Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
bomb-jack:
Jeżeli jutro powstanie zapotrzebowanie na drogie, mega-wypasione gry na Atari XE np. przygodówki typu Caren w języku polskim i angielskim, i znajdą się sponsorzy i zleceniodawcy to natychmiast wytworzy się konkurencja między deweloperami i mogą powstać jeszcze lepsze cuda niż na C64 o których nie śniło się Tramielowi i żadne słabości elektroniki i różnice sprzętowe nie będą przeszkodą.Tenchi:
Bo sorry, ale patrząc na obecną nowinkę na głównej (Turbo Snail) można dojść do wniosku, że to właśnie C=64 nieustannie się rozwija, a na Atari mamy zastój od lat 80-tych.Tenchi:
po raz kolejny z przykrością przekonuje się, iż forum miłośników tylko jednej platformy to chyba rzeczywiście nie jest dla mnie odpowiednie miejsce - nic osobistego, ale ja się tu trochę duszę.larek:
I może dlatego piszę teraz na forum poświęconym Atari, a nie C64. Dziwię się, jak wiele osób tutaj uważa C64 za lepszy sprzęt. Dla mnie to nie jest normalne, żeby na forum miłośników Atari tak źle pisać o małym Atari… Nie rozumiem… :(wieczor:
Zerknij no Waść na swój status na profilu...wieczor:
Po pierwsze: kto pisze źle o małym Atari?wieczor:
i ataki na osobę, która napisała trochę prawdywieczor:
Raczej nie o pamięć chodziło, bo grafika na C64 zajmuje dokładnie tyle samo pamięci co na Atari.wieczor:
Nie no, co za bluźnierstwo. Seria XL jest najładniejsza!wieczor:
Tak, bo na C64 zastanawiać się nie trzeba, dotykasz klawiatury i gra się sama robi :))) Źle to zrozumiałeś - robiłeś już coś na C64?.. Pozastanawiać to się muszę ja, bo jeszcze tego nie robiłem, nie zajmuję się tym zawodowo. Jakbym robił to bym się już pozastanawiał i miał zrobione. Tak jak Mojo Twins, którzy zrobili znakomity engine i tłuką gierki na potęgę. Pozastanawiasz się raz, zrobisz silnik i możesz gry tłuc.greymsb:
Ale właśnie o to chodzi - o widowisko! :) Formuła Atari vs C64 jest przemyślana :) Przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i pobudzaja do dyskusji :) Jak dla mnie bomba :)IRATA4:
Nie raz czy nie dwa czytałem w starych czasopismach iż dana gra xx nie ukazała się na A8 z powodu ograniczeń technicznych ,nie rozgrzebywałem tego i nie zagłębiałem się w to za młody byłem, grałem w to co byłoIRATA4:
...a niewiele multiplatformowych tytułów ukazało się na A8 w czasach POPULARNOŚCI tych komputerów ,IRATA4:
więc nie zgodzę się z tym :"Bzdury pleciesz, wystarczy sięgnąć do źródeł. W USA na Atari przestały wychodzić gry, ponieważ wydawcy uważali, że:IRATA4:
u nas w kraju owszem gdzie przykładem jest np Psx gdzie popularność konsoli wzrosła właśnie dzięki piractwu które w okresie panowania PSXa było już u nas nielegalneIRATA4:
"- gry na Atari po prostu przestały się sprzedawać (CGW 11/1987 str. 17)"IRATA4:
"- rynek 8-bitowych komputerów ogólnie umarł (ANALOG 2/1986 str. 110)"IRATA4:
"Nikt nie wymieniał jako przyczyn ograniczeń technicznych."Krótki:
Ależ chodziło o pamięć jak najbardziej. Black Lamp na Atari zajmuje 45 KB RAM, jedyny sposób żeby coś więcej upchnąć to wrzucić dane pod OS, czego akurat tu nie zrobili.dyskysja o tym czy kwestie techniczne były przyczyną braku gier na Atari:
...TheFender:
Są tutaj tuzy programowania i jeśli tylko zechcą - niech może one się wypowiedzą w tej dziedzinie.TheFender:
Niestety, ale problem z grafiką i pamięcią na Atari istnieje i była o tym mowa wielokrotnie. Przecież np w takim Draconusie korzysta się z trybu "wielkiego kwadratowego" nie bez kozeryTheFender:
Co nie zmienia faktu, że do uzyskania konkretnego efektu na ekranie (w granicach możliwości sprzętu) na A8 i C=64 trzeba inaczej się gimnastykować i niestety ale Atari w wielu popularnych przypadkach - leży.TheFender:
Są tutaj tuzy programowania i jeśli tylko zechcą - niech może one się wypowiedzą w tej dziedzinie.mgr_inz_rafal:
Potwierdzam :->