atarionline.pl Tanie zrzucanie dyskietka->atr - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime14 Jun 2012 17:06

Mam taki pomysł.
      kopierek na Atari, który czyta sektor dyskietki, a następnie zrzuca go w postaci a'la turbo na dźwięk. Dźwięk podłącza się do PC kabelkiem i sampluje Audacity. Nagrywa się wav 8-bitów 44 khz a następnie wrzuca do prostego programiku dekodującego, który wypluwa atr.

Czy jest zapotrzebowanie na takie cuś?

Do zrzucenia 10 dyskietek w sam raz.
      • 2:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime14 Jun 2012 18:06

A nie mozna zrobic tak, zeby ten programik na Atari od razu zrzucal sample? :)
      • 3:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime14 Jun 2012 19:06

:) Byś miał pociachane sample :) Chodzi o to, by zgrać sobie dyskietkę, nie mając sio2sd czy sio2pc. Żadnych takich.
      • 4: CommentAuthorrudla
      • CommentTime14 Jun 2012 19:06

How about displaying QR codes on screen and scanning them with mobile phone?
      • 5:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime14 Jun 2012 20:06 zmieniony

Rudla ma świetny pomysł! Można by też napisać własny dekoder dla ekranu 80x52 (40x26 linii, 2x2 bity/znak) i możemy przesłać jednym ekranem pół kilobajta.

//EDIT można by też 4x4 spróbować, a wtedy 2 kB za jednym zrzutem... z tym, że dokładność szczytania proporcji ekranu musiała by wzrosnąć do kwadratu...
      • 6:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime14 Jun 2012 20:06

O ekranie też myślałem, ale to już nie jest proste.
      Chodzi też o to, żeby programik kodujący można było przepisać w basic i miał kilkadziesiąt bajtów w linii data (no bo jak to wprowadzić inaczej?)
      • 7:

CommentAuthorMaW

Kuba, dostarcz mi fotkę (napisz część atarowską), a stroną pecetową ja się już zajmę :-)
      • 8:

CommentAuthorMaW

Hmmm... program w basicu też powinien nie być długi - w zasadzie to tylko potrzebujemy dzielenia na bity i... graphics 4 ?
      • 9:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime14 Jun 2012 23:06

Zwróć uwagę, że:
      1. telefon się trzęsie
      2. jeśli nie, to dobra, kręcisz film. Czynności:
      ustawiasz kamerę czy też podłączasz Atari do tunera/nagrywarki/itp.
      Zrzucasz obraz dyskietki w postaci klatek filmu (każda klatka to 1 sektor z numerem
      Rozrzucasz film na klatki, ew. po prostu dekodujesz w locie. Na próbnym obrazku określasz położenie 4 punktów kontrolnych (zakładając, że nie ma zniekształceń optycznych).
      Potem to już hula, ale dużo zabawy z tym jest.

Jednak konieczność zabawy kamerą/telem/tunerem jest dla mnie odpychająca i pachnie przerostem formy nad treścią:)

Przecież równie dobrze można generować obrazki z czterema literami do rozpoznania i masz w trybie "0" 2 kB=256 bajtów i ocr-em przelecieć.

W moim podejściu podłączasz kabelkiem Atari do programu, a on sobie w locie sampluje i wypuszcza ATR. W prostszej wersji wrzucasz wav do programiku.
      • 10:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime15 Jun 2012 00:06

Telefon mógłby dekodować sekwencję QR kodów do pliku ATR :-) Wtedy można go albo od razu pod emulatorem odpalić, albo wysłać mailem/dropboxem na PC :)))
      • 11:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime15 Jun 2012 10:06

a no chyba że tak.
      • 12:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime15 Jun 2012 10:06

Telefon mógłby też słuchać piszczenia i w locie dekodować do .atr.

Dużo mniej problemów niż z kamerką - wystarczy położyć telefon w pobliżu głośnika.

Dodatkowo można łatwo zrobić "rozbiegówkę" - przed transmisją leci znany pattern, gdy telefon zacznie go poprawnie rozpoznawać wyświetla informację, że jest OK, wtedy wciskamy na kompie klawisz i leci sektor po sektorze.

Nie trzeba trzymać kamerki minutami w łapie, martwić się migotaniem ekranu, itp.
      • 13: CommentAuthorzyga64
      • CommentTime15 Jun 2012 13:06

Inny przykład hardcore: ->link<-
      • 14:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime15 Jun 2012 17:06 zmieniony

Rzeczywiście hardcore :)

Minus telefonu to częstotliwość próbkowania, komputer jest to w stanie zrobić 44100/sek a tel 8000 lub 11000/s; na pc prędkość stacji w trybie standard i prędkość tego, co wymyśliłem, jest porównywalna.
      Nie mówimy o super wypaśnych telefonach :)
      • 15:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime15 Jun 2012 22:06 zmieniony

Wykorzystując flashowy media stream i filtry monochromatyczne można zrzucić obraz prosto z atarki na peceta przez kamerkę i to z dość dużą częstotliwością - ktoś przebije?
      • 16: CommentAuthorQTZ
      • CommentTime25 Jul 2012 10:07 zmieniony

Próbowałem z emulatorem niestety uzyskany plik jest prawie pusty.
      Nie wiem, jakie wartości prawidłowo podać jako parametry - przydałby się opis.

Jeżeli chodzi o realne Atari to przydałby się program, który działałby jak kopier.
      W prostszej wersji odpalany z Basic-a z parametrami: adres w pamięci i długość danych.
      W bardziej rozbudowanej jako samodzielny kopier (xex).

Ułatwiłoby to zgrywanie plików z Turbo, gdzie najlepiej z odczytem radzi sobie magnetofon Atari, a przy zapisie w tej chwili muszę przełączać kable...

PS. Do listingu dołączyłem kody z Bajtkowego Edytora Basic-a (pl) i w wersji z Happy Computer Magazine (ger).
      • 17:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime25 Jul 2012 17:07

Atari800 ma problemy z dźwiękiem. Spróbuj rozdzielczość 8-bit. U mnie działa super. Próbowałem też użyć różnych filtrów, dopóki sygnał przypominał prostokąt, wszystko działało. Wczytaj też wygenerowany plik do edytora dźwięku, ew. podeślij mi go.
      • 18: CommentAuthorQTZ
      • CommentTime28 Jul 2012 12:07 zmieniony

Próbowałem powtórzyć ten efekt, ale teraz plik atr jest całkiem pusty (16 Bajtów). Sprawdziłem też na emulatorze Altirra - zapisałem wav zewnętrznym programem i też nic. Na Atari 800 Win PLus 4.1 final pierwsze linie zawierają różne liczby po "ST:", a dalej już do końca jedynki. Na Altirze początek jest podobny, ale dalej liczba jest większa (coś ponad 31000) i też do końca się powtarza, więc może ma tu znaczenie jakiś czynnik na Atari - ROM, DOS, Basic? Próbowałem z poziomu Turbo Basica i też nic.
      Sektory podaję 0,100, a dalej testuję obydwie opcje. Może tu popełniam błąd?
      • 19:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime31 Jul 2012 02:07 zmieniony

Musi być orig so, orig basic. Jeśli emulator to siopatch wyłączyłem.

ST to status, 1-> OK. <>1-> błąd.

Musi działać.

Emulator musi być na froncie, inaczej muzyki nie generuje.

Obejrzyj powstały plik aiff pod audacity, czy czymś takim.