 6502). nie wiem co tam zenon chce do środka ostatecznie dać, ale jeśli można pomażyć to chyba byłby lepszy 6809 albo 65816 :). 4. zegara w maluchu nie podkręcisz (choć ta wersja procesora ma do 14mhz) - z tego co rozmawiałem o tym z elektronikami - wielu próbowało, i inne układy nie chciały działać w takich warunkach. jedynym rozsądnym pomysłem są tutaj albo zewnętrzne carty, albo rozszerzenie w stylu f9. problem jest taki, że oba projekty (f9 i weronika) są chyba w fazie rozwoju i nie da się ich zamawiać.
... z nielegali, to korzysta skrajne minimum produkcji (i w sumie to nie wiadomo po co :) )- tak na szybko, ze znanych rzeczy: gra Alley Cat, megademo Joyride (plotter, aczkolwiek demo się nie wiesza i można przejść dalej), gra Inspektor (ponoć w loaderze). Co do dopałek, to były dwa ogólnie rozwiązania, które różniły się powiedzmy tym, że w jednym jest możliwość dopalania zegarem odczytu z pamięci liniowej "6502", druga karta umożliwia to dopiero powyżej $0ffff - co jest lepszym pomysłem, bo nie powoduje niepotrzebnej niekompatybilności ;)-
oddaje glos na bob_era a konkretnie na punkt 3. zewnetrzny kart z dodatkowym procem (niekoniecznie zgodnym z 6502) lub rdzen cpu do vbxe co wlasciwie jest jeszcze lepszym rozwiazaniem bo umozliwia dowolna konfiguracje pamieci co przy cpu na karcie nie jest mozliwe.
to nie jest głos na mnie tylko na zenona i konopa - bo dokładniej to oni kombinują taki bajer. nie wiem w jakim to stanie jest, ale coś tam było. nie wiem również jaki ma być ostatecznie rozmiar ramu (conajmniej 64k) i jaki procesor na karcie. koncepcja z cartem mi również wydaje się najlepsza - i ma szanse na jakiś (przynajmniej mały) sukces finansowy - bo to można gotowe pocztą wysyłać jako rozwiązanie pudełkowe.