atarionline.pl Ciekawostki - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime12 Jul 2009 08:07

W ostatnich dniach wpadła mi w ręce gra na PC pt. "Art of Murder: Klątwa Lalkarza". Gra została wydana kilka miesięcy temu przez firmę City Interactive. Jest klasyczną przygodówką i wygląda dość przyzwoicie. Największym jednak zaskoczeniem było znajome nazwisko:

1.  
      To faktycznie spore zaskoczenie, trzeba będzie się temu tytułowi bliżej przyjrzeć. widziałem tą grę gdzieś na półce sklepowej i nie zwróciłem na nią uwagi. Sprawdziłem na stronie www.gry-online.pl tytuł polski jest nieco inny, Art of Murder: Sztuka Zbrodni.
    2.  
      Chyba się pośpieszyłem, faktycznie jest gra o tytule Art of Murder: Klątwa Lalkarza, kontynuacja Art of Murder: Sztuka Zbrodni.
      • 4:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime12 Jul 2009 12:07

To jeszcze przyjrzyjmy sie liscie plac Call of Juarez :)
      • 5:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime30 Sep 2009 12:09

Inna ciekawostka. Stare, ale dopiero teraz dostalem cynk:

->link<-

Po prostu czaderski pomysl.
      • 6:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime1 Oct 2009 11:10

A to tez jest niezle: widzimy cartridge, a to przeciez... wersja kasetowa :)

->link<-

• 7:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime1 Oct 2009 13:10

A jak ktos lubi konstruowac to polecamy mini-joystick:

->link<-
      • 8:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime7 Mar 2010 14:03

• 9:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime8 Mar 2010 15:03 zmieniony

Ladne stanowisko, prawda?

PS. Nie moje.
      • 10:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime10 Mar 2010 08:03

Piękne ^^. Wogóle całe atarisource warto poczytać, nie tylko pooglądać jedną fotkę ;-)
      • 11:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime10 Mar 2010 11:03

Jasne, a nawet mozna latwo do takiego linku dotrzec, bo obrazek jest tu wklejony wlasnie jako zewnetrzny link. Dotyczy to tez innych zdjec.
      • 12:

CommentAuthorMaW

Kaz, akurat jakoś nie za bardzo działa ten zewnętrzny link... (IE8 tryb zgodności)
      • 13:

CommentAuthorKaz

Korzystam z Opery, klikam prawym klawiszem myszki, wybieram kopiuj link i gotowe. Czemu uparles sie na ten IE8? Nie przez przypadek IE traci gwaltownie udzial w rynku przegladarek. Tak z ciekawosci spojrzalem na statystyki u nas:

Firefox 56.0 %
      MS Internet Explorer 18.0 %
      Opera 17.9 %
      Google Chrome 3.9 %
      Safari 1.8 %

Nie wiedzialem, ze to az tak zle z tym IE. Przeciez to domyslna przegladarka w 90% systemow operacyjnych...
      • 14:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime10 Mar 2010 12:03 zmieniony

Kaz, wiesz... począwszy od NetscapeNavigatora link w dokumentach html-owych wybierało się klikając w niego, nawet jeśli to był podlinkowany obrazek.
      [img]http://atarionline.pl/forum/comments.php?DiscussionID=221&page=1[/img]

//EDIT: aaa, na forum to nie działa. To fakt, to trzeba kombinować i zaglądać do właściwości obrazka, żeby wyciagnąć link do niego... nie wpadłem na to :]
      • 15:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime10 Mar 2010 12:03

A ja zrozumialem, ze w ogole nie chce Ci skopiowac linka - to tez sorry! :)
    3.  
    4.  
      I fajny obrazek z retrokomp, znikł ze strony jeszcze w
      momencie, jak go oglądałem, na szczęście wyciągnąłem go z
      cache:
      • 18:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime19 Mar 2010 11:03

To jest fajne:

Is anybody else out there a fan of the Atari ST series? If so, tell us about it. What ST model(s) did/do you have? What are your favorite ST games? Bonus points to anyone who can provide a picture of themselves using an Atari ST before 1990!

No wlasnie - jest ktos? Ja mialem ST dopiero tak jakos od 1991 albo 1992 roku, wiec z definicji nie mam takiego zdjecia sprzed 1990.

