atarionline.pl Edytor plansz do Ghost Chaser ? - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime29 Jun 2009 22:06

Witam, czy ktoś z Was byłby w stanie się pokusić o wykonanie ?

Z tego, co widzę, G-Ch jest robione w trybie znakowym, kwestią by było tylko jak sprawdzić właściwości danego znaku, a potem... jak dołączyć do gry.
      • 2:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime30 Jun 2009 00:06

Aleś się rozochocił... ;P Chcesz zrobić cz. 2, która działaby się gdzieś na terenie naszego (k)raju??? ;)

TO może lepiej edytor do Henry's House! :]
      • 3:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime30 Jun 2009 00:06

Ej tak zle chyba u nas nie jest zeby byl taki "cyrk" jak w Henry's House ;D
      • 4:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime30 Jun 2009 07:06

Jezeli "Ghost Chaser" to tryb znakowy to zamiast wymyslac koło od nowa, nalezy skorzystac z gotowego edytora. Na przyklad Mappy32 czy innego Tile Studio. Tniesz grafike na kawalki, wczytujesz do edytora i ukladasz poziomy.

Uzycie standardowego edytora do gier ma tez ta zalete, ze nie trzeba za kazdym razem uczyc sie obslugi programu od nowa, mozna tez we wlasnych produkcjach skorzystac z tych samych procedur odczytu formatu.
      • 5:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime30 Jun 2009 09:06 zmieniony

Kaz, doczytaj wątek o Montezumie - używam mappy32. Mi chodzi o wyciągnięcie fontów i całych plansz z ich właściwościami tak, by można je było potem wgrywać z powrotem no i dzięki temu mieć nowy świat tej gry.

No i oczywiście nie chodzi mi o pecetowskie zastosowanie - Ghost Chaser to jedna z niewielu gier, której klimat czuję tylko i wyłącznie na atarynce (co tu opowiadać - kawał życia mi się przypomina...).

@Dracon: chyba powinno być K!raju, albo k...raju ;-)
      • 6:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime30 Jun 2009 10:06

Panowie, zapodajcie linki do tych edytorków (Mappy32 oraz to drugie).
      Obejrzę je sobie, a może kiedyś najdzie mnie coś i sobie tez poukładam jakąś graficzkę). ;)
      • 7:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime30 Jun 2009 11:06

• 8: CommentAuthorNick
      • CommentTime1 Jul 2009 20:07

@Wolfen

Czy mógłbyś rozwinąć myśl na temat "cyrku" Henry's House?
      • 9:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime3 Jul 2009 23:07

@Nick - Henry's House jest zbyt kolorowy IMHO ;) dlatego wole Ghost Chasera ;D
    1.  
      Myślę o tym, aby rozgryźć Ghost Chasera od października 2022. Chyba, że już ktoś to rozkminił?
      • 11:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime5 Jul 2022 22:07

Łopatko, że jeszcze udało Ci się odkopać ten mój wątek! Po tylu latach jeszcze żywy! To prawie tak jak ta plansza przed Prehistorikiem... mamy 2022 a wy jeszcze tu zaglądacie :D :D :D

Zamiana znaków w Ghost Chaser sama w sobie nie jest trudna, gorzej z układem plansz i przeszkadzajkami. Ogólnie rzecz biorąc obecnie chyba prościej by było napisać nowy silnik i na nim zrobić grę quasi-ghostchaser-ową niż męczyć się z tym silnikiem.

No i niestety, podpisuję się pod tym, co Kuba Husak napisał w Budowa plansz w grach:

JHusak:

Mi ta gra wygląda na dość prymitywną logicznie, z mini-gierkami na każdej planszy, takimi pluginami. Dis6502 w ręce i wszystko wiadomo :)

To było akurat o Monti, ale Ghost Chaser to dokładnie ta sama historia...

Ale tak, masz rację - gra miodna i ma klimat, przydała by się kontynuacja. Cieszę się, że nie tylko mnie po głowie taka myśl chodziła :)

Na początek proponuję: zacznij od rozgryzienia G2F-a (Graph2Font), bardzo Ci się przyda... ;)