GPS plus 1) packed with Exomizer and 2) packed with Exomizer and alternative loading title (uses Gr. 2 can be changed easily to display "GRAND PRIX SIM." during loading)... -Andreas Koch.
@Gonzo: tak na marginesie, to za Green Bereta mógłbyś się zabrać. Myślę, że z taką grą jesteś w stanie sobie poradzić. Mógłby to być też sprawdzian dla Ciebie :) Niech nie będzie super pro: niech nie siedzi w całości w 64kB, niech się levele doczytują z dysku, zrób chociaż 1 cały etap + edytor poziomów pod PC (choćby w Delphi). Resztę etapów (+ może nowe?) dorobią ludzie. Gwarantuję miejsca na panteonie /|\ chwały :)
Może najprościej byłoby ją przerobić - tak tylko dywaguję, bo nie mam pojęcia. Wersja atarowska tak naprawdę to odstaje tylko jeśli chodzi o ruchome postacie, grafika tła i mechanika jest ok.
Chodzi się kucharzem, bo autorzy gry za wszelką cenę usiłowali użyć sprzętowych sprite'ów które jak wiadomo nadają się do kolorowania obrazków... Obejrzałem sobie właśnie na youtube wersję na C64 i nie stwierdzam, żeby atarowska wersja była jakaś specjalnie tragiczna - poza tym faktem.
z liberatora czy nie wyglada jak kucharz niestety, co by to bylo gdyby w moon patrol'u jechal lodziarz ? a w air raid'zie lecial motyl ?:) fakt atarowska wersja gb nie jest tragiczna ale ten kucharz...:))
EHLO! Przeszedłem kilka stron, ale już nie daję rady, więc pytam na szybko - czy już można wczytać wynik z RC do G2F? Próbowałem, jakoś się nie udało - tzn. część wchodzi, ale nie wiem, jak wczytać program maszynowy (rastra?).
Hi.
Just for curiousity and because I'm only with a mobile phone can anyone please post here the PNGs of this last four Nodez work: Rampage, Aztec, Last V8 and Red Max?
Thanks.
W załączniku maska do mojego n&s23 utworzona na podstawie kanału koloru+spłaszczenia barw+ręcznego uproszczenia.
Czy maska powinna być 1:1 w stosunku do obrazka docelowego (czyli zgodna z rozdzielczością atari), czy źródłowego ?
Jaka wartość detali jest najodpowiedniejsza (przy tej masce details_val=10 generuje więcej błędów niż dobrych linii).
Czy jest możliwość w jakiś sposób połączenia fragmentów (liniowych) różnych obrazków ? Np. w próbie X wydają się idealne linie 0 - 32, w próbie Y 64-128, chciałbym je nałożyć na próbę Z, gdzie te fragmenty wyszły "nie tegez".
Maska jest jest też skalowana, więc może być wielkości obrazka źródłowego (po uruchomieniu widać półprzezroczyste nałożenie na "lewym" obrazku).
Wartość detali trzeba dobrać eksperymentalnie. Czasem lepiej jest dla 5, czasem dla 10. Umiejscowienie gdzieś detali (czyli zwykle większej liczby kolorów) powoduje, że w innym miejscu tych kolorów brakuje i widać błędy.
Obrazków z różnych generacji łączyć nie można. Obrazek jest tworzony jednocześnie jako całość, nie liniami. Wynika to między innymi z tego w jaki sposób działają na Atari duszki.
Ilmenit, czyli to też oznacza, że obrazka nie będę mógł "rozwinąć" (zamieniać linie pomiędzy nowym a starym obrazkiem) czy też "wjechać nim na ekran" (przesuwać w dół rozpoczynając od pokazania ostatniej linii) ?
@miker - przecież to open source! Każdy może skompilować! ;) A tak serio to brak mi ostatnio motywacji do nanoszenia poprawek w tym projekcie. Wersja, która jest na GitHubie ma między innymi możliwość wyłączenia użycia poszczególnych rejestrów w liniach, ale wymaga to jeszcze kilku zmian.
@Maw - nope, lini z obrazków mieszać się nie da. Wjechać na ekran z góry lub z dołu - da się.
@Maw: Zastanowiłem się ponownie - wjazd ekranu z góry lub z dołu byłby trudny do wykonania. Fade w większości przypadków do zrobienia, ale też problematyczny.