A ten obrazek z retrokomp to oryginalnie chyba z Demotywatorow.
      • 19:

CommentAuthorlarek

Kaz:

Safari 1.8 %

To ja! :D
      • 20:

CommentAuthorKaz

Znalazlem, przed chwila zeskanowalem:

Na pierwszym ja, 520 STM i 65XE, na drugim Zyga i to samo 520STM. Data wykonania zdjec nieznana, ale gdzies tak wakacje 1994.
      • 21:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime30 Mar 2010 08:03 zmieniony

Celne spostrzezenie:

• 22:

CommentAuthortdc
      • CommentTime3 Apr 2010 15:04 zmieniony

W 9tce genialna jest ta naścienna lampka "Atari games" !
      Też taką chcę !:)
      Może ktoś ufunduje jako nagroda na compo.. ;)

W 20tce - widzę magnetofon bez klapki - widać że używany, a nie eksponat;)
      • 23:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Apr 2010 18:04 zmieniony

Wspomnienia biznesmana Zbigniewa Jakubasa na Onecie, a w tle Atari:

->link<-

- Tak, aczkolwiek nie było to proste. Ówczesne prawo zabraniało zatrudniania w przedsiębiorstwie więcej niż 30 osób. Wyjątkiem było założenie tzw. firmy polonijnej, w której limit zatrudnionych był dużo wyższy. Tak powstała odzieżowa firma Ipaco, której siedzibą została Biała Podlaska (ze względu na problemy z rejestracją w Warszawie). Oprócz szycia ubrań, Ipaco działała także w branży wikliniarskiej, która była charakterystyczna dla regionu.

Po kilku miesiącach, na wskutek protestu spółdzielni wikliniarskich z rejonu białej podlaskiej, które obawiały się naszej konkurencji, wojewoda cofnął nam koncesję na wyroby wikliniarskie, proponując w zamian nową - dla branży, którą wybierzemy sami. I tu znowu szczęśliwy zbieg okoliczności – mój znajomy, który pracował kilka lat w Dolinie Krzemowej, w Polsce zajął się składaniem komputerów ATARI i to on podsunął mi pomysł produkcji komputerów w Polsce. Części do komputerów osobistych sprowadzałem z Tajwanu. Strzałem w dziesiątkę okazało się „spolonizowanie” pecetów poprzez zaopatrzenie klawiatury w polskie znaki. Komputery sprzedawały się jak świeże bułeczki, przynosząc firmie ogromne zyski. Po kilku latach rynek był nasycony (zresztą, w tym czasie Roman Kluska założył firmę Optimus). Dziś podstawowa działalność Ipaco koncentruje się wokół przemysłu odzieżowego – firma szyje jednak ubrania nie na rynek polski, lecz dla znanych światowych marek, takich jak Hugo Boss czy Mariella Burani.
      • 24:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime5 Apr 2010 11:04

Tutaj tez wspomnienia lat 70-tych, Atari w kontekscie spoleczno-kulturowym:

->link<-
    5.  
      Rekord swiata w Asteroids pobity:

->link<-
      • 26:

CommentAuthortdc
      • CommentTime9 Apr 2010 05:04 zmieniony

Hardcoreowiec, ja przy nim wysiadam ;)
      Jak ugram 20 000 to jestem szczęśliwy :):) Niestety małe ufa są zabójcze...

Swoją drogą to ciekawe, że koderzy w 1979 roku na wynik przeznaczyli ponad 20 bitów !

No i jeszcze pozostaje pytanie w którą wersję grał.
    6.  
      Pac-Man co kawałek się pojawia w popkulturze, ścigające go
      duchy nieco rzadziej:

->link<-
      • 28:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime20 Apr 2010 11:04

Dobre, koncowka jest najlepsza :)

A ja znalazlem Atari Punk, ktory daje niezle brzmienia:

A Nosty znalazl:

Nosty:

->link<-

Nie powiem zebym gustowal w takiej "muzyce" ale wykorzystanie Atari do tworzenia i ilustrowania muzyki eksperymentalnej jest warte odnotowania :)
      • 29:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime20 Apr 2010 23:04 zmieniony

Grzesiek Galezowski podeslal taka ciekawostke: 8-bitowa restauracja w Japonii:

->link<-

• 30: CommentAuthornosty
      • CommentTime21 Apr 2010 09:04

Ja tego nie rozumiem. Dlaczego lokal urzadzony w stylu zeglarskim albo gorskim jest w kazdym miescie i nikogo nie dziwi, a kawiarnia dla geekow w stylu "8 bit" zostala zaliczona do 7 najdziwaczniejszych japonskich knajp?
    7.  
      Zwłaszcza w Japonii nie powinno to dziwić. W Polsce owszem, byłoby to może dziwne, ale w Japonii?
      • 32: CommentAuthorcobra_c64
      • CommentTime21 Apr 2010 13:04 zmieniony

