Atari 2600 po powstaniu karta z "cooprocesorem" dorobiło się naprawdę genialnych jak na tą konstrukcję gier:
a o tej warto wspomnieć, bo to twórcy Pitfalla są.
Jest też kompletny walkthrough/longplay, ale uznałem, że producentowi się należy chwała.
A z ciekawostek. Według opisu ta gra tyle, że używa większy ROM i powstała dzięki nowoczesnym narzędziom programistycznym, ale nie wymaga żadnego dodatkowego sprzętu. Co prawda u nich w sklepie jest atmel, ale wygląd karta do gry sugeruje, że to zwykły ROM jest bez jakiegokolwiek sprzętowego wspomagania.
Mając moje 130XE jeszcze miałem okazję kupić za 30zł 600XL (dokładniej kupowałem połowę zestawu, zasilacz bez komputera po tym jak mój padł)... do dziś żałuję, że nie miałem wtedy na to pieniędzy.
no ale rodziny się nie wybiera... kraju też nie podobno.
jako, że tu tylko dinozaury zaglądają :D pamiętacie windowsowy wygaszacz ekranu z rozbitkiem na wyspie? po latach dowiedziałem się, że to "Johnny Castaway" link do youtuba:
a tutaj można zassać instalkę dla win10 ->link<- właśnie siedzę z dzieciakami i oglądamy :)
Konsola KOCH MEDIA Amiga THEA500 Mini CECHY PRODUKTU: • Zawiera 25 klasycznych gier Amiga: Alien breed 3D, Another World, ATR: All terrain Racing, Battle Chess, Cadaver, Kick Off 2, Pinball Dreams, Simon the Sorcerer, Speedball 2: Brutal Deluxe, The Chaos Engine, Worms: The Director's Cut, Zool: Ninja Of The ''Nth'' Dimension • Emuluje Amiga 500, 600 i 1200 (ECS/OCS/AGA) • Pozwala na zapisywanie i wznawianie gry • Możliwość dodawania własnych gier przez USB*, aktualizacji oprogramowania i podłączenia własnego urządzenia. THEA500 Mini jest kompatybilne z setkami klasycznych gier z komputera Amiga i dem, wykorzystując WHDLoad dla prostoty obsługi (gry muszą być legalnie pozyskane / kupione od ich prawnych właścicieli). Wymagana własna pamięć USB (BRAK w zestawie). • 50/60 Hz w 720p HD przez HDMI. • Wiele opcji skalowania i filtr CRT.
Ostatnio powstał pełnometrarzowy film o robbo, ale że jako nikt nie interesuje się losami małego robocika, to aby podbić oglądalność robbo przebrał się za upośledzonego piłkarza. ->link<-
Nie wiem czy to ciekawostka, ale najbardziej trackerowa gra na Androida i chyba ogólnie na komputer (jest na Steam) jaką znam: <- jest Ghost Busters acz nie dam linki bezpośredniej żeby nie wydłużać tutaj, jest w opisie #4
a tu jak się komponuje:
a gdyby ktoś grał to niech da znać.
o i jeszcze jedno: słuchać na słuchawkach najlepiej, bo dźwięk jest przestrzenny acz dynamicznie tylko gdy można przemieszczać "muzyków".
[edit[ jeśli znalibyście jakieś "gry" z elementami programowania to też zapraszam. Kiedyś Edgebee miało Sorcvery Quest, ale już ich nie ma, a fajne było tylko dziwnie się programowało. I walki botów to jednak nie taki akcent programistyczny mnie interesuje. Jest pod Linuxa nie pomnę tytułu farmersko/symulacyjno/budowa świata.
Czy ktoś z interlace w Atari coś zorbił nie licząc tych prezentacji trybu graficznego?
Nie śledzę aż tak dokładnie, ale demo czy cokolwiek innego co korzystałoby z tego trybu wyczekuję od momentu wynalezienie sprawy.
A tutraj ciekawostka ze świata C-128...
nie do końca wiem o co chodzi, czy działa z każdym C-128, bo te mają 2 różne układy grafiki.
Sam jednak pomysł wygląda ciekawie, gdyby ktoś wiedział coś więcej/śledził temat to zapraszam czy wprost czy prywatnie.
Domyślnie tryb 80 znaków na C128 jest monochromatyczny o ile dobrze rozumiem i zabawa używa jakiegoś tricku, ale nie prześledziłem sprawy. Na oko wygląda to jak artefakty, ale może to coś innego.
@archeil: Te obrazki są wyświetlane za pomocą drugiego układu graficznego, czyli VDC. A on umie wyświetlić 640x200 (640x400 z przeplotem) w 16 kolorach (w zasadzie 8x2).
Chodzi o to żeby te kolory wyglądały bardziej jak w ZX więc dodali sprzętowy korektor?
Zastanawiałem się o co chodzi z tą przejściówką z dodatkowymi elementami elektronicznymi.
T9 taki rezystorek z układu wizji w Atari tylko w formie zewnętrznej przejściówki? Ten rezystorek niby też miał/ma modyfikować gamę kolorów w Atari.
[edit] Swoją drogą C-128 ma fajne technikalia, ale jak przeczytałem, że w trybie pracy C-64 nie widzi dodatkowych 64kB pamięci.
Swoją drogą ktoś się orientuje jak wygląda możliwość użycia w C-64 pamięci dodatkowej jako RAMDYSKU?
Mi się na Atari z pamięcią dodatkową jako RAMDYSK pracowało zaje fajnie, jedyny problem był gdy z jakiegoś powodu traciłem dane (po resecie) co czasem się zdarzało. Głównie gdy potrzebowałem korzystać też z pamięci pod ROM, bo 64kB było za mało...
@archieil, zawsze możesz sobie strzelić rozwiązanie rozszerzenia pamięci w/g HIAS-a - z podtrzymaniem bateryjnym. Używam często w tandemie z freezerem jak chcę wrócić do gry w którą łupię od tygodnia...
Chyba nie rozumiesz, ja miałem reset w carcie, bateria w tym nie pomaga.
Po prostu raz na jakiś czas coś rozwalało strukturę RAMdysku. Może i powinienem przysiąść wtedy na tym i spojrzeć, bo pewnikiem tylko nagłówek uszakadzało, a nie zawartość.
[edit] ale co do podrzymywania bateryjnego RAM.
Według mnie najlepszą drogą w latach 80-tych było na podstawowy użyć napęd taśmowy, a do przechoywania danych tymczasowych, danych wynikowych używać RAMcart z podtrzymywaniem bateryjnym.
Dyskietki, to było tylko masę problemów i czasem nawet nagranie na 3 nie pomagało.
Za dużo zawodnych elementów i za drogą konstrukcja.
A gdyby był pojemny, szybki napęd taśmowy, to nawet 64kB RAMkarta w cenie 1/3 stacji byłoby lepszym rozwiązaniem niż fdd, której jedyną wartością tak naprawdę był prestiż finansowy.