Nie wiem czy ktoś to zapodawał - blog macminika (sic!): ->link<- do 17.01.15 5 sporych wpisów o historii Atari. Trafiłem dziś przypadkiem, może komuś się przyda.
W Lidlu za 39zł można kupić urządzenie naśladujące miganie telewizora kineskopowego jeśli ktoś po latach brak odczuwa. W kioskach Tytus w księdze o nowych metodach nauczania.
"Oto pierwszy z dwóch odcinków serialu animowanego o Tytusie, Romku i A'Tomku. Filmy te są pierwszą ekranizacją komiksu i powstały w latach 1989-1990.
O istnieniu tych bardzo starych filmów przeczytałam gdzieś przypadkiem i postanowiłam ich poszukać. Długo szperałam w sieci i już byłam pewna, że po tylu latach nigdzie się nie uchowały, a jednak! Bardzo niewiele osób je widziało-każdy zna pełnometrażowy film animowany pana Leszka Gałysza "Tytus, Romek i A'Tomek wśród złodziei marzeń", który ukazał się w kinach w 2002 roku i jest ogólnie uznawany za pierwszą ekranizację Tytusa de Zoo-choć nie opartą na komiksie. Tymczasem okazuje się, że pierwsze filmy, choć krótkometrażowe, powstały aż 25 lat temu! (i zapewnie dlatego nikt ich nie pamięta, bądź po prostu nie miał okazji obejrzeć"
"Oto drugi z dwóch odcinków serialu animowanego o Tytusie, Romku i A'Tomku. Filmy te są pierwszą ekranizacją komiksu i powstały w latach 1989-1990. Autorem scenariusza na podstawie własnych komiksów jest oczywiście Papcio Chmiel."
"od jakiegoś czasu mówi się o wskrzeszeniu produkcji Syreny, ale oczywiście w zupełnie nowej formie, pod nazwą Nowa Syrenka. Planowana „Nowa Syrenka” ma być dwudrzwiowym sedanem"
"Prekursorem "telewizji elektrycznej" był polski wynalazca Jan Szczepanik. Już w w 1898 roku podówczas gimnazjalista, a później fizyk światowej sławy, Polak Mieczysław Wolfke opatentował cały system telewizji bezprzewodowej" ->link<-
W najnowszym PSX EXTREME napisali iż zespół odpowiadający za oryginalne Franko pracuje nad nową wersją dostosowaną do dzisiejszych standardów ,zapewne chodzi o pc . Zapodaje jako ciekawostkę ponieważ sporo osób z naszego grona grała w ową gierkę .