atarionline.pl Avangarda 2014 - gra - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthortdc
      • CommentTime10 Aug 2014 09:08 zmieniony

Ponownie w punkcie Avangardy:

- Urok starych komputerów na podstawie 8-miobitowego Atari

Powstała gra, napisana przez nic nie podejrzewających uczestników konwentu;)

Jak wyglądało to rok temu można przeczytać tutaj:
      ->link<-

W tym roku uczestników nie brakowało, a nawet było bardzo dużo uczestniczek.

Sama gra wypadała dość słabiutko, gdyż nie mający zielonego pojęcia o programowaniu uczestnicy byli niemal skamieniali ze strachu - nie wiem może w szkole jakiś świetny nauczyciel obrzydził im programowanie aż w takim stopniu;):D

W każdym razie gra ledwo doczekała się czegokolwiek fragmentarycznego z założonego przez autorów scenariusza :(

Na koniec najdłużej programująca tę grę uczestniczka eksperymentu powiedziała że bardzo jej się podoba programowanie na Atari;)
      Czyli cel osiągnięty;)

O czym gra?
      Gra opierała się o 3 filary:
      1. Bohater: Geralt (Sapkowski)
      2. Świat: Władca Pierścieni
      3. Cel gry: zdobycie magicznego pierścienia który umożliwi cybogowi Geraltowi nieśmiertelność;) (Łowca Androidów)

Oczywiście wszyscy się przy tym wszystkim świetnie bawili;)

(uwaga ATR jest duży...:P)
      • 2:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime10 Aug 2014 09:08

tdc:

Oczywiście wszyscy się przy tym wszystkim świetnie bawili;)

To widać, bo wydaje mi się, że główna trudność gry polega na przeczytaniu kompletnie nieczytelnego tekstu.
      • 3:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime10 Aug 2014 10:08

Dodałem do bazy gier i demosceny, lecz zmniejszyłem ATR-a z 16 MB do 90 kB. :)
      • 4:

CommentAuthortdc
      • CommentTime13 Aug 2014 02:08

@larek, napisz do autorów by otrzymać zgodę na modyfikację (c), a następnie popraw co trzeba, dla takiego miłośnika BASIC to nie jest wielki problem :D :D

@voy dzięki!;)
      • 5: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime13 Aug 2014 04:08

W przygotowaniu mapa i walkthrough na video.
      • 6:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime14 Aug 2014 16:08

Dodałem do bazy gier i demosceny,

A a ktorym miejscu, bo nie widze?
      Przy okazji pytanie: czy dorabiasz samourchamianie do gier, ktore same nie startuja? Bardzo bym poprosil. W zamierzeniu baza jest takze dla tych, ktorzy chca odpalac, a nie wiedza jak.
      • 7:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime15 Aug 2014 08:08

Zrobione. Hm, w sumie należy to do elementarnej wiedzy o korzystaniu ze stacji dysków i z DOS-a, ale OK. Zmieniłem DOS-a i wykorzystałem metodę Larka.

Plik leży TU oraz TUTAJ.
      • 8:

CommentAuthortdc
      • CommentTime15 Aug 2014 13:08 zmieniony