Déjà vu? No nie, pisano już, także na AOL, o tym PC-ecie, udającym C-64 (albo może C-64 udającym PC?). Za cenę 2000 zł [Komputer Świat 10/2011] wolałbym normalnego laptopa. A to jakby określić? Może "ni pies ni wydra, coś na kształt świdra". :)
Rick Dangerous w Montezumie, rom przerobiony programem Bit Hacker:
narysowana na nowo twarz, doklejony brakujący kawałek buta, wywalone niepasujące guziki i tak samo w fazie skoku, jak łazi po drabinkach nie trzeba bo te szczegóły są wtedy niewidoczne
Wayne/Taboo Kiedyś próbował rysować dla mnie grafikę do bijatyki na A500 ale 2 miesiące rysował jedną postać :) Ale widzę że w końcu się zabrał do roboty.
muzyka z Jet Set Willy grana na Atari ST, znalazłem w obrazie dyskietki Blue Software Demo CD 026 ->link<- moim zdaniem bardzo dobra wersja, brzmi dla moich uszu lepiej od tej z małego Atari
@s2325 - muzyka z "Jet Set Willy" w wersji na ST jest klarowna i selektywna, ale wg mnie na A8 jest bardziej "sugestywna", posiada klimat 8-bitowego komputera w najlepszym wydaniu, którego już trochę brakuje tej z ST, to tak na moje ucho... ;-)
Dwóch programistów opracowało algorytm poprawiający jakość 8-bitowych "dzieł sztuki". Stare gry nabiorą dzięki niemu blasku?
Wystarczy spojrzeć na grafikę dołączoną do tekstu, by przekonać się, że Johannes Kopf i Dani Lischinski stworzyli coś naprawdę udanego. Ich algorytm używa kilku różnych technik (takich jak analiza poszczególnych pikseli) do poprawienia jakości 8-bitowej grafiki. Końcowy efekt może odebrać mowę wielbicielom starych gier wideo takich jak Mario Bros., Bomberman czy Space Invaders. Niestety czasami pozostawia on jeszcze trochę do życzenia, ale i tak praca obu programistów zasługuje na słowa uznania. Póki co jest ona jednak li tylko częścią projektu badawczego. Można jednak wierzyć w to, że firmy takie jak Nintendo tchną dzięki niej nowego ducha w swoje najstarsze, kultowe tytuły. Na całym świecie zapewne są miliony osób, które chciałyby zobaczyć bohaterów swojej młodości po takiej przemianie.
Tu kiedyś sprawdzałem, jak wyglądałyby atarowe gry z filtrami: ->link<-
Filtry słabo radziły sobie z pikselami o podwójnej szerokości. Ten zaproponowany powyżej mógłby dać ciekawe efekty, ale na Atari jest chyba zbyt mała liczba kolorów...
na atari.fandal.cz pojawiła się nowa gra Anduril II ->link<- ktoś może grał i może się na ten temat wypowiedzieć? moim zdaniem wygląda to całkiem nieźle, jak wiadomo część pierwsza ma spartańską grafikę, a mimo tego to dobra gra
W kioskach do pisma Stacyjkowo w cenie 7zł dołączony jest retro hardware ;) Mini przeglądarka slajdów jak z lat 80 z tym że bez efektu 3D. Z jednej strony plastikowa soczewka którą przytykamy do oka, z drugiej slajdy które kierujemy na źródło światła. Naduszamy przycisk i następny obrazek. Jak jeszcze jakieś problemy z obsługą to piszcie :)