Zamontowałem Ultimate 1MB do mojego Atari XEGS. I wszystko byłoby fajnie, gdyby nie to, że... już nie mam XEGS, ale zwykłe XL/XE! Ulitmate jakby nie wiedziało, że jest zamontowane w XEGS. Niby wszystko działa - gry się ładują, SDX się uruchamia, można zmieniać wielkość pamięci, systemy i Basic. Kłopot w tym, że slot z grami XEGS nie jest aktywny i nie można uruchomić standardowo wbudowanej w XEGS gry Missile Command (przy uruchomieniu XEGS bez klawiatury lub z wciśniętym klawiszem Select włącza się Basic, jak w zwykłym XL/XE).
Jakoś bardzo mi to nie przeszkadza, bo na komputerze można sobie pograć... ale, no właśnie - ten jeden szczegół.
Może ktoś już się z tym spotkał, może gdzieś już coś przypadkiem przeczytał. Będę wdzięczny za każdą sugestię prowadzącą do rozwiązania tej zagadki.
Dzięki Voy! Przegapiłem zworkę P3. Ja, głupi, szukałem jakiejś informacji na stronie domowej projektu, na stronie producenta karty, w instrukcjach... nigdzie ani słowa o zworce, a tu niespodzianka - na płytce jest napis "P3-XEGS mode" :)
Niestety sukces jest połowiczny. Otóż teraz niby sprzęt działa, jak XEGS - czyli po włączeniu bez klawiatury lub z klawiaturą, ale z wciśniętym klawiszem Select - prawidłowo uruchamia mi się gra Missile Command. Jednak slot w biosie Ultimate nadal nie jest aktywny. Bios jakby nadal nie wiedział, że Ultimate jest zamontowane w XEGS.
Do głowy przychodzi mi jeszcze jeden pomysł - może trzeba Bios ponownie flashować z już ustawioną zworką? Wcześniej przy flashowaniu zworki nie było, więc może UFLASH nie wiedział, że ma do czynienia z XEGS i zaprogramował Ultimate w inny sposób? Sprawdzę to jeszcze dziś.
Tak całość wygląda wewnątrz XEGS. Jest tu stereo, VBXE i Ultimate1MB. Wbrew pozorom (bo przecież "objętość" obudowy XEGS jest ogromna w porównaniu do XE) jest bardzo ciasno i z trudnością montuje się wszystkie te układy. Szczególna trudność jest z VBXE i stereo z u-switchem. Płytki oby układów prawie że nachodzą na siebie, a montaż u-switcha to już ekwilibrystyka na najwyższym poziomie ;)
Larek, może poprostu w XEGS slocie ktoś zapomniał wgrać Missile Command, moje 65XE jak przyszło od Lotharka to już pracowało jako XEGS czyli odpalenie kompa z Select dawało XEGSowy efekt ;)
Missile Command jest na 100%, bo po założeniu tej zworki gra się odpala. Problem w tej chwili jest z tym, że to nowe menu Ultimate nie rozpoznaje komputera jako XEGS-a i blokuje dostęp do slotu z grą tak, że nie można tej gry zmienić sobie w menu. Jeszcze nie wiem, czy to problem z tym nowym menu (fakt - jest to wersja beta), czy nadal czegoś nie robię prawidłowo. Zaraz biorę się za flashowanie.
No, już chyba wszystko jasne. A jak nie to chociaż w 99%. Przeflaszowałem Ultimate w lewo i prawo. Wgrałem stary i nowy Bios. Wszystko oczywiście z założoną zworką P3.
Wynik jest następujący: - STARY BIOS ULTIMATE: wszystko działa jak należy - uruchomienie komputera bez klawiatury powoduje włączenie Missile Command lub innej zainstalowanej podczas flashowania gry, którą można zmieniać w menu Ultimate - NOWY BIOS ULTIMATE: uruchomienie komputera bez klawiatury powoduje start gry z pierwszego slotu. W nowym menu Biosu nie ma możliwości przełączania gier, bo Bios nie rozpoznaje komputera XEGS i blokuje przełączanie slotów z grami.
Dziękuję za uwagę :)
Trzeba chyba poczekać na nowszą wersję nowego BIOS-u.
Okazuje się, że nie trzeba czekać, tylko wystarczy zagłębić się w ten temat na AtariAge ;) Jest już dostępna wersja 2.8 nowego Biosu i wszystko działa (w sensie pracy XEGS) w najlepszym porządku :) Był to faktycznie błąd w Biosie i został już poprawiony.