Ależ oczywiście ja zadam temu kłam. Napisałeś w "każdej konfiguracji" nie dodając słowa "sprzętowej", a w wielu konfiguracjach sprzętowo-programowych (całkowicie zgodnych ze wszystkimi standardami Atari) xB chodzi :) , ale nic z tego nie wynika. Co mi z tego, że odpali się loader nie pokazując plików, które mam na dysku i nic się nie da załadować (bo wiesz, ja WSZYSTKO mam w formacie Sparty i jakoś działa bez xB :P )? Takie chodzenie to bardziej wiszenie, a może leżenie....
fileststemem sparty? podobnie z dos xe i dos 3 - uzywanie tego ostatniego odradza nawet jego autor wiec wierze Ci ze "jakos to dziala". caly xB (funkcje, obsluga FS i modul komunikacji) zabiera 1KB ramu, ile zabiera Twoj ulubiony DOS? dotarlo? :D
A jaki to ma związek z działaniem xB w KAŻDEJ konfiguracji?
W tej nie działa i już!
A jest to jedna z wygodniejszych konfiguracji sprzętowo-programowych dla Atari i ona zdejmuje tak wiele ograniczeń, że te kilka drobiazgów, które podobno usuwa xB (będąc na dodatek niezgodny z CIO) to jest nic.
podstawowy. odrzucam Twoja probe wydzielenia klasyfikacji "sprzetowo-programowej". jesli konfiguracja "sprzetowo-programowa" xB jest niezgodna z konfiguracja "sprzetowo-programowa" Twojego DOS to jest to tylko zaleta xB :-)
to co opisujesz w Twoim DOS naklada ograniczenia i nie sa to drobiazgi tylko sprawy kardynalne.
co do niezgodnosci z CIO. nie jest to prawda, mam nadzieje to tylko Twoja niewiedza a nie cos innego. xB ma mozliwosc nie uzywania CIO - to kolejna zaleta :-) gdybys zadal sobie trud przeanalizowania zalet i wad CIO to bys zrozumial...
tu masz przyklad uzywania xB z poziomu CIO:
dlatego zanim zaczniesz sie wypowiadac zapoznaj sie przynajmniej z tym: