atarionline.pl Fajny chip wczoraj słyszałem - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime16 Jun 2026 10:16

Ależ ten wokal w Domu w Dolinie Mgieł z daleka na ejaj/filtr wygląda. W sensie, że kobieta może i śpiewała, ale obróbka była spora (potem wchodzą niskie tony, ten głos dostaje dodatkową harmoniczną i już nie jest taki czysty, wręcz inny zupełnie) Jeśli by ktoś tak zaśpiewał, to bym jej przyklasnął i stwierdził, że szacun za technikę. To troszkę jak w Piątym elemencie, tylko tam głos był zmieniany prymitywniej.

Może się zdarzyć, że ktoś tak zaśpiewa, ale to musi być baba z jajami, lubiąca eksperymentować, a takich jest jedna na 100 śpiewaczek operowych, a tu mamy DJ K, nie znam.
      • 2: CommentAuthorVidol
      • CommentTime16 Jun 2026 12:18

Kuba ma rację, poczytajcie komentarze na YT.
      • 3: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime16 Jun 2026 15:57 zmieniony

@mono - tak, chodzi o Justyne Steczkowską z tamtego okresu.

Jakub, Vidol - tak - autor powiedział, że wygenerował wokal przez EjAj, ale jestem pod wrażeniem, że brzmi bardzo autentycznie - ludzko, pięknie
      • 4: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime16 Jun 2026 16:16

dla mnie ta wokaliza była "nieludzka" przez co tym bardziej mi się podobała ;)

ale przypomnieliście mi jak Celina potrafiła się fajnie "drzeć" ;)

4:17 idzie już "na całość" ;) ale polecam i tak przesłuchać całość, nawet jak ktoś zna to dla ponownej przyjemnośći ;)
      • 5:

CommentAuthoryerzmyey
      • CommentTime19 Jun 2026 11:01

a ja ostatnio w pracy przypominam sobie klasykę z gier z lat 80s.
      https://z80.i-demo.pl/Jason_C_Brook-Savage3.mp3
      https://z80.i-demo.pl/Jason_C_Brook-Savage_2.mp3

Pamietam, jak z bratem podkladalismy pod Timexa pudelko od zapalek, zeby lepiej bylo sluchac.

PS: Bo to bylo pudelko rezonansowe od zapalek. :-P
      • 6:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime19 Jun 2026 11:33 zmieniony

Dobre te muzyczki (jakościowo też), zwłaszcza druga:) Czy XXL zrobił replay na 6502 do nich?
      • 7: CommentAuthorFoster
      • CommentTime20 Jun 2026 14:00

Wokaliza w tym coverze "Domu w Dolinie Mgieł" to na moje ucho synteza addytywna, słyszę tam elementy realne i syntetyczne. Stawiałbym na Vocaloid, czy inne tego typu ustrojstwo.
      • 8:

CommentAuthoryerzmyey
      • CommentTime20 Jun 2026 17:25

Jakub: engine nazywa sie "Savage", więc trzeba by zapytać XXL-a (przyznam, że ja już nie pamiętam).
      Pzdrrrrrrrrrrrrrrrr.
      • 9:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime25 Jun 2026 00:41 zmieniony

Może nie chip, ale jak ktoś lubi klimaty Lukhasha + takie słowiańskie (rumuńskie) zawodzenie, to to jest dobry moment, żeby posłuchać. Mję się podoba :) Christian Medrea.

• 10: CommentAuthormono
      • CommentTime25 Jun 2026 11:10 zmieniony

Tam diram, di ram, di ram - znasz Van Canto?

Edit: Całkiem fajnie się słucha. Dzięx.
      • 11:

CommentAuthoryerzmyey
      • CommentTime13 Jul 2026 09:16 (5 dni temu) zmieniony

https://www.youtube.com/watch?v=-OKOHN6qFY8

Dorobil do tego syntezę mowy w trakcie odgrywania muzyki.

This is the sound of my 1-bit beeper engine for ZX Spectrum.
      No AY-chip, Covox or other sound facilities used, only 1-bit beeper.
      Sound is generated exclusively by Z80 processor using pulse width modulation at 16.2 kHz.

This demo (sound and graphics together) takes only 12.5 kilobytes on the tape. TAP-file for ZX Spectrum can be obtained from various demoscene repositories.

Speech is synthesized from allophones. In fact, nothing new has been added to engine compared to previous demos. It's the same logic, as for all tonal instruments in this demo - switching 1-period waveforms on-the-fly, while note is still sounding, preserving phase of waveforms. At all, there are 23 256-byte allophones waveforms, along with other 34 256-byte waveforms for instruments, that are well-packed.