atarionline.pl Kupię kabelek SIO - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  
      Witam,
      Jak w temacie :) Proszę o kontakt jeśli ktoś chciałby spieniężyć.

Mam jeden taki co nieraz przestaje poprawnie przesyłać bity i już mi trochę na nerwy działa.
      • 2: CommentAuthoras...
      • CommentTime28 Dec 2012 18:12

na allegro były..popatrz w aukcjach zakończonych.
      • 3:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime29 Dec 2012 01:12

Odkupię :)
    2.  
      Mogę ci wysłać z całym magnetofonem, jak chcesz, tylko daj znać czy pokryjesz koszty wysyłki i gdzie wysłać. Magneofon XC12 "denat w stanie rozkładu".
    3.  
      Jasne, koszta pokrywam.
      Zaraz puszczę info na priv.
    4.  
      A czy długość kabla SIO jest jakoś ograniczona?

Pytam, gdyż właśnie skończyłem lutować w celu skrócenia podejrzanie długiego kabla i zaczął działać lepiej. Wyciąłem dobre 40 cm.

Zarówno przed skróceniem jak i po przejście między odpowiednimi pinami było dobre przynajmniej na tyle, na ile mogę to zmierzyć moim miernikiem z Lidla. Ale jednak przed skróceniem SIO2SD nie chciało ciągnąć przez dwie stacje i magnet, a teraz idzie jak szatan :)

PS. Jutro jak będzie lepsze światło zapodam zdjęcie mojego super-lutowania :) Lotharek by się nie powstydził :)
      • 7: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime1 Jan 2013 02:01

W pewnym powszechnie znanym demie jeden ze scrolli głosi :)

"A teraz gwiazdkowa niespodziewanka: Im krótszy kabel łączący drive'a z compem tym szybsza transmisja! Jak sugeruje (ziew) dwukrotne skrócenie kabla powoduje dwukrotne skrócenie czasu przesyłania danych, trzykrotne - trzykrotne, itd...UWAGA: długość kabla nie powinna być mniejsza niż 10mm!!!" :D

Krótko mówiąc gratuluję potwierdzenia powyższego w praktyce i życzę dalszych owocnych eksperymentów ;)
      • 8:

CommentAuthormgr_inz_rafal
      • CommentTime1 Jan 2013 03:01 zmieniony

A co to za powszechnie znane demo, że go nie znam? :)

Poproszę o nazwę - chciałbym skonsultować z autorami metodologię pomiaru lub też nawet wymienić się miernikami :)
      • 9: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime1 Jan 2013 04:01

The Top #3 :) Ale z tego co zrozumiałem to oni również cytowali ogłaszaną przez kogoś rewelację ;)
    5.  
      A tutaj obiecane zdjęcia. Prawda, że pro? :)

Miałem tylko 8 tych plastikowych pierdzielników do łączenia kabli, pozostałe połączenia to żywa cyna :)

• 11: CommentAuthorgrzeniu
      • CommentTime1 Jan 2013 12:01

A ja myślałem, że podłączasz oprawkę żarówkową pod SIO ;)
      • 12:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime1 Jan 2013 12:01

Nie lepiej było usunąć część kabla od wtyczki do złączki i podłączyć się bezpośrednio do pinów we wtyczce? Te 5 centymetrów można było sobie już darować.

Ale oczywiście jestem pod wrażeniem wykonania :)
    6.  
      Hmm, no właściwie to byłoby lepiej... Nie mam nic na swoje usprawiedliwienie :)

Ale teraz ładnie prezentuje się na biurku :) Jeszcze może sobie jakieś migające diody podłączę i będzie odpustowo :)
      • 14:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime1 Jan 2013 19:01

No mikro to to nie jest...

Ja takie rzeczy robię tak. Ściągam izoację na 2-3mm, nakładam termokurcz fi 2mm, lutuję, hotair (zapalniczka, ale ta może topić lut) i już.

I tak kilka razy.

Oczywiście na początku nakładam termokurcz 10-12 mm średnicy.
      • 15: CommentAuthormonsoft
      • CommentTime1 Jan 2013 19:01

@ mgr_inz_rafal

Mega pajak ;)

Jak sie postarasz to mozesz wcisnac calosc we wtyczke SIO.
      • 16:

CommentAuthormentos
      • CommentTime2 Jan 2013 21:01

nie wpadłbym na taki pomysł, raczej bym polutował ;-)
      • 17: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime3 Jan 2013 02:01

W zależności od wprawy w lutowaniu, takie wielokabelkowe łącze może być słabym punktem - luty mogą wyjść zimne, splot kabelków za słaby, przy słabym pociągnięciu mogłoby się rozłączyć... A to jest rozwiązanie na lata! ;D
    7.  
      Pierwszy na świecie kabel SIO z funkcją zaczepno-obronną. Chociaż ja bym na wszelki wypadek dodał jeszcze duży ceramiczny bezpiecznik topikowy. ;-)
      • 19: CommentAuthorBluki
      • CommentTime3 Jan 2013 14:01

Ależ zainteresowanie wzbudził zgrabny pająk mgr_inz_rafala! Tylko czekać, aż ktoś napisze pracę magisterską na temat "pająkowatości kabla SIO". Ech, chyba zagram sobie w "Spider Invasion" :D