Pytam, gdyż właśnie skończyłem lutować w celu skrócenia podejrzanie długiego kabla i zaczął działać lepiej. Wyciąłem dobre 40 cm.
Zarówno przed skróceniem jak i po przejście między odpowiednimi pinami było dobre przynajmniej na tyle, na ile mogę to zmierzyć moim miernikiem z Lidla. Ale jednak przed skróceniem SIO2SD nie chciało ciągnąć przez dwie stacje i magnet, a teraz idzie jak szatan :)
PS. Jutro jak będzie lepsze światło zapodam zdjęcie mojego super-lutowania :) Lotharek by się nie powstydził :)
W pewnym powszechnie znanym demie jeden ze scrolli głosi :)
"A teraz gwiazdkowa niespodziewanka: Im krótszy kabel łączący drive'a z compem tym szybsza transmisja! Jak sugeruje (ziew) dwukrotne skrócenie kabla powoduje dwukrotne skrócenie czasu przesyłania danych, trzykrotne - trzykrotne, itd...UWAGA: długość kabla nie powinna być mniejsza niż 10mm!!!" :D
Krótko mówiąc gratuluję potwierdzenia powyższego w praktyce i życzę dalszych owocnych eksperymentów ;)
Nie lepiej było usunąć część kabla od wtyczki do złączki i podłączyć się bezpośrednio do pinów we wtyczce? Te 5 centymetrów można było sobie już darować.
W zależności od wprawy w lutowaniu, takie wielokabelkowe łącze może być słabym punktem - luty mogą wyjść zimne, splot kabelków za słaby, przy słabym pociągnięciu mogłoby się rozłączyć... A to jest rozwiązanie na lata! ;D
Ależ zainteresowanie wzbudził zgrabny pająk mgr_inz_rafala! Tylko czekać, aż ktoś napisze pracę magisterską na temat "pająkowatości kabla SIO". Ech, chyba zagram sobie w "Spider Invasion" :D