Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Bluki:
Gra nabiera rumieńców :)Bluki:
Zawsze jest sposób aby polskie litery się zmieściłyjhusak:
Tekst na początku też można tak zmienić, żeby miał mniej, niż wszystkie, polskich literek.jhusak:
Ta gra zaraża! chciałem się zalogować, a przez myśl mi przeszło:Bluki:
PEEK(106)-16 to bardzo niebezpieczny sposób. Skąd masz pewność, że wartość pierwotna była prawidłowa?mar_tec:
Gratuluję pomysłu, zapału i powrotu do lat młodzieńczych.Kaz:
dzwony, a potem syrena policyjna doskonale sie komponuja (...) proponuje je wstawic do gry jako samplemgr_inz_rafal:
Kurde, będzie problem, bo mam 505 bajtów wolnej pamięci :)A=ADR("bajty tablicy")
PEEK(A+n)
A$="bajty tablicy":D=ASC(A$(1+n))
Brix:
Skoro pamięci już tak mało, a pomysłów ciągle sporo, nieśmiało proponowałbym radykalne podejście: zmianę języka programowania :)mgr_inz_rafal:
Mogę też podobnie zakodować DATA do generatora znakówBluki:
Wydaje mi się, że program powinien w całości zmieścić się bez doczytywania, po prostu kod jest daleki od optymalnego.grzeniu:
Czy na ekranie głównym kropka po MGR jest dodana celowo w celu zwrócenia uwagi czy to tylko "zwykły" błąd ? :)jhusak:
Jeszcze warto wspomnieć o bugu, który Basic ma.miker:
Tak, zapisywane są wszystkie zmienne, które zostały skasowane i już niby w programie nie funkcjanują.mgr_inz_rafal:
(...) wraz z prostą funkcją rysującą.Q0=0
Q1=1
QM1=-1
QM2=-2
8009 READ I: IF I<Q0 THEN 8020
8010 PLOT I,LINE:READ I:DRAWTO I,LINE:GOTO 8009
8020 IF I=QM1 THEN LINE=LINE+Q1:GOTO 8009
8030 IF I<QM2 THEN COLOR 13+I:GOTO 8009
8040 GOTO 8121
Dracon:
zlogosowac grafike (zamienic na tryb znakowy)larek:
Moja wersjalarek:
Gdyby i to było jeszcze trochę za wolne, to można pokusić się dać ten podprogram na początku gry. Basic szukając numeru linii, do której ma skoczyć, przeszukuje pamięć od początku.Dracon:
zlogosowac grafike (zamienic na tryb znakowy)Dracon:
W skrocie to zamiana obrazka, ktory zwykle ma 6-7 kB na odpowiednik w trybie znakowym