atarionline.pl Atari 800XL - dwie różne klawiatury - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorconrad
      • CommentTime14 Apr 2012 13:04

Mam dwa Atari 800XL o dwóch różnych klawiaturach.

W pierwszej (chyba nowszej sądząc po dłuższym nr seryjnym) są klawisze o ciut większych literach, z których każdy potrzymywany jest przez małą sprężynkę wewnątrz białego plastkowego trzonu. Patrząc z góry na klawiaturę widać pod klawiszami czarny plastik podkładu.

Druga ma klawisze o mniejszych literach ale co ciekawe - kolor podkładu patrząc z góry jest brązowy i nie jest to chyba typowy plastik. Skok i dźwięk po naciśnięciu klawisza jest bardziej wyczuwalny niż w pierwszej. Nie rozbierałem jej więc nie wiem na czym są mocowane klawisze. Ogólnie widać w świetle znakomicie każdy szczegół podkładu pod klawiszami - nie zlewa się z otoczeniem tak jak w pierwszej klawiaturze.

Pytanie: patrzyłem w google szukając fotki podobnej do drugiej klawiatury i nie znalazłem. Czy to w związku z tym jakaś samoróbka czy jakaś partia 800XL tak miała?
      • 2:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime14 Apr 2012 17:04

Brązowa:

Ciemna:
      • 3: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime14 Apr 2012 17:04

Na pewno byly dwie, moze wiecej ?.Z tego co pamietam to kiedys dalem Mawowi wlasnie taka ktora miala jakby frezowane litery na klawiszach.
      • 4:

CommentAuthorXLent
      • CommentTime14 Apr 2012 19:04

Tu masz wątek na temat klawiatur w XL'kach:

->link<-
      • 5: CommentAuthorconrad
      • CommentTime14 Apr 2012 21:04

Wychodzi z powyższego linka iż mam typ 1 i typ 5. Czyli norma.
      Dzięki za pomoc.