atarionline.pl Artysta poszukiwany - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime12 Sep 2014 23:09 zmieniony

@ming: teraz jest super :) Oczywiście z tym że bym to lepiej zrobił to taki żarcik - ja tylko potrafię postawić pixel 1x1 sztuk 1 ;)

@wieczór: jeśli już, to mnie kłuje w oczy dither (źle zrobiony szczególnie) przy trybach 2x1. Tryb 1x1 jest wprost stworzony pod dither :) A osobiście, w pierwszym moim kontakcie z kompem to uwielbiałem dither w planszach gier przy wczytywaniu (load "" screen$) na ZX Spectrum. Tam po praz pierwszy zetknąłem się z tym.
      Oczywiście temat dobrego dithera to jest temat niemal tak duży jak rysowania ręcznego antyaliasingu :) I opinii też sporo na ten temat.
    1.  
      @thefender..sie zgadzam:) cos tam poczyniłem w hires'ie ale nie było tego duzo..moim zdzniem tryb traktowany po macoszemu przez wiekszosc atarowcow:( na tym polu na szacunek zasługuje Ripek i vidol .. a tak przy okazji,przeglądałem sobie example pod g2f i ku mojemu zdumnieniu pare osób wzieło na warsztat moje stare prace i je troche podkolorowało:) (kaz) i niejaki (fly)najs:) własnie przy tej okazji chciałbym oficjalnie powiedziec ze zadna z moich grafik nie była skanowana..fuuu ..zrysowana tak,taki trynd .miałem na chacie zawsze sporo "fantastyk"
      X-men w hires tez moj:)no, komiksy tez uwielbiam:)Rosiński miazgator! sorry tak odbiłem z tematu:)
      • 3:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime13 Sep 2014 00:09 zmieniony

cos tam poczyniłem w hires'ie ale nie było tego duzo.

To w ramach offtopic opowiedz o papierowym coverze do DETOX-a (pewien papierowy magazyn Pentagramu) - jak się naumiałeś robić w tym stylu co commodziarze i Ripek? ;)

Co do hiresu to też miałem "zajawkę" na niego i popełniłem coś w paru demach, np. tutaj:

i tu:
      www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=HVuEd742Yyg#t=226
      ;)
    2.  
      a co z tym detoxem ??Ja nic nie wiem,co nie podobał się...ja nawet nie pamietam jak to wyglądało.
      • 5: CommentAuthorming
      • CommentTime13 Sep 2014 02:09 zmieniony

.
    3.  
      blee..
    4.  
      no ja nie tak zrysowywałem klatki do mortala tylko z malutkich zdjec z secretservice..lipa tak jak programy które same dither'uja
      • 8: CommentAuthorjok
      • CommentTime13 Sep 2014 10:09

ming:
      hmm - nie wiem czy umie rysować, jest dość sprawnym grafikiem - natomiast filmik imo nie na temat (z którym też bym polemizował) nie ma wiele wspólnego ze scenową czy grową grafiką - to są przecież wektory - do wykorzystywania w zupełnie innych obszarach i z innych powodów

Jasne że ma sens wykorzystywanie referencji czy trace-owanie przy grafice użytkowej, którą robisz komercyjnie (czyli głównie dla kasy) gdzie chodzi o efektywność

tylko jak (i po co) chcesz to porównywać do rywalizacji np. na scenie (która jest jednak jakąś formą sztuki) z założenia pozbawioną aspektu komercyjnego - tu ludzie "popisują" się kreatywnością, wizją i warsztatem

Jasne - jest masę (ale jednak wyraźnie coraz mniej) plagiatów czy wszelkiego rodzaju "interpretacji" ale chyba nie chcesz na jednej szali automatycznej konwersji czyjejś (czytaj. kradzionej) pracy z samemu wymyśloną i własnymi środkami (już nieważne jakimi) zrealizowaną wizją - "bo jest taki trynd"
      • 9:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime13 Sep 2014 10:09 zmieniony

@triplex vel blasph: no nie osłabiaj mnie, swojej
      produkcji nie kojarzysz ani nauczenia się posługiwania tuszem?! ;P
      Chętnie zobaczyłbym więcej Twoich prac, jak ta:

• 10: CommentAuthorforsberg
      • CommentTime13 Sep 2014 11:09 zmieniony

Projekt Mgr-Inżyniera przypomina mi stare dobre czasy projektowania gier na 8/16 bit.

