atarionline.pl Ciekawostki - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorXaVeR
      • CommentTime18 Jul 2020 23:07 zmieniony

Pewnie znacie, ale jest troche o Atari:
      • 2:

CommentAuthoranonymus
      • CommentTime22 Jul 2020 08:07

Da się na Atari?

• 3: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime22 Jul 2020 10:07

na Atari sporo "złotych torusów" :)
      • 4:

CommentAuthoranonymus
      • CommentTime22 Jul 2020 10:07

Torusy to ja z Atari znam;). Chodzi mi konkretnie o taki ASCII torus
      • 5:

CommentAuthorpabloz1974
      • CommentTime22 Jul 2020 12:07 zmieniony

->link<-
      kilka platform w assemblerku
      • 6:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime23 Jul 2020 10:07

@anonymus na Atari wszystko się da,najwyżej ktoś jeszcze czegoś nie zrobił ;)
      • 7:

CommentAuthoranonymus
      • CommentTime23 Jul 2020 11:07 zmieniony

IRATA4, tak sądzę i chciałbym kiedyś zobaczyć

Niewidomy chłopak grający na NES
      • 8: CommentAuthormcs
      • CommentTime28 Jul 2020 13:07

Galaksija ->link<-
      • 9: CommentAuthortebe
      • CommentTime9 Aug 2020 10:08 zmieniony

• 10: CommentAuthormysiek
      • CommentTime9 Aug 2020 13:08

• 11: CommentAuthorrosomak
      • CommentTime9 Aug 2020 16:08

Dobre :-):-):-):,-):,-)
      • 12: CommentAuthorTMJ
      • CommentTime24 Aug 2020 20:08

Amerykanie znowu docenili dżojstiki - "Amerykańscy gracze mają [...] problem – w serwisie Amazon nie została ani jedna sztuka." :) Niezastąpione :)

->link<-
      • 13: CommentAuthormono
      • CommentTime1 Sep 2020 13:09 zmieniony

Miałem przyjemność oglądać to ostatnio na NES-ie więc chciałem się podzielić :)

I wersja NES:
      • 14: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime1 Sep 2020 13:09

koty to kłopoty!
      • 15: CommentAuthormono
      • CommentTime1 Sep 2020 13:09

Nie koty mnie tu zaciekawiły :)
      • 16:

CommentAuthorpabloz1974
      • CommentTime1 Sep 2020 16:09

Tęcza !!! To może być symbol KWASow
      • 17:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime7 Sep 2020 15:09

->link<-

Nice obudowa
      • 18: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime8 Sep 2020 13:09 zmieniony

Elektroniczny test ciążowy szybszy od komodorka. Od atari napewno nie!!. Coś piszą że nie da sie instalować dodatkowych aplikacji, ale może emulator atari by ruszył. Napewno każda babeczka zagrałaby w river raid, aby się odstresować po takiej wiadomości..
      ".....w zakresie podstawowych operacji jest on prawdopodobnie szybszy niż… oryginalny IBM PC. To oznacza, że z pewnością zostawia w tyle mój pierwszy komputer, czyli wyposażonego w 8-bitowy procesor MOS Technology 6510 @ 1 MHz Commodore C64."
      ->link<-
    1.  
      Tak jeszcze w temacie testów ciążowych ;)
      ->link<-
      • 20:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime8 Sep 2020 15:09

no i co z tego skoro na ATARI NIE MA :(.
      ... ciekawe jak się ma project M.
      • 21: CommentAuthortrocero77
      • CommentTime8 Sep 2020 17:09

Bardzo mnie zaciekawił ten projekt. Podoba mi się animacja postaci i "surowość" grafiki.
      • 22: CommentAuthortebe
      • CommentTime8 Sep 2020 17:09 zmieniony

dzień z życia programisty

• 23:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime8 Sep 2020 18:09 zmieniony

@trocero77
      a to nie port projektu z ZX Spectrum ???
      • 24: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime8 Sep 2020 18:09 zmieniony

Jak mówi starożytne przysłowie - "Dzień bez targania żelaza to dzień stracony", widziałem jakiś film dzień z życia programisty w wersji chyba niderlandzkiej, co koleś miał 3 godziny na rower i targanie żelaza, poza tym robił to samo. Apropos "dzień z życia programisty".
      Pozatym każdy kto ma żone i dzieci takie filmy ogląda jak sci-fi albo l.o.t.r
      • 25: CommentAuthortrocero77
      • CommentTime8 Sep 2020 21:09

@irata4 tak, ale wcześniej nie widziałem tego na ZX. A całkiem fajnie się na C64 prezentuje.
      • 26:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime9 Sep 2020 13:09

@ trocero77
      C64 to nie Atari ,widząc taką grę na Comodzie czuję jakbym dostał kose w plecy ... a kysz to jest beee beee ;) .

