Niestety nie poradziłem sobie. Podmieniłem numery napędów i tak: D1: Stacja CA-2001 z oryginalną dyskietką "Szperacz Dyskowy" W SIO2SD D2: DOS25CP1 - Czysty plik z DOS 2.5 i CP D3: DOS25CP2 - Inny plik z DOS 2.5 i CP
Uruchamiam komputer z wciśniętym OPTION i bootuje mi się z Szperacz Dyskowy ze stacji dysków D1: Wszystko OK. Uruchamia się DOS 2.5 Command Processor 3.08 CHAOS software. Katalog dyskietki: DOS.SYS CP.SYS AUTORUN.SYS CZYTAJ.TXT SZPERACZ.COM INIT.COM
Wpisuję D2:DIR i Return DOS.SYS CP.SYS i jest OK
Następnie D3:DIR i Return Wyskakuje:
Error 160 D3:
"Szperacz dyskowy" obsługuje 4 stacje dysków i nie wiem dlaczego widzi tylko D1: i D2: Wersja firmware SIO2SD 3.1 Proszę o pomoc! Może powinienem skorzystać z innego DOS-a. Niestety od samego początku korzystałem z DOS 2.5 i CP. Jeżeli ktoś mógłby zaproponować lepszy DOS, który w większym stopniu wykorzystuje stację CA-2001 oraz SIO2SD, to proszę o wskazówki i jakieś pliki, z których mógłbym nagrać sobie bootowalne dyskietki oraz żeby uruchamiały się programy i moje własne produkcje pisane kiedyś pod DOSem 2.5 i CP, których mam masę na dyskietkach.
Na tej stronie: ->link<- można m.in. przeczytać: "UWAGA!!! CP współpracuje tylko ze standardowo skonfigurowanym DOS-em 2.5 (max. 2 stacje dysków) $1C6C"
Używaj DOS 2.5 ze standardowym DUP.SYS lub/i skonfiguruj go do pracy z 4 stacjami programem SETUP.COM. A najprościej to będzie chyba jak zaczniesz używać DOS II+/D.