->link<-

Osobiście nie czuję tutaj klimatu retro.
      • 33: CommentAuthors2325
      • CommentTime21 Apr 2010 14:04

tak, bez klimatu odpowiedniego, wygląda jakby ktoś w krzakach stare komputery porzucił sprzątając w garażu
    8.  
      Dopiero teraz luknąłem wstecz po blogu, na który zerkam od
      niedawna: okazuje się, że był tam wspominkowy cykl o ST:

->link<-
      • 35:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime21 Apr 2010 16:04

Nosty:

Dlaczego lokal urzadzony w stylu zeglarskim albo gorskim jest w kazdym miescie i nikogo nie dziwi, a kawiarnia dla geekow w stylu "8 bit" zostala zaliczona do 7 najdziwaczniejszych japonskich knajp?

Moze dlatego, ze zeglarskie i gorskie knajpy sa na kazdym kroku, w kazdym miejscu na swiecie, a 8-bitowych nie ma? Chyba ze masz tam w Lodzi taka?

Cobra:

Osobiście nie czuję tutaj klimatu retro.

Nie tylko nie ma tu klimatu retro, ale nie ma tu nawet jakicholwiek wartosci artystycznych. Lezy sprzet na trawie albo w blocie i koniec. "Mazurski fotograf" to pewnie jakis amator z Mazur, ktory chce zarobic na swoj pierwszy cyfrowy aparat ;)
      • 36: CommentAuthorguma
      • CommentTime21 Apr 2010 19:04

Zobaczcie to:

• 37: CommentAuthorLt_Bri
      • CommentTime22 Apr 2010 03:04 zmieniony

[img]http://gadzetomania.pl/images/2010/04/8bitowa-restauracja.jpg[/img]

A myślałem że tylko ja (i może jeszcze jakieś niedobitki laborantów z końcówki zeszłego tysiąclecia ;)) mam hadki zwyczaj popijania ze zlewki (w moim wypadku herbatkie ze 2 razy większej ;)).
      • 38:

CommentAuthorch0m1k
      • CommentTime22 Apr 2010 08:04

Ta aukcja na allegro to żenada :) nie dałbym tyle kasy za takie zdjęcie, czy ta osoba ma chociaż o tym pojęcie czy dopiero dorwała się do aparatu i wierzy że jest dobra ^^ ... strach chodzić po ulicach bo w moim mieście mieszka :] potem wyjdzie jakieś pseudo profesjonalne zdjęcie moje na allegro :P
      • 39:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime22 Apr 2010 09:04

Lt_Bri - znaczniki [img] nie sa potrzebne, po prostu wstawia sie link ze zdjeciem.
      • 40: CommentAuthorLt_Bri
      • CommentTime23 Apr 2010 13:04

-->Kaz - przyzwyczajenie ;)
      • 41: CommentAuthorguma
      • CommentTime24 Apr 2010 12:04

• 42:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime24 Apr 2010 13:04

to ostatnie to reklama strip pokera na c64czy jak ? :D
      • 43:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime24 Apr 2010 13:04

Niby tribute for C64 ale przeciez na Atari jest w zasadzie identyczna grafika w BruceLee :)
      • 44: CommentAuthorguma
      • CommentTime24 Apr 2010 14:04

Wolfen: taaa, a ta pani to taka nowa przystawka :)
      • 45: CommentAuthornosty
      • CommentTime25 Apr 2010 01:04

W holdzie dla Donkey Konga:

->link<-
      • 46:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime25 Apr 2010 09:04 zmieniony

Guma - to zdjecie wyglada mi na fake, ktos wkleil zarowno C64 jak i zdjecie dema "Edge of Disgrace" :). Ale u nas tez mozna znalezc takie zdjecia rozbierano-komputerowe i to z lat 80-tych:

a takze forme komiksowa:

oraz:
      • 47:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime25 Apr 2010 16:04

Ej, ona mi zasłania maszynę! Nie mogę zobaczyć, co to za model :(

:D
      • 48:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime25 Apr 2010 18:04 zmieniony

Moze powinnismy sami zrobic taka sesje zdjeciowa z komputerami i dziewczynami? Uwzgledniajaca wspolczesne standardy mody i urody :D
      • 49:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime25 Apr 2010 18:04

Ja sie chetnie podejme jako fotograf! :DDDDD
      • 50:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime30 Apr 2010 22:04

He he - to juz przegiecie, fan Pac-mana?

->link<-