stara atarowska zasada mówi, że jak chcesz sobie pograć w chińczyka to najpierw se go napisz, więc nie ma wyjścia, ale może już ktoś to zrobił, hmm...
każdy chyba w to kiedyś grał. zasady są proste, ale to co bez problemu ogarnia mózg małego dziecka, to niekoniecznie łatwo jest przenieść do bezdusznej pamięci maszyny :)
O! Nowy projekt, ale chyba jakiś taki po tylu latach trochę mało rewolucyjny :( Niestety, u mnie "The emulated system has stopped due to a program error" po wciśnięciu fire... Zważywszy na wielkość pliku nie wiem czy jest sens tracić czas na testy z użyciem rożnych ROM-ów i konfiguracji, bo patrząc na ową wielkość pliku podejrzewam, że to tylko interaktywny obrazek. Ale Gonzo, taki błąd wbrew pozorom naprawdę ciężko popełnić, to oznacza, że program włazi w jakieś dane albo skacze w kompletnie krzaki...
Może po skończeniu dałoby radę grę choc lekko przyprawic np. zamiast pionów symbole retro komputerów lub postacie z gier. Kuchenna cerata w roli tła jest ok.
here in germany the game is called "Mensch ärgere dich nicht" and here is a german A8 version originally in Atari Basic, but converted with Raster`s BAS2COM into a pseudo XEX file...
trochę się pomyliłem zakładając z góry, że ta gierka na a8 nie istnieje (CharlieChaplin - dzięki), sor, w takim razie będą dwie wersje :) podoba mi się to jak została zrealizowana, ale zastosowany tryb graficzny niestety ciągnie ją mocno w dół :(
wersja amigowa też mi się za bardzo nie podoba, bo to nie to w co graliśmy w przedszkolu ;)
ta cerata w tle to pierwotnie była siatka na której wszystko było rysowane, a że też mi się spodobała - s2325 ;) to już tak zostało :)
nie wiem czy projekt jest mało rewolucyjny, ale jest tu kilka ciekawych rzeczy, chociażby 6 kolorów na całym ekranie bez przerwań dli, i jeszcze parę innych się znajdzie :)
grafika została mocno przebudowana w porównaniu z pierwszą wersją, sporo roboty jeszcze zostało do zrobienia...
some Wikipedia background: The game "Mensch aergere dich nicht" was developed by Josef Friedrich Schmidt (Germany) around 1907/1908 and first published in 1910. The copyright by publisher Schmidt Spiele exists to this day. In fact, it is their best selling board game. The game is a simplified variation of the indian game "Pachisi" and the english game "Ludo". In the first four/five years the game was not very successfull, this changed during the first world war, when more and more wounded german soldiers began playing the game - until 1920 one million games had been sold. And until today more than 70 million copies of the board game have been sold internationally.
The game exists in a 4-player and a 6-player version, but the four-player version is more common (especially for the various clones). There also exists some variations in gameplay, e.g. a) one can freely decide if he wants to kick-off other players figures from the board (send them home) or not and b) one must always kick-off other player figures from the board or receive a penalty (the own figure is send home) and other variations as well.
w końcu udało mi się uruchomić gierkę i wszystko działa jak trzeba - na razie bez dodatkowych ozdobników typu ekran startowy, końcowy, sfx-y czy statystyki (tylko takie tam mini interko jest), ale gra się dosyć przyjemnie, a zwroty akcji są naprawdę zaskakujące.
zasady gry w chińczyka mogą być bardzo różne, więc podaję jakie obowiązują w tej wersji: - wyrzucenie 6 umożliwia wyprowadzenie pionka na trasę lub dodaje dodatkowy rzut - w przypadku gdy żaden pionek aktywnego koloru nie ma możliwości wykonania ruchu mamy do dyspozycji 3 rzuty kostką - nie można zbić pionka swojego koloru
sterowanie:
start - start gry spacja - rzut kostką m - wykonanie ruchu a - zmiana aktywnego piona klawisze 1-4 - ręczna zmiana aktywnego gracza (koloru)
Gonzo, przeglądam gry z roku 2015 i chciałem zagrać również w Twoją grę. Ale coś jest chyba nie tak.
Rozpoczynam nową grę. Rzucam jeden raz kostką, wypada mi 6. Naciskam 'm', potem znowu 'm' i tak dalej - pion ciągle skacze (mimo tego, że kostką już nie rzucam), aż za dwunastym razem dochodzę do końca. Naciskam teraz 'a', czyli zmieniam pion i potem znowu wciskam 'm' ile tylko chcę (aż dochodzę do momentu, gdy dalszy ruch jest niemożliwy) i tak dla kolejnych pionów - wszystko to po dosłownie jednym rzucie kostką. Tak to miało działać?
Co więcej, jak się w tym momencie przełączę na innego gracza, mając cały czas tę starą szóstkę, to mogę również wykonywać ruchy.
Gonzo, prośba o informację, jaka jest ostatecznie oficjalna nazwa Twojej gry, pod którą może figurować w bazie AtariOnline i w Kaz Kompo. Pytam, bo niestety nie wynika to wprost z tego wątku. Czy będzie to "Mensch Aergere Dich Nicht" (napis widoczny podczas gry), "Człowieku nie irytuj się" (jak w tytule wątku) czy najprostszy wariant, czyli "Chińczyk" (od której to nazwy jednak się dystansujesz w powyższych wypowiedziach)? :)