@Mgr-Inżynier - wspominałeś o pisaniu na inne platformy (PC, Android) - może mógłbyś się pochwalić?

Dołączę się jeszcze do starego tematu podziału plansz.

Na Atari nie miałem specjalnie wyszukanych sposobów na to - zresztą plansze z reguły bywały dość specyficzne. Stosowałem m.in. "kompresję" powtarzających się elementów (przykładowo pusty znak mógł być zastąpiony dwoma bajtami: liczbą określającą ilość oraz stojący za nim znak). Bywały też elementy powtarzające się, np. drzewa palmowe w jednej z gier - można było połączyć tu obie metody: wspomnianych przez wieczora bloków oraz wymienionej kompresji.

Przy programowaniu gier dzisiaj w zasadzie trzymam się warstw i bloków. Tzn. każda komnata (czy raczej plansza podzielona na komnato-bloki, bo dziś raczej komnatówek się nie robi) jest podzielona na szereg "warstw", gdzie każda ma priorytet (przy rysowaniu) i odgrywa jakąś rolę: albo czysto dekoracyjną, albo interakcyjną. Trzymam się potem konsekwentnie tego schematu, a jak nagle się okazuje, że pomiędzy warstwą B i C potrzebuję jeszcze jednej, np. związanej z interakcją, to dodaję nową. Przykład z praktyki: potrzebowałem beczki do a'la "Valdgira", ale dodanie go do najwyższej warstwy kolidowało z kolumnami, które miały być na przedzie - oczywiście "stworzyłem" kolejną warstwę dla tego typu elementów, będących ponad tłem, ale pod kolumnami.

Same bloki mogą być albo odrębnymi obrazkami (np. kolumna albo beczka jako całość), albo złożone z N mniejszych obrazków - w algorytmie stosuję zatem rozróżnienie na oba typy. Dla uproszczenia kodu, nie mieszam w jednej warstwie obu typów - jeśli zatem oba typy elementów mają mieć ten sam priorytet, tworzę dla nich sąsiadujące ze sobą warstwy.

Czy to jest najlepsze wyjście, nie mam pojęcia. :) Jeśli znacie bardziej sensowne rozwiązanie w temacie, chętnie poczytam. Do tej pory stosuję konsekwentnie właśnie ten schemat. :)
    5.  
      @drac! dzieki ja pierdykam po tylu latach to widze pierwszy raz:) łoj ale ja sie wtedy przy tym na "dziergałem"
      nic potem juz takiego nie zrobilem:( a nauczyłem sie sam,inspiracja były covery scenowe c64..jak oni to ja tez sobie myslalem i dziergałem
      • 12: CommentAuthorming
      • CommentTime14 Sep 2014 16:09 zmieniony

.
      • 13: CommentAuthorjok
      • CommentTime14 Sep 2014 19:09 zmieniony

tak w skrócie bo to tylko część prawdy:
      między innymi dlatego zainteresowałem się sceną atari a na c64 nie wystawiam grafik w konkursach (chociaż je robię)
      • 14: CommentAuthorming
      • CommentTime18 Sep 2014 10:09 zmieniony

.
    6.  
      Dzięki :)

Przy grafice pomogło mi kilka osób z forum, ale zdecydowana większość to moja własna dłubanina (często inspirowana obrazkami z netu lub rżnięta z innych gierek, w tym na ZX).
    7.  
      Z małym opóźnieniem przedstawiam jak wyszło to w gierce. Najładniej prezentuje się wersja hospesa.

Jeszcze raz dzięki za konwersje!

