atarionline.pl Neptun "B" 1731 + Atari 600XL - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorstryker
      • CommentTime28 Jun 2013 15:06

(trzeba zmienic jakość na 480p)
      Oczywiscie do TV mozna podlaczyć tez inne komputerki ;]

TV full oryginał ! 1963 r ! (50 lat) :)
      Dzwiek tez idzie z niego :)

Jeszcze screen z A400 ...
      • 2: CommentAuthors2325
      • CommentTime28 Jun 2013 16:06

Kalkulator pełen wspomnień.
      • 3:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime28 Jun 2013 16:06

Głos jak dzwon, co tylko potwierdza że im nowszy TV tym gorsze pierdziawki wsadzają zamiast głośników.
      Rozumiem, że konieczna była przeróbka TV tak aby dźwięk z Atarki uzyskać?

Osobiście na takim telewizorze grałbym tylko i wyłącznie w Fallouta :)
      • 4: CommentAuthorstryker
      • CommentTime28 Jun 2013 18:06 zmieniony

zadnej przerobki :-) idzie to przez wejscie antenowe :) wczesniej przez dokupiony modulator do ktorego mozna podlaczyc composite lub euro
      • 5:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime28 Jun 2013 21:06

Aaa no właśnie - modulator. Ja podłączałem Atarkę normalnie i na TV Neptun (ale tym generacji'80) dźwięku nie było - musiałem radio przerobione podłączać.

Patrzę jeszcze na tego Twojego starego Neptuna i ... fallout panie, fallout :)
    1.  
      Wypas!
      • 7: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime29 Jun 2013 13:06

frasunek, bardzo fajne
      • 8:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime24 Jan 2019 20:01

u nas nie 600xl, a 65XE, i nie Neptun 1731, ale 150E, ale też można popatrzeć:

• 9:

CommentAuthorMq
      • CommentTime24 Jan 2019 22:01

Miałem taką Velę jak byłem dzieciakiem. Tam jest wejście antenowe. Z tyłu w lewym górnym rogu w takiej wnęce jest kabel, który wychodzi ze środka i wpięty jest w gniazdo. To jest pomyślane tak, że masz tam normalne gniazdo antenowe do podłączenia anteny zewnętrznej, natomiast dochodzi tam kabel od tej rozkładanej anteny teleskopowej, wychodzi na zewnątrz i jest wpięty właśnie w to gniazdo.

Na pewno da się też łatwo zrobić z tego monitor do Atari, bo miałem sąsiada elektronika, który w pół godzinki wlutował kawał kabla gdzieś w środku, wyprowadził go na zewnątrz, zakończył wtykiem DIN5 i całe dzieciństwo na tym telewizorku zgadywałem który klucz do których drzwi będzie pasował w Preliminary Monty:-)

Moja Vela była w trochę innej wersji, bo miała na górze nie trzy, a cztery przełączniki programów, przy czym były one czarne okrągłe, a przy potencjometrach do szukania kanałów były takie przezroczyste wskaźniki podłużne.
      • 10:

CommentAuthorvangis
      • CommentTime24 Jan 2019 23:01 zmieniony

Ja miałem taką Vele o kolorze pomarańczowym :).Atari podłączałem wejściem antenowym specjalnym kablem i wszytko chodziło super.Ale po kupieniu Amigi 500 musiałem ją przerobić na wejście monitorowe, żeby amiga też widziała sygnał.
      • 11: CommentAuthorpyniek9999
      • CommentTime25 Jan 2019 00:01 zmieniony

Kaz w Veli jest wejście antenowe.To ten krótki kabelek w lewym rogu.To stary wtyk płaski z dwoma bolcami.
      • 12:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime25 Jan 2019 14:01

A tak podejrzewalismy, ze to jakies nietypowe wyjście antenowe. Dzięki wszystkim za info i podzielenie się historią!
    2.  
      Kaz, kurka wodna! Co żeś nie dał znać że jesteś na dzielni? Od Drygola do mnie można w kapciach przez pole dojść.
      • 14:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime25 Jan 2019 17:01

Zastanawialismy sie z Piterem, czy odbić do Ciebie, ale nie dawales znaku życia :D. Dogrywka w marcu :)
      • 15: CommentAuthorjesionen
      • CommentTime25 Jan 2019 20:01

Yolk to fakt z garażu Drygola widać Twoją chatę :) , ale KAZ będzie jeszcze w marcu i nadrobimy spotkanie :)
    3.  
      Koniecznie dajcie znać! :)