Czy istnieje program ktory mógłby konwertowac plik graficzny z palety 16mln kolorow [np JPG] do palety atari i zachowywac taki plik jako PNG [ do uzycia na PC]?
Chodzi mi o redukcje kolorow w pliku jpg/png to palety atari
photoshop i grafx2. Szopem konwertujesz do 256 kolorow a nastepnie w grafix2 zmieniasz palete na atarowska. W zasadzie to mozna od razu w szopie przerobic pica na palete atari ale pare razy probowalem i nie bylem zadowolony z efektow. W sumie mozna od razu Grafx2 przerobic na 256 kol. ale kombinacja szop i grafx2 wychodzi duzo lepiej.
Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale chyba każdy sensowny edytor bitmapowy ma konwersję do zadanej palety? A paletę można znaleźć np. w emulatorze Atari800 w postaci 768-bajtowego pliku RGB.
Na pewno Photoshop to umiał.
Sprawdziłem też w GIMP: Image - Mode - Indexed, Use custom palette, klikamy na ikonę, Open the palette selection dialog, prawoklik na liście, Import palette, Palette file, wskazujemy plik *.act. Bardziej chyba nie dało się tego skomplikować. ;)
Można też inaczej, odpalić G2F, ustawić tryb gfx #15, coś tam pomazać, wyeksportować do BMP, czy PNG. W GRAFX2 ustawić sobie rozdziałkę 160 x 200 piksli i piksel (kursor) na 2x1 i wgrać tą wyeksportowaną wcześniej graficzkę (z 4-5 kolorami, które później ładnie się wgrają z powrotem [po skończeniu dzieła) na G2F). Teraz ma się wrażenie, jakby się pikslowało na Atari... prawie. :D
The GIMP can scale any picture back to any number of colors using any palette. I use it alot in my picture conversions. You would want to use a graphic of the Atari palette (128 colors if you want to convert to Gr. 15).
Ja używam najprostszej szybkiej metody - otwieram obrazek z paletą docelową w MSPaint i wklejam na niego obrazek, który chcę skonwertować, ale konwertuję 256->256. Może warto porównać rezultaty z innymi programami?
Warto poszukać "palette conversion" np. dla "Doom" czy "Quake". Tam od dawna występuje ten problem.
Tak, RastaConverter to robi, tworzy podczas konwersji plik .dst.png zawierający skonwertowany do palety Atari i przeskalowany plik źródłowy. Dodatkowo oprócz konkretnej palety można wybrać algorytm skalowania, konwersji kolorów i różne rodzaje ditheringu.