Witam wszystkich. Zakupiłem sobie ostatnio takie Atari jako uzupełnienie do innych 8-bitowców (ale też z dużą chęcią przypomnienia sobie giercowania na tej maszynce, szczególnie The Last Starfighter). Trochę pograłem, nie zauważyłem żadnego problemu. Dzisiaj nadszedł czas na oglądanie dokonań demosceny na tej cudnej maszynce i mam małego zonka - praktycznie każde demo wygląda inaczej niż na youtube, jakieś krzaki się pojawiają, kolory jakieś takie inne itp. nagrałem przykład - - szczególnie widać to na tej kolorowej szachownicy, na innych filmikach na youtube wygląda to inaczej, są to płynne kolory a u mnie jakaś kaszana. Czy to znaczy, że z tym Atari jest coś nie tak i należy zwrócic się do odpowiedniego specjalisty?
Patrząc na kolorową szachownicę mam 99% pewności, że to uszkodzone GTIA - problem niektórych 130xe i wielu 800xe. Na forum znajdziesz wszystko na ten temat. Niektórzy specjalnie szukają do kolekcji takich egzemplarzy :)
GTIA ,miałem dokładnie to samo ,na zlocie chłopaki naprawili mi Atarka,miałem układ na "mostku "więc nie trzeba było lutować ,najlepiej z LOTHARKIEM porozmawiaj. ->link<-
Po wpisaniu tego programu w kolejnej, pustej linii wpisz run i wciśnij klawisz Return. Jeśli potem chcesz wyjść z programu bez kasowania go spróbuj wcisnąć klawisz Break.
Panowie a wroce jeszcze do jednego pytania otoz widocznie mam sprawne to GTIA ale meczy mnie jeden problem otoz jak wylacze atari i wciskam start+option(aby mi bzdękło do ladowania gry) to nie zakazdym razem to tobi tzn czasem mi wchodzi menu testow albo niebieski ekran z kwadracikiem u gory i nie bzdyknie i musze kilka razy wylaczac-wlaczac az zalapie... co to moze byc?
Fakt folii nie sprawdzałem ale fizycznie klawisze się nie zacina lukne ja jutro a czym folie najlepiej przeczyscic?dziękuję bober i mg inż Rafał i każdemu co mi pomagali wielkie dzięki fakt dopiero się uczę ;) POZDROWKI
ja czyściłem gazikami LEKO dostępne w każdej aptece,zawierają alkohol izopropylowy który jest stosowany do czyszczenia optyki,mechanizmów precyzyjnych,głowic itp,ponadto jest obojętny dla większości tworzyw sztucznych .