Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
tdc:
posyłają do walki materializujące się hologramy. Są zwykle bardzo kruchetdc:
@ilmenit - no to podsumowałeś mnie - a ja sądziłem kiedyś że mam taki fajny i oryginalny pomysł na dynamiczną strzelankę;):)wieczor:
Można nawet strzelanie zróżnicować - pojedyncze strzela z jednej łapy, podwójne - z dwóch, potrójne... hmmmm :) [..]wieczor:
mniej leveli za to _dłuższe_ i trudność może wzrastać również w trakcie levelutdc:
Obecnie emulatory działają w takich trybach "zgodności", że nie generują płynnej animacji, więc wygląda to fatalnieMaW:
RoboType TeDeCa przewyższa o dwa poziomy Extirpatora. Wręcz bym nawet powiedział, że [obrazoburstwo]ZYBEX mu się w pas kłania[/obrazoburstwo]pavros:
Można wprowadzić wybór poziomu trudności przed grą (novice/relax, normal, hard, itp.).IRATA4:
nie tym tonem Kapitanie bo nie będę z panem rozmawiałwieczor:
Pokój Panowie, kapitan proszony o spokój, bo denerwowanie się na każdego, kto nam wdepnie na odcisk grozi zawałem ;)wieczor:
Wiesz, nie każdy jest takim maniakiem i fanem gier, żeby wiedzieć co w trawie piszczy,IRATA4:
podałem przykład Zybex/a z A8 ponieważ jest doskonały(sterowanie,grafika ,dzwięki ,całokształt [wersja Atari]i chyba pierwsz strzelaninka w którą grałem co zrobiło swojecpt. Misumaru Tenchi @2013-05-07 02:43:35:
Doszedłem właśnie do 14 etapu ROBO TYPE, gdzie w końcu sromotnie poległem na polu walki.cpt. Misumaru Tenchi @2013-05-07 02:43:35:
Engine w obecnej postaci ma moim zdaniem niezły potencjał.cpt. Misumaru Tenchi @2013-05-07 02:43:35:
Początkowo dziwnie sterowało mi się statkiem i nie do końca potrafię wytłumaczyć dlaczego - może jest trochę zbyt szybki? Gdyby usiłować tutaj coś zmieniać, to optimum byłaby opcja osobistego regulowania tempa poruszania się poprzez zbieranie speed upów. Ewentualnie można też zastosować rozwiązanie z kilku strzelanek na Mega Drive, znaczy mając do wyboru kilka predefiniowanych prędkości możemy swobodnie przełączać się między nimi. Aczkolwiek muszę przyznać, że po kilku etapach udało mi się przywyknąć i potrafiłem zatrzymywać się precyzyjnie w tym miejscu ekranu, w którym chciałem.cpt. Misumaru Tenchi @2013-05-07 02:43:35:
Niestety, reszta nie jest już tak różowa. Nieskończenie oraz bezładnie pojawiający się przeciwnicy dodatkowo poruszający się i strzelający w losowy sposób szybko mnie znudzili. Widziałeś kilka etapów = widziałeś wszystkie. A nawet jeśli nie, to naprawdę niezbyt chce się sprawdzać, co też tam nowego może czekać za tych, powiedzmy, 10 kolejnych.cpt. Misumaru Tenchi @2013-05-07 02:43:35:
Moim zdaniem na dobrą strzelaninę poza sprawnym silnikiem w drugiej kolejności składają się pomysłowe levele. Obawiam się, iż samo dodanie bossów niewiele pomoże w urozmaiceniu rozgrywki. Poziomów mogłoby być mniej, ale dobrze by było, gdyby posiadały jakiś design. Gracz lubi pamiętać, że tutaj na górze wyskakuje eskadra jednostrzałowców, a za chwilę na dole będzie transport broni, dzięki której szybko zdmuchniemy większego pacjenta czyhającego na następnym ekranie.cpt. Misumaru Tenchi @2013-05-07 02:43:35:
Aby lepiej zrozumieć to, o czym mówię, polecam rzucić okiem: poniżej najpierw dwa klasyki gatunku uważane za przełomowe oraz wyznaczające kierunek jego rozwoju (ciekawym mogę wytłumaczyć dlaczego), a potem nieco mniej znana pozycja, ale także utrzymana w tym "właściwym" klimacie.cpt. Misumaru Tenchi @2013-05-07 02:43:35:
W tym ostatnim tytule zazwyczaj wiele naraz się nie dzieje, ale mimo to emocje plus napięcie przez cały czas sięgają zenitucpt. Misumaru Tenchi @2013-05-07 02:43:35:
Same poziomy też mogłyby być bardziej zróżnicowane - niech będzie pięć dłuższych, a każdy dziejący się w innym świeciecpt. Misumaru Tenchi @2013-05-07 02:43:35:
, z inną muzykącpt. Misumaru Tenchi @2013-05-07 02:43:35:
, innym bossem.cpt. Misumaru Tenchi @2013-05-07 02:43:35:
Czemu by nie dogrywać ich z dowolnego nośnika danych w razie braku pamięci? Niech gra ma jakiś większy sens niż dotarcie do jak najdalszego poziomu oraz nabicie jak największej ilości punktów,cpt. Misumaru Tenchi @2013-05-07 02:43:35:
niech ma cel do którego będzie się dążyło i po osiągnięciu którego zakończy się.cpt. Misumaru Tenchi @2013-05-07 02:43:35:
Power-upy. Bardzo fajnie, że w ogóle są, lecz za rzadko, za rzadko... Ostatecznie udało mi się zdobyć potrójny laser, którym walczy się nader sympatycznie, ale strasznie długo to trwało.cpt. Misumaru Tenchi @2013-05-07 02:43:35:
Strzelanina musi dawać szybką możliwość rozwinięcia skrzydeł - gracz ma czuć, iż w nagrodę za dobrą rozgrywkę to on rządzi na planszy niemal od samego początku. W tego typu grach frajdę ma sprawiać przede wszystkim masowe zdejmowanie dużej ilości wrogów, a nie precyzyjne celowanie do pojedynczych jednostek.cpt. Misumaru Tenchi @2013-05-07 02:43:35:
Wypada także pochwalić muzykę towarzyszącą rozgrywce - szybko wpada w ucho i zagrzewa do dalszej walki. Tym niemniej kolejne etapy powinny mieć nowe utwory dopasowane klimatem do swojego designu.cpt. Misumaru Tenchi @2013-05-07 02:43:35:
Chyba tyle moich żali ogólnych na tym etapie rozwoju projektu - tak obecnie widzę całość przez pryzmat własnych doświadczeń oraz osobistych wymogów odnośnie gatunku strzelanin.Dracon:
Gdyby w ROBO TYPE wprowadzić jakieś konstrukcje do omijania na trasie (na środku ekranu też), to może byłoby to ciekawsze... :)Rastan:
Wy tutaj tak gadu, gadu, na temat możliwości usprawnienia gry, a ja osobiście nie wierzę, że TeDeC sfinalizuje ten, całkiem nieźle zapowiadający się projekt.Dracon:
Też mam takie obawy... On chyba tak jak Gonzo lubi nowe wyzwania (że tak to ładnie określę) ;) a niekoniecznie dopieszczanie star(sz)ych rzeczy... ;Dtdc:
Muzyk też człowiek;)tdc:
My tutaj bardzo zaszaleliśmy z muzyką stereo, która narobiła nam dwa problemy: wydajnościowy oraz pojemnościowy. Dlatego dodatkowa muzyka może się z grze znaleźć tylko i wyłącznie jeśli zwiększymy wymagania sprzętowe do 128 kb RAMtdc:
nie cierpię czekać na doczytujące się gry;):)tdc:
Bardzo przepraszam Ciebie, że dopiero teraz odpisuję, ale nie dałem rady wcześniej. Moje skrajne zmęczenie daje o sobie znać w ten sposób, że wczoraj wieczorem już miałem odpisywać i usnąłem:PTenchi:
przy obecnej prędkości poruszania się statku omijanie ciasno poustawianych przeszkód mogłoby zamienić się katorgę