No fajnie wygląda i zapewne fajnie się w to gra,szkoda że dźwięk nie z Commodore,ale my Atarianie mamy za to nowego Tetrisa ;)
      • 27:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime9 Sep 2020 15:09

• 28:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime9 Sep 2020 19:09

Irata:

ale my Atarianie mamy za to nowego Tetrisa ;)

Widzę, że bardzo cię ubodło, że ktoś śmiał zrobić grę, która ci nie leży ;). Spokojnie, kompleksy nie są śmiertelne, można z nimi żyć ;)
      • 29:

CommentAuthorCOR/ira4

...nie,nie,ja cieszę się że wyszła nowa gra na ATARI i że to Tetris jakiego nie było,choć tego jest masa,a ubodło mnie to że takiego Obcego na Atari nie ma i nie zanosi się na to by był...a C64 dostanie :( i to faktycznie mnie ubodło,jak pisałem wyżej.
      • 30:

CommentAuthorCOR/ira4

• 31:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime10 Sep 2020 06:09

No to zrób taką grę, jaka Ci pasuje. Bo w ośmiobitowej tradycji - jak ktoś nie ma gry, którą chce - to ją robi :)
      • 32:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime10 Sep 2020 19:09

Robię grę,może nie do końca taką jaką bym chciał,ale na początek myślę że wystarczy,wrzucam tam sporo artyzmu.

I tym sposobem do tej pory nie mamy żadnej porządnej strzelaniny od roku 2013bo na siłę uważam za takową X-8 które kilkakrotnie ukończyłem.
      • 33: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime11 Sep 2020 01:09

To prawie zupełnie nie w temacie, ale nie mogę się oprzeć:
      ->link<-
      • 34: CommentAuthortrocero77
      • CommentTime13 Sep 2020 23:09 zmieniony

O takie cudeńko na CPC się pojawiło. Jak ja bym coś takiego chciał zobaczyć na A8.
      • 35:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime14 Sep 2020 13:09 zmieniony

@ trocero77 kurde ale dałeś pomysł,na Atari spokojnie można by pokusić się o przeniesienie :
      .Jak by byli chętni to mógłbym przerzucić/przygotować grafikę i animacje,do swojej gry mam już praktycznie skończoną .

A tak wygląda chyba najlepsza wersja tej gry dostępna na Playstation 2 :

edit. Jednak nie ,najładniejsza jest na PS4,ale nie wiem czy najlepsz,w te nie gralem

w zasadzie prawie każda konsola licząca się w JP konsola miała swoją wersje Kapitana Jastrzębia .
      • 36:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime15 Sep 2020 15:09

programowanie 6502 za pomocą pada :)

tego typu zabawy dają nadzieję, że uda nam się kiedyś zhackować symulację, w której żyjemy ;]
      • 37: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime15 Sep 2020 16:09

pirx: tak zupełnie serio, to ostatnio naukowcy udowodnili, że nie możemy żyć w symulacji, bo pewne zjawiska (chyba kwantowe) wymagają ogromnej mocy obliczeniowej dla pojedynczych cząstek, nie mówiąc już o całym kosmosie
      • 38: CommentAuthorastrofor

@gorgh: "ogromnej mocy obliczeniowej" to pojęcie raczej względne, więc to chyba nie wyklucza symulacji, należało by raczej powiedzieć:

• 39: CommentAuthorgorgh

:D
      • 40:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime15 Sep 2020 18:09 zmieniony

@gorgh może być jakiś osobny algorytm który to wylicza ;) .
      Kiedyś za czasów Playstation 2 była taka gra w której konsola generowała duży teren niezasłonięty mgłą a do tego widoczne tysiące postaci ... też się głowili jak to możliwe

Nie sądzę byśmy żyli w symulacji,wiele temu przeczy,ale możliwe jest że żyjemy w takim kosmicznym zoo a więzieniem jest nasza planeta ...
      • 41: CommentAuthorkamilosik
      • CommentTime15 Sep 2020 19:09 zmieniony

