atarionline.pl [TBXL] Przełączanie bloków pamięci,wykrywanie RAMBO/COMPY - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime24 Apr 2013 09:04 zmieniony

Witam Was :) - pytanie z tematu "co się da wycisnąć z TBXL":

Jak wykryć i najoptymalniej (najszybciej) używać dodatkowej pamięci pod TBXL ?

Odpowiedź prawdopodobnie padła już tu na forum (albo "obok") ale za ** nie mogę jej znaleźć przez google, a zbierane przeze mnie linki przepadły w otchłani zapomnienia...

//EDIT: Oczywiście chodzi mi o sposób pod kompilowanie, gdzie dane do przełączanych bloków pamięci będą ładowane przez bload.
      • 2:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime24 Apr 2013 10:04

ja to bym memlo ustawił na $8000, memtop na $BFFF, w ten sposób mam 16 kb na kod w basicu zakładając, że pamięć ekranu wrzucam pod dajmy na to $2000
      • 3:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime24 Apr 2013 10:04 zmieniony

Hmm... chodziło mi o użycie 320/1024kB.

Przypadkowo przed chwilą trafłem na blog Greblusa: ->link<-

//EDIT: I jak to się dzieje, że np. taki BombJack działa tak samo w 320 COMPY jak i w RAMBO ?
      • 4:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime24 Apr 2013 21:04

Hmm... chodziło mi o użycie 320/1024kB.

No przeca ja o tym piszę. Nie możesz w prosty sposób umieścić kodu w TBXL w przełączanym obszarze pamięci, natomiast możesz dane i maszynówkę, a z TBXL te obszary przełączać.
      • 5: CommentAuthorpin
      • CommentTime24 Apr 2013 22:04

dla niekompilowanego programu pod TBXL przewiduję użycie około 2100 bajtów na kod. Dla Kompilowanego - odpuściłbym bezpośrednie odwołania do portB. Próbowałem, lub źle coś przemyślałem ;)