• 17:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime29 Sep 2014 21:09

A nie lepiej nazwać lokalizację np "Gabinet Miko Łajreja" ? ;)
    8.  
      Gabinet na ukończeniu:

PS. TheFender - może i lepiej, ale... nie :)
      • 19: CommentAuthormono
      • CommentTime3 Oct 2014 22:10

Chyba prędzej "gabinet doktora Men(g)ele"?
    9.  
      mono,
      skąd wiesz? :)
      • 21:

CommentAuthorhospes
      • CommentTime4 Oct 2014 08:10

mgr_inz_rafal:
      Ale fajnie znów zobaczyć własną grafikę, nawet taką tyci, w gr.8 na maluchu;)
      Ostatni raz to było w 1986 we własnej produkcji Gallahad. Klon Starquake w wersji fantasy.
      • 22:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime4 Oct 2014 09:10

Ta gra skazana jest na sukces! :)
      Magistrze, kończ grę, bo chcemy w nią zagrać!
      • 23:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime6 Oct 2014 14:10

Łoddafaka, Magister, miąchasz zestawami znaków na ekranie ? RZecież to się nie da w trybie znakowym tyle różnych sekwencji otrzymać!
    10.  
      Da się. I nawet jeszcze parę znaków zostaje :)

Oczywiście dolny "panel" to osobny zestaw.
      • 25:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime10 Oct 2014 14:10

Nie może być. Wszystko w 128 znakach ??? Ale co ekran zmiana ?
    11.  
      Aaa, no tak. Oczywiście, każde pomieszczenie może mieć swojego osobnego fonta.

Aktualnie dla 170 ekranów zdefiniowanych jest 20 fontów.

Ale w ramach jednego ekranu nie "miącham".
      • 27:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime26 Oct 2014 20:10

Hmm, czyżbyś brał grafiki stąd:

->link<-
    12.  
      Stąd akurat nie, ale np. stąd i z innych mapek na tej stronie:
      ->link<-
    13.  
      Żeby nie było, że nic się nie dzieje, wrzucam nowy filmik, ukazujący jak pomóc spragnionemu. Nie mogę jednak puszczać zbyt dużo filmów, bo podam rozwiązanie całej gry na tacy :)

PS. Tak, tak, czasy ładowania zostaną ostatecznie skrócone...

• 30: CommentAuthormono
      • CommentTime16 Dec 2014 15:12

Ech te sprajty w średniej rozdzielczości kompletnie nie przystają do tej ślicznej graficzki :/ Ale pomimo to gra zapowiada się doskonale!
      • 31:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime16 Dec 2014 16:12

PS. Tak, tak, czasy ładowania zostaną ostatecznie skrócone...

Jest taki jeden system szybkiego odczytu z dekompresją.
    14.  
      Spokojnie, powinno udać się w sposób kompatybilny ze wszystkim.
      • 33: CommentAuthornosty
      • CommentTime16 Dec 2014 21:12

W 1 sek. duszpasterz wisi w powietrzu. Choć ogólnie widać, że dość ładnie trzyma się podłoża.

Nie podoba mi się czcionka "ręcznie pisana" w wypowiedzi pijaka. Tzn moje podobanie nie jest ważne, ale jest po prostu mało czytelna. Przypomina czcionkę w textówkach Scotta Adamsa - mogłem w nie grać dopiero kiedy podmieniłem sobie fonty w emulatorze na standardowe atarowskie :P

Kolory dolnego panelu (brąz) + menu (niebieski) są totalnie od czapy w porównaniu z główną częścią ekranu gry.
      Aż żal takim dysonansem psuć tak ładnie zaprojektowaną grafikę. Ja bym zdecydowanie utrzymał tę samą tonację kolorów, która jest w głównym oknie.
      • 34: CommentAuthornosty
      • CommentTime16 Dec 2014 21:12

Aha, i chrzań dogrywanie czy rozkompresowywanie! Zrób grę na cartridge jak Pan Bóg przykazał to będzie chodzić na każdym Atari.

