Na Atari Super Mario nie będzie! Atarianie nie okradają NINTENDO z ichszej własności intelektualnej,ponadto Atarianie mają tyle pomysłów na własne gry że nie muszą posiłkować się starym wąsatym dziadem z grzybami w tle,generalnie podejrzany jakiś ten cały Mario. ... ale jakby tak na ATARI zrobili SONICA :D :D :D - Sonic bez ojca ani matki-Sega go olała a Atarianie mogli by adoptować jeża,to coś innego niż wąsaty stary dziad. Stara gra niewarta pozwów od Nintendo.
Zamiast myśleć o Marianach to lepiej zapytać autora Betty's Issues kiedy DLC, w sumie ta gra dużo lepsza niż Mario ...ale w chust krótka :(
@tebe Już prawie się ucieszyłem, ale chyba z filmiku wynika, że Atari 65 XE bez ECI tego nie obsłuży :-( . Moim zdaniem dość teoretycznie(nie wiem czy w stanie jestem napisać) dałoby się zrobić program do przerabiania gier wymagających więcej Ramu na wersje kartridżowe, dzięki czemu na takim 65XE i kartridżu Ultimate dałoby się uruchomić takie gry.
Nie obsłuży. ECI jest niezbędne bo inaczej nie ma jak się wpiąć w pełni w szynę adresową. Plus jeszcze kilka sygnałów. Do PBI potrzebna będzie przejściówka.
Atari i tak byłoby sporym postępem dla Polskiej armi, obecnie prawie cały poradziecki system rakietowy działą na płytach perforowanych. Dodatkową zaletą atari są już gotowe symulatory obrony przeciwrakietowej:
@tebe Ten generał użył bardzo nietrafionej metafory. Atari po 30 latach będą w większości nadal działać, a te które się zepsują będą naprawialne. Smartfony już po kilku latach będą niesprawnymi i nienaprawialnymi elektrośmieciami. Sprzętu wojskowego zaś nie kupuje się na 2-3 lata.
Pamiętacie "8-bit trip" - animację z klocków w klimatach 8-bitów. Po 9 latach zabaw klockami w ramach pracy nad kontynuacją twórcy wypuścili w końcu "8-bit trip 2" :)
Imponuje tez warsztat techniczny. Jak porównuję z pierwszą częścią 8-bit Trip to tamta animacja wygląda na dużo prostszą. W drugiej części nie ma chyba ani jednego ujęcia ze statycznej kamery. Kamera cały czas zmienia położenie dynamicznie filmując animowane poklatkowo sceny z użyciem klocków. W niektórych scenach kamera porusza się po dosyć skomplikowanych torach (np lot wewnątrz tunelu z klocków), podczas gdy w pierwszej części była to albo kamera rotująca albo poruszająca się liniowo.
Oni sobie pomagają trikami. Ta kamera w tunelu jest może poklatkowo, ale nie zmienia się układ klocków. Albo te wyścigi bohaterów - mają po dwie klatki każdego i zmieniają co klatkę fazę i miejsce. Cały ten wyścig można w godzinę -dwie było zrobić.
Ale nie umniejszam, jak robić, to mądrze, a nie dużo. SZACUN.
A ja widziałem że dziś nasi wojacy latali na Su22 z callsignem - "Atari1". Albo tam mają w bazie jakiegoś atarowca albo jakiś wojak z poczuciem humoru chciał nawiązać do wypowiedzi gen Różańskiego nt Atari, którą powyżej podlinkował Tebe. :)
Su-22 to rówieśnik Atarynki, za wiki: "W 1978 roku ukończono prace nad kolejnym wariantem, oznaczonym Su-17M4 (wersja eksportowa została oznaczona Su-22M4). (...) Samolot był produkowany w latach 1980–1990 i eksportowany m.in. do Polski, Czechosłowacji, NRD i Afganistanu"
"After Atari announced its intent to enter the home computer market in December 1978,[23] the Atari 400 and Atari 800 were presented at the Winter CES in January 1979[24] and shipped in November of the same year." źródło jw
@tebe - ten TI-99 dopiero niedawno poznałem, bardzo mi się podoba. W tamtych czasach dużo sprzętu miało takie aluminiowe częściowo obudowy, ten chyba też tak ma. Pewnie to było drogie, ale bardzo stylowe. A dopałka - bardzo fajna. Jeśli chodzi o A2560K to wygląda ciekawie - tyle kości muzycznych, ciekawe jak to razem brzmi :) Za to podejrzanie brzmi tekst, że nie ma żadnego oprogramowania na niego - jakiś self-test by się chociaż przydał, bo inaczej to nie wiadomo czy to w ogóle działa?
Oglądałem dzisiaj "Movies that made us" na Netflixie, a konkretnie odcinek o "Powrocie do przyszłości". No i wygląda na to, że scenarzysta Bob Gale korzystał do pisania scenariusza z naszego Atari XE :).
Niestety, to jest kadr z serialu. Wydaje się jednak, że to zdjęcie było zrobione później, bo taka drukarka wyszła na rynek w 1987. Ale wydaje mi się, że jeśli wcześniej korzystał z komputera, to może używał też Atari, bo wtedy raczej ciężko było się przenieść z jednej platformy na drugą. I raczej by nie przechodził z PC na Atari.
6502 FPGA 100MHz jako zamiennik oryginału. Myślicie, że to mogłoby działać w Atari i być kompatybilne z aktualnymi rozszerzeniami? Zastanawia mnie szczególnie ten pomysł z kopiowaniem pamięci RAM komputera hosta do pamięci własnej układy oprócz I/O. Skąd układ będzie wiedział o wszystkich rejestrach Atari?
@tebe jeden z najciekawszych komputerów WP to Elwro 800 (nie 800 JR), nie wiem czy nadal używają ale jeszcze jakiś czas temu lampy i nawet woj. wersja MCY7880 była w pewnym sensie na stanie...
@bruno_j Komputery które używały tych dyskietek a teraz za olbrzymie pieniądze podatnika używają "nowoczesnych nośników" mają prawdopodobnie mniejszą moc obliczeniową niż smartzegarek (jeśli taki posiadasz)
@urborg Ktoś ma niezłe poczucie humoru, ale su22 jest o wiele lepsze od "genialnego pomysłu na dotowanie biednej amer. gospodarki czyli zakupu f16 którym za sadzawką latają "niedzielni" czyli taki ich odpowiednik Wotu. Mała zgadywanka - ile "nab." wystrz. podczas ćwiczeń 1 Wotowiec - chociaż to i tak nie ma znaczenia skoro mają bro. nas przed ludźmi którzy co najwyżej mają kamienie...