właśnie skońcczyłem sobie czytać wywiad z Adamem Gilmore (http://atariarea.krap.pl/wywiad/adam-gilmore/3) i jest tam taki fragment:
"Lubiłem DRACONUSA, ale ta muzyka była oryginalnie napisana do gry firmy Activision o nazwie CORPORATION. Kevin Franklin (autor DRACONUSA) usłyszał ją i zapragnął mieć w swojej grze. Zgodziłem się, ale musiałem napisać nową muzyczkę do CORPORATION, która, myślę, wyszła nieźle."
Gilmore wspomina tu o grze firmy Activision, nazwanej Corporation. Niestety nie widzę jej w zbiorach. Czy ktoś orientuje się o jaką grę może chodzić?! Może ostateczna nazwa była inna?! Chciałem posłuchać tej melodii :)
Czesc, jestem producentem muzycznym i wydawca fonograficznym, ale tez od najmlodszych lat milosnikiem Atari. Czasami, zeby oderwac sie od innych rzeczy ktore produkuje i nagrywam, wracam do mojego Atari, ktore zreszta lezy caly czas u mnie w studiu. Tak wczoraj wlasnie usiadlem wracajac do Draconusa i zrobilem dla siebie maly - nowy edit tego utworu. Poniewaz jestem tez wydawca i mam dobrych dystrybutorow na swiecie, mysle moze o wydaniu tego utworu w kilku krajach, tylko zeby mialo to rece i nogi musze miec prawa - zgode autora (publishing) do utworu. Nie mam niestety pojecia kto jest wlascicielem praw, czy sam Adam Gilmore, czy odsprzedal je firmie. Do takich rzeczy ciezko jest znalezc wlasciciela, wiec nawet nie przekazuje tego firmie, ktora zajmuje sie tymi rzeczami, bo wiem, ze w tym wypadku by sobie nie poradzili, ale do rzeczy: widzialem u Was kiedys wywiad z Gilmorem (no chyba, ze cos pomylilem). Czy macie jakis aktualny kontakt do niego ? Jezeli udaloby mi sie zalatwic publishing, z checia wydalbym utwor, a szczerze mowiac mysle tez o calym albumie wlasnie z muzyka Gilmore-a, Hubbarta, Whittakera. Ponizej link do utworu:
Fajne to, chociaż nawiązania do "Draconusa" są jedynie wizualne. :-) Za to od 1:18 utwór bardzo przypomina mi "Veil of Maya" grupy Cynic co, jak dla mnie, jest komplementem nie lada.... ;-)