No cóż, unshaped jest bardzo spójny jeśli chodzi o całość. Nietypowa 1bitowa muzyka, pomysłowa 1bitowa, częściowo animowana grafika - wszystko lofi - a w tle nowoczesne efekty. Jest spójne, ma klimat, biorąc pod uwagę ramy platformy (A8) - jest to ciekawe wykonanie. Prezentuje się klimatycznie. Widać, że całościowo jest to przemyślane i nie widać strzępków różnych koncepcji artystycznych. Więc mamy tutaj dobry design. Gdyby któregoś fragmentu zabrakło albo coś dołożono by, np wstawkę z cractro scrollem i full kolorów - to by nie pasowało zupełnie. I wtedy nie byłby to design kilka półek niżej - tylko brak designu. Kilka półek niżej lub wyżej to np gdyby porównywać z demami ZX Spectrum (podobny styl) i tutaj już musiałaby nastąpić wymiana konkretnych argumentów. Dema Damage udają normalne dema, ktoś się starał ale wyszło "po polsku". Tam, jeśli mowa o designie - to góra można mówić o beznadziejnym (ja wolę mówić raczej o braku). Są wielbiciele takiego stylu widać i ja to szanuję :)
zostałem na prv naprostowany: MGL to nie Magiel (muzyka do dema Noxyzema) przepraszam za pomyłkę wynikającą z luk w pamięci i autora muzyki i ewentualnych czytelników :)
Exploder to genialny koder. Zaczynał jeszcze w spectrumowej grupie Extreme Entertainment razem z Visualem, a później doszedł do nich Stranger z Norwegii: ->link<- (widzę, że przydałoby się uzupełnić bazę).
@Jesionen Na ppa.pl często można przeczytać, że Amiga nie nadaje się już do niczego, bo ma za słabe osiągi. Demoscena na komputery 8bitowe i część demosceny na duże Atari pokazuje, że tak nie jest. Nie trzeba mega sprzętu, żeby zrobić coś niepowtarzalnego. Szczena nie musi opadać z powodu efektów ale po prostu ma w sobie klimat i to coś, czyli design - jak sobie gadaliśmy wyżej. O to chodzi.
ponoć PV była z muzą extenda, potem się zrobił młyn gdyż muzyk nie wyraził na to zgody i ostatecznie demo ma muzę DANa. Czy to prawda? Jest gdzieś wersja z muzą XTD?
Pierwsze demo, jakie miałem na swojej Amidze. Świrowałem na tle zsynchronizowanych efektów z dynamiczną muzyką techno Piotra B.
End part. Puszczałem wile razy wieczorami. Gasiłem monitor i słuchałem muzyki, dotąd, aż zacząłem powoli zasypiać. Moja ulubiona muzyka, do dziś do niej wracam. A przecież minęło już 21 lat.
rozmawiałem z Kalmsem a'propos tego dema. pisał że bez problemu dałoby się je przeportować na Falcona. potrzebowałby supportu MiKRO, ale on jest zajęty teraz innym projektem :)