Mam prośbę, czy istnieje gdzieś schemat podłączenia tego gniazda z Composite Video, VGA (D-Sub) lub Dual Link DVI-I/D.
Nie znam się na technice, nie wiem nawet jakie to gniazdo ze zdjęcia, więc nie wiem czego szukać.
Proszę o pomoc, bo niestety mój TV Panasonic Viera nie chce współpracować z rekomendowanym gniazdem SCART - obraz skacze. Jak podłącze monitorowym wszystko OK tylko robią się paski i kolory ledwie widać - obraz przypomina taki jak z konwertera sygnału analogowego na SVGA.
Na 24calowym monitorze Samsunga z obsługą TV natomiast kompletny odlot obrazu i dźwięku, tu kabel SCART o dziwo pracuje wspaniale.
Sprawdź (jak mówił Lotharek) wewnątrz komputera, gdzie podłączony jest CSYNC. Co to takiego i jak to ma być podłączone - masz w manualu do montażu VBXE. Niekiedy tutaj tkwi błąd mogący się tak właśnie objawiać.
A mi udało się skonwertować obraz z VBXE na s-vhs. Wszystko oparte na schemacie z cpc wiki i układzie AD724JR zasilanym na szczęście napięciem 5V (w przeciwieństwie do Motoroli MC1377).
Mam 2 Atari z VXBE 2.1 i oba sprawdziłem. Oba zachowują się tak samo co załączam na filmach w tej i drugiej części postu. Obraz na TV plazmowym skacze, a na monitorze z tunerem HDTV obraz idealny. Rozkręciłem oba i luty wyglądają OK. Chyba to wina TV. Temat chyba raczej do zamknięcia.
moby3334: Na 99% Telewizor. Podobne mam objawy z na Vierze i jakiejś plazmie Samsunga. Nowe tv kiepsko sie dogadują. Na jednym TV Atari śmiga aż miło na drugim gubi synchro jak u Ciebie.Z C64 po euro i svga jeszcze wieksze klocki.