Chylę czoła tym bardziej! Zawsze mam wielki szacun dla osób tak obeznanych z elektroniką. Mój romans zakończył się w czasach PRL próbą zmontowania "alarmu elektronicznego" z jakiegoś zestawu dla amatorów. Tamten system skutecznie potrafił zabijać ludzkie zainteresowania.
@blasph: ciekawe, czy ktoś ma jeszcze kontakt z osobami z ekipy technicznej "Echa". Może kiedyś uda się dorwać ten "Echotext", widoczny na jednej z Atarek z filmiku... :)
Rysujący automaton był w nienajgorszym filmie z 2011 Hugo. Szachowe automatony były demaskowane jako ukryci w podstawie planszy ludzie. Żyjący arcymistrz szachów jest teraz w opozycji do władzy i nie wróżę mu nic dobrego, można poczytać w sieci.
Te komiksy to ohydna komunistyczna propaganda fałszująca historie. Dla odmiany polecam komiksy wydawane przez IPN: seria Wilcze Tropy, Uwolnić Więźniów, czy Wrzesień Pułkownika Maczka.
Jak ktoś świadomie dla rozrywki czyta brednie o Armi Ludowej walczącej z Niemcami i broniącej ludności przed "bandytami z AK", to OK. Gorzej jak czytają to Ci co nie mają pojęcia o tym jak było.
@uborg aż z ciekawości wyciągnąłem z szafy kolekcję. W "Podziemnym froncie" o AK nie ma najmniejszej wzmianki. Po prostu ten temat nie istnieje. Nawet Powstanie Warszawskie nie jest wymienione w notkach historycznych z nazwy. Ot Czwartacy nagle walczą na barykadach Warszawy. Jedyne bandy z którymi się spotykają bohaterowie tego komiksu to Werwolf na Dolnym Śląsku. Żbik, jak to Żbik - oficer MO. Co ciekawe niektóre intrygi pokrywają się ze sprawami rozwiązywanymi przez Borewicza. Trochę propagandy jaka to milicja dobra i skuteczna, trochę wartkiej akcji, scenariusze trzymające się kupy, mało trupów. Tak od połowy serii okładce pojawiła się historia MO - tu jest co nieco o walce z "reakcyjnym podziemiem". "Pilot Smigłowca" jak sama nazwa wskazuje jest o pilocie i sławi LWP, a dokładniej lotnictwo wojskowe. ;) I cała śmietanka polskich rysowników: Wiśniewski, Wróblewski, Rosiński, Polch.
7 8-bitowych ciekawostek ->link<- Jedno tylko dziwne takie - informacja, że Sonic ukazał się na SG-1000 plus screenshot. Przecież to w ogóle nie wygląda jak gra z tej konsoli, chodziło o Mega Drive.
Nie wiem czy to już było: polityk o esporcie, grach z naszych czasów, nieco wspomina o Atari, Commodore i ZX Spectrum. Jest też nieco o prawach, co już było tutaj na forum wielokrotnie poruszane ;)