atarionline.pl dalej niż słońce - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorGonzo
      • CommentTime23 Mar 2013 23:03 zmieniony

oryginał

artifact

moje zabawy z dis6502 przyniosły kolejny efekt - od dzisiaj mamy dalej niż słońce w wersji artifact :)

dlaczego akurat ta gierka?
      bo jest fajna, kod jest krótki i przejrzysty, nie używa depakera, a przede wszystkim dlatego, że kiedyś wklepywałem tą gierkę z tajemnic atari przez kilka dni z wiadomym skutkiem - coś poszło nie tak :)

jhusak - dzięki za podpowiedzi :)
      • 2: CommentAuthorVidol
      • CommentTime24 Mar 2013 06:03

sprawdzales to na real atari?
      emulator klamie...
      trzeba bylo podkolorowac duchami i dli
      • 3: CommentAuthornosty
      • CommentTime24 Mar 2013 08:03

U mnie nawet na emulatorze jest czarno-biala. Ani sladu tego różowego i zielonego.
      • 4: CommentAuthors2325
      • CommentTime24 Mar 2013 08:03

Dobrze zadać sobie pytanie czy lepiej jak jest jakikolwiek kolor czy może pozostawić tak jak było.
      • 5: CommentAuthorGonzo
      • CommentTime29 Mar 2013 00:03 zmieniony

drobne zmiany kosmetyczne i usunięty mały bug - hi score ustawiał się nieprawidłowo.

Vidol - emulator nie kłamie, ale na prawdziwym sprzęcie w pal-u tego się chyba nie zobaczy, chociaż na zdjęciu widać, że te kolorki wchodzą.
      • 6: CommentAuthornodez
      • CommentTime29 Mar 2013 19:03

skoro nie w palu i na na prawdziwyn sprzecie to o co chodzi ?
      • 7: CommentAuthornodez
      • CommentTime30 Mar 2013 12:03

a na real hardware w pal'u wyglada to mniejwiecej tak
      • 8: CommentAuthorGonzo
      • CommentTime21 Feb 2014 23:02

nodez - fajne, nie widziałem tego wcześniej, dzięki :)
      • 9: CommentAuthorAdam
      • CommentTime23 Feb 2014 14:02 zmieniony

nodez:

skoro nie w palu i na na prawdziwyn sprzecie to o co chodzi ?

Chodzi o to, że Gonzo używa artifactingu NTSC, który ma inne właściwości niż artifacting PAL i którego nie da się zobaczyć na europejskich maszynach (ani w emulatorze, jeśli się nie włączy odpowiedniej opcji).
      Lepiej używać jako emulatora Altirry, która potrafi również pokazywać, jak wygląda artifacting dla wersji PAL (ustawienia pod System => Video).

Przykład gry wykorzystującej artifacting NTSC: Choplifter
      ->link<-

Gra z artifactingiem PAL: Runaround II
      ->link<-
      • 10: CommentAuthorBluki
      • CommentTime23 Feb 2014 15:02

Najlepiej dać sobie spokój z artefaktami. To relikt z czasów telewizorów kineskopowych. W dobie ekranów LCD - bez przyszłości.
      • 11: CommentAuthorGonzo
      • CommentTime28 Feb 2014 22:02 zmieniony

Bluki - relikt reliktem, ale mi się wydaje, że chyba to był właśnie pomysł architektów atarki na uzyskanie kolorowej grafiki w trybie hi-res :( i to się zemściło m.in. w ten sposób, że atarka została zepchnięta do roli komputerka niszowego :( oczywiście było też kilka innych przyczyn - jak ograniczenie zestawu znaków czy zaufanie do antica, no ale z drugiej strony te same przyczyny powodują, że atarka wciąż ma się całkiem nieźle :)