Po rozebraniu mojego uszkodzonego Atari 800XL okazało się iż tytułowy układ ma wyłamaną przy obudowie nóżkę (pin 14). Oznaczony jest jako: PCA EP8212 C060472-D 8403 RP Czy ma ktoś go zbędnego by poratować i sprzedać?
Powiedzmy sobie wprost: jeśli zacznę zdzierać, oczyszczać i przejeżdżać dremelem (cokolwiek by to nie było) to najprawdopodobniej układ PCA w finale moich działań będzie wyglądał jak po spotkaniu z nosorożcem. Jeśli do tego dołożę lutowanie nosorożec staje się chuliganem.
Nie chcę tego gdyż wizualnie ta płyta od 800XL wygląda pięknie - tyle że nie działa. Dlatego jeszcze raz prośba: ma ktoś poratować samym układem z jakieś uszkodzonej płyty głównej?
(Sprawdziłem jeszcze raz: urwana jest jednak górna lewa nóżka oznaczona na obudowie PCA kropką)
Ale podmiana w podstawce układu uszkodzonego na sprawny leży w zasięgu moich zdolności manualnych :) Stąd prośba i propozycja odkupienia PCA od ew. posiadacza martwej płyty 800XL.
(Lutownica znajduje się od czasu do czasu w mojej dłoni. Jednak ta dłoń jest już bardzo niewprawna. A małe Atari nie zasłużyło na to by się nad nim pastwić i znęcać.)
Nie wymontujesz tego układu bez jego niszczenia. I teraz wyluzuj i zachowaj się nie jak Polak (co? ja nie wymontuję?)
Chodzi o to, że wylutowanie układu jest cholernie trudne bez zniszczenia ścieżek i układu, jak się nie zna trików, a i triki nie gwarantują sukcesu.
A triki to: solder wick (po polsku to się jakoś tak fajnie nazywa, ale raz usłyszałem i..) hotair strzykawka z obciętą igłą (wsuwasz w otwór i jednocześnie nasuwasz na nóżkę) na gorąco lutownica podgrzewająca wszystkie pady i na końcu odsysacz cyny (bo niszczy ścieżki)
Ee tam, wystarczy lutownica ze stabilizacją temperatury. Potrzebny jeszcze dobrej klasy odsysacz do cyny (nie tandeta za kilkanaście zł). Smarujesz oczka pastą lutowniczą i już. Pięknie się cyna z oczek odsysa. Ale wprawę trzeba mieć.
Ale jak już wspomniałem tytułowy układ znajduje się w podstawce. I ja już go z tej podstawki wyjąłem. I wymiana na nowy (tzn sprawny) będzie polegała na włożeniu go do podstawki.
I co - ja tego nie wymienię? Ja nie wymienię?! Wymienię!