atarionline.pl Gry - adapter mp3 itd. - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorEnder
      • CommentTime8 Mar 2014 23:03

Witam
      Zanim dokupię 1MB i SIDE2 do mojej Atarynki chciałem sobie zagrać w jakąś gierkę raz na tzw. ruski rok. Kupiłem adapter mp3 i pytanie skąd wziąć gry i czy to muszą być wersje na kasetach, czy mogą być te dostępne choćby na tym forum?
      • 2:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime8 Mar 2014 23:03 zmieniony

Tu chyba trzeba poszukać: Cas Archive
      • 3:

CommentAuthorEnder
      • CommentTime9 Mar 2014 00:03

Dzięki.
      • 4: CommentAuthorQTZ
      • CommentTime9 Mar 2014 00:03 zmieniony

Jeżeli normal to loader "wykrzyknik" i za nim pilk xex/com.

Wczytujemy włączając Atari z wciśniętymi Start + Option.

Pliki xex to to samo co com, obj, etc. - generalnie to te, które zaczynają się od Bajtów FF FF.

Pliki te można również wypakować z obrazów dyskietek atr, (np programem polecanym przez Fox-a - ->link<- ) ale pod warunkiem, że są to pliki samodzielne - tzn. nie potrzebują innych plików do działania.

Najlepiej konwertować na wav-y przy pomocy a8cas tools Krótkiego - opisywałem to niedawno, a potem można na mp3 minimalnie 96 kbitów (tak mi się wydaje, że jest jeszcze dobrze).

Do wave-ów można też konwertować pliki cas - te na ogół działają bez loadera (mają taki dołączony lub całe są w formacie boot) - do tego też polecam konwerter Krótkiego :)

Oczywiście inne pliki boot też nagrywamy bez loadera.

Można też nagrać pliki bas i lst (bez loadera) te wczytujemy z poziomu Basica przez RUN"C: i odpowiednio przez ENTER"C: i RUN

Czyli prawie wszystko :)
      • 5:

CommentAuthorEnder
      • CommentTime30 Mar 2014 12:03

Znalazłem dzisiaj chwilę, żeby pobawić się wg waszych wskazówek i niestety, ale CAS Archive leży, przy próbie pobrania wywala błąd 550 (próbuję pobrać na systemie windows 7). Spróbuję drugą polecaną opcję, może wyłuskam z ATR.
      • 6:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime30 Mar 2014 13:03

CAS Archive ma się dobrze, tyle że jest na ->link<- (na Pigwie jest/była jego wcześniejsza wersja). Na Pigwa FTP masz zbiór wszystkich .CAS-ów.
      • 7:

CommentAuthorEnder
      • CommentTime30 Mar 2014 17:03 zmieniony

Dzięki. Działa. Szkoda tylko, że odtwarzacz mp3 nie widzi wav. i muszę netbooka uruchamiać. No, ale na dłuższą metę takie wgrywanie może zdrowo zirytować. Trzeba świnkę skarbonkę potraktować gumowym młotkiem. :)