->link<-

Dawna siedziba ATARI znika na dobre
      • 42:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime15 Sep 2020 20:09

@gorgh - jak masz źródełko pod ręką, to chętnie poczytam, bo ja dla odmiany czytałem bardzo przekonujące ciekawostki na temat mechaniki kwantowej, np. funkcja falowa - genialny trik programisty naszego wszechświata - właściwości cząstek W OGÓLE nie muszą być obliczane, aż do momentu pomiaru/obserwacji. Dopiero jak potrzebujesz konkretynych wartości dla cząstki to wyciągasz f-cje falową i bam, cała historia cząstki w jednym cyklu ;]

Przestrzeń 3D jako metoda korekcji błędów: ->link<- (był jakiś lepszy artek, ale tu są odnośniki)

Holographic principle - cały świat jest 2D, 3D to złudzenie (to, co wyżej, ale z innej mańki wzięte) ->link<-

itp, itd. jak szukałem tych artków to wpadł mi też jeden z obozu "nie jesteśmy symulacją", ale główny argument był taki, że w symulacji nie zadziałają symetrie, np. symetria obrotu, ale to jest coś, co zaczyna być obserwowane ->link<-
      (to w ogóle fajna sprawa, bo łatwa do zrozumienia dla nas ośmiobitowców - jak narysujesz kwadrat na papierze w kratkę, to jak go trochę obrócisz to jego wierzchołki nie będą trafiać w kratki, więc albo kratek nie ma (ciągła przestrzeń), albo wielkość kwadratu się trochę zmieni (jeśli jednak jego wierzchołki muszą być w kratkach).
      • 43:

CommentAuthorsun

@gorgh, pirx: a jeśli jednak żyjemy, to wywody naukowców, którzy również żyją w tej symulacji, są coś warte? :)
      • 44:

CommentAuthorDracon

Dobra w temacie poza "Matrixem" jest "Incepcja", czy żyjemy w jakimś śnie? ;)
      • 45: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime15 Sep 2020 21:09

pirx: szukałem i nie mogę tego namierzyć niestety :( chyba widziałem to na stronie I fucking love science i chodziło tam o jakieś zjawisko, które w przypadku pojedynczych cząstek sprawia ogromny kłopot obliczeniowy i tam było napisane, że niemożliwe jest zasymulowanie całego kosmosu, bo wraz z wzrostem ilości cząstek branych pod uwagę ilość obliczen rosnie nieliniowo
      • 46:

CommentAuthorsun
      • CommentTime16 Sep 2020 13:09

@gorgh: ale to wszystko są hipotezy i doświadczenia wykonywane w symulacji, która to jest ograniczona i "inputuje" jak w przytoczonej "Incepcji", że pewne rzeczy są niemożliwe - bo tak jest zaprogramowana symulacja :)
      • 47: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime16 Sep 2020 15:09

to o czym mówisz, to relatywizm, który zakłada, że wszystko da się podważyć, ale tak nie jest. Jeśli coś jest niemożliwe do obliczenia, to znaczy, że jest niemożliwe do obliczenia
      • 48:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime16 Sep 2020 16:09

w zadanej domenie, np. x^2+1=0 nie da się obliczyć w R, ale no probs w C.
      • 49:

CommentAuthorsun
      • CommentTime16 Sep 2020 20:09

@gorgh: nam się wydaje, że jest niemożliwe, ale czy jest niemożliwe? Może tylko symulacja nas ogranicza, jakby nie pozwala "wymyślić" jak to obliczyć.
      Nie tak dawno niemożliwe było zapłacić kartą w biedrze, jednak projektanci symulacji stwierdzili, że to już są jaja niemożliwe :) I proszę, symulacja dopuszcza taki stan :)
      • 50:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime16 Sep 2020 20:09

... więc myślisz że jak naukowcy coś wymyślają/odkrywają to nasza symulacja jest aktualizowana o nowe nieznane .... ?

Ale są przecież inne wymiary,jest świat macro a przecież w gruncie rzeczy i my możemy być w skali makro w odniesieniu do wszechświata i bytować jak wesz na olbrzymie który jest naszym kosmosem i światem bo nie ogarniamy tego,tak samo jak nie ogarniamy kolejnych wymiarów tylko ten w którym żyjemy.