Tak mi się nasunęło jeżeli będę miał SIDE to sio2sd to nie dubluje w sensie po co mi to drugie skoro mam pierwsze? Czy jednak lepiej mieć oba urządzenia? Przeczytałem Co lepsze SIO2SD czy SIDE ? i przyznam, że mam mętlik. Chcę mieć też 1MB RAM, no i nie chciałbym żeby coś nie działało, z drugiej strony, prócz grania, chciałbym pobawić się jakimś basic-iem, C, Pascalem, więc jakie macie przemyślenia A.D. 2014? (Chcę mieć 1 MB, pograć, spróbować sił w programowaniu, no i aspekt ekonomiczny też ważny, lutować nie umiem ;) )
SIO2SD wydaje się absolutnie wystarczające. Do tego jest łatwe w obsłudze i w 100% kompatybilne ze stacjami dysków (tzn. ładuje się pewnie każdy .atr jakiego znajdziesz w sieci).
Osobiście mam SIDE2 oraz SIO2SD i tego pierwszego używam głównie do ładowania Numena, bo przy demie tej wielkości prędkość ładowania ma znaczenie :)
Aha, odpowiadając na pytanie: Gdybym jednak miał już SIDE i powiedzmy jakoś tam skromny lub przycięty budżet, to nie dokupowałbym specjalnie SIO2SD.
Side daje przede wszystkim znaczną szybkość odczytu / zapisu, zintegrowany Sparta DOS X (fleszowalny z poziomu Atari), RTC, oraz loader który "widzi" część karty formatowaną pod FAT'a. Jest też możliwość odczytu FAT'a pod SDX. W zestawie dobrze jest mieć jednak U1MB, by nie było konieczności pod SDX ładowania dodatkowo sterownika do obsługi side (podwyższa znacznie MemLo).
@ as to co wymieniłeś to dema, czy gry? Pytam serio, nie chcę wyjść na ignoranta, bardziej niż dem interesują mnie gry (gra) i możliwość zrobienia własnej gry.
jesli chcesz pisac pewnym rozwiazaniem moze byc tez jakas forma SIO2PC (ja uzywam SIUPa). piszesz na PC a uruchamiasz na Atari - atari "widzi" katalog na PC jak swoja dyskietke.
Bez Ultimate 1MB w pewnym sensie tak, a z U1MB jest to pełnowymiarowy HDD. U1MB robi ze Side urządzenie PBI, lecz bez tego można sobie poradzić, no i operacje I/O jeśli chodzi o prędkość odbywają się tak, jak w przypadku HDD. Czyli prawie 60 razy szybciej niż standardowa stacja na SIO i 65 razy szybciej w przypadku posiadania vbxe i korzystania ze sterownika 80 znaków pod SDX.
Należy dodać że fdisk (potrzebny do założenia partycji wymaga więcej niż 64kB pamięci), więc jeśli nie ma się130 to niezbędnym jest Ultimate żeby dysk ruszył.
Można sobie poradzić bez rozszerzonej pamięci. Jak jeszcze nie miałem U1MB to ktoś mądry podpowiedział, że obraz dysku Side z Altirra można przenieść na cf.
Spartycjonowałem w emulatorze, skopiowałem szybko dane, które chciałem z PC (prędkość emulacji bardzo tu pomaga), a potem pod Linuksem dd z obrazu na fizyczną kartę cf.
Działało bez problemów, jednak Side + U1MB to dopiero kompletne rozwiązanie (które szczerze polecam ;)).