Jak zrobisz w jakimś standardzie i gdybyś chciał udostępnić również za free, to ludzie będą mogli sobie wgrać na carty uniwersalne lub emulator.
    15.  
      @nosty,
      Ten font "ręcznie pisany", im więcej go oglądam, tym mniej mi się podoba. Klimatem może pasuje, ale męczy, więc ostatecznie będzie zmieniony. Kolory panelu to kwestia zmiany 2 bajtów (lub trzech w przypadku VBXE) - jak ktoś dobierze ładniejsze to nie ma problemu :)

@mono, dzięki :)
      Powiem szczerze, że mi się nawet te sprity podobają. Nadają atarowskiego feelingu :)
      • 36: CommentAuthornosty
      • CommentTime17 Dec 2014 08:12

Mnie skrzaty (bo spodobała mi się terminologia grupy BDSM) na tle grafiki hi-res też nie rażą w tym wypadku, co jest rzadkością. Nie wiem czy w przypadku gry na Atari trzeba się troszczyć dodatkowo o atarowski feeling ale faktycznie nadają grze fajny wyraz.
      • 37: CommentAuthormono
      • CommentTime17 Dec 2014 11:12

@mgr_inz_rafal: Racja! Gdyby był sam hires, mielibyśmy wyspiarski filing :)
    16.  
      Witam serdecznie i odkopuję wątek :)

Po krótkiej przygodzie z "Biednym Psem Antonim 3" wracam do Rzygonia. Wszystkie mapy są już zbudowane (182 lokacje, 23 fonty) i obecnie trwa oprogramowywanie fabuły (gotowe już ok. 80%).

Czas zatem najwyższy zapytać, czy ktoś nie zechciałby dopisać się do długiej listy creditsów poprzez pomoc w wygenerowaniu kilku ilustracji do gry.

Już wyjaśniam w czym rzecz. Otóż Duszpasterz czasami na swojej drodze spotyka różne postaci, jak np. Plugawy Gad:

W niektórych przypadkach może z nimi pogadać. I to właśnie w tym momencie potrzebne są obrazki, gdyż oczom gracza ukazuje się ekran jak poniżej:

(w miejscu tej mozaiki u góry powinna pojawić się ilustracja)

Ekranów takich na razie jest 15, ale docelowo pewnie ilość dobije do ~20. Każdy obrazek to 1603 bajty (40 linii trybu $0D) + 3 bajty na kolory. Żadnych DLI.

Ważne: Szukam osoby, która narysuje obrazki, a nie tylko powie, że narysuje :)

Wymagania odnośnie "talentu" - żadne :)
      I tak wyjdzie lepiej niż gdybym sam rysował. Liczy się bardziej chęć do pracy :)

PS. Im bardziej jajcarsko i fekalnie tym lepiej ;)
      • 39: CommentAuthormono
      • CommentTime26 Mar 2015 19:03

"Szczęść Boże!" :) Parafrazując: "gra jeszcze nie napisana a piraci już ją dają na giełdzie..."
      • 40: CommentAuthors2325

W Pixelu marcowym jest o grze Borkowskiego - zdążył sprzedać swoje 3 chałupnicze oryginały i tego samego dnia piraci już to rozprowadzali. W trakcie urlopu pismo mi wpadło w oko przez artwork do Another World.
      • 41: CommentAuthormono

@s2325: Masz na myśli "Puszkę Pandory"?
      • 42: CommentAuthors2325
      • CommentTime26 Mar 2015 20:03

tak
      • 43:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime26 Mar 2015 22:03

A dlaczego Jan jest Bez Sutanny?
      • 44: CommentAuthors2325
      • CommentTime26 Mar 2015 22:03

w piekle jest gorąco, sutanna jest złożona w kostkę pod czapeczką
      • 45:

CommentAuthormiker
      • CommentTime26 Mar 2015 23:03

Oj tam, zarzygał... ;)
    17.  
      Hej,
      Temat nieaktualny.
      • 47:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime24 Apr 2015 09:04

O, super! Gra skończona :)
      • 48: CommentAuthormono
      • CommentTime24 Apr 2015 09:04

Bruner.
    18.  
      Gra dopiero się zaczyna! :)
      • 50:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime24 Apr 2015 13:04 zmieniony

Tzn. ? Liczę na odpowiednie (spójne) powiązanie grafiki, muzyki i fabuły :)