Jeśli ktoś spartą jest zainteresowany, to polecam zapoznać się z całym API SDX (np. symbole). To jest jeden wielki tip&trick. Normalne I/O, wygodny printf, nawet mnożenie i dzielenie liczb 32 bitowych jest.
jeśli to z czasów, skąd pochodzi większość publikacji z powyższego linka, to lepiej jest bazować na aktualnym manualu programistów dla obecnej wersji Sparta DOS X.
Pragnę nadmienić, iż oficjalna strona SDX jest źródłem aktualnych informacji o systemie, jego użytkowaniu, programowaniu i aplikacjach. Warto zwrócić uwagę na sekcję ADD ONS.
Informacje o nowych fjuczerach i aktualizacjach pojawiają się na konkurencyjnym forum :)
czuję, że jest to wyraźny znak, by zastosować to w połączeniu z Runext. Jeśli dobrze rozumiem, to mogę tym sposobem wyeliminować problem zbyt długich ścieżek w linii poleceń.
RUNEXT składa Ci pełną linię i przekazuje ją do wykonania systemowi. Ta pełna linia ciągle nie może przekroczyć 64 znaków długoąci (łącznie z EOLem). Natomiast ta sztuczka pozwala często używane parametry (lub wręcz stałe przełączniki konfigurujące program) przesunąć do zmiennej środowiskowej. Dzięki temu na stałą część mamy 64 znaki (środowisko) i na zmienną część i nazwę programu kolejne 64. Oczywiście programista musi to zrobić w swoim programie. W drummaszynie robiłem parsowanie środowiska na piechotę a tu okazało się, że można skorzystać z mechanizmów systemowych.