atarionline.pl Gry na Atari wycena - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthordaro
      • CommentTime19 Oct 2015 20:10

Witam

Mam 4 gry na dużych dyskietkach, nigdy nieużywane, praktycznie nowe, raczej są na Atari.

Nie wiem jaka teraz cena może być tych gier?

Nie widzę ich na aukcjach w necie.

W załączniku zdjęcia tych gier.
      • 2:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime19 Oct 2015 20:10

Dam 30 PLN za całość. Ceny podobnych na Allegro są wzięte z sufitu (np. "Neron" za 99 PLN to totalne nieporozumienie). :)
      • 3: CommentAuthors2325
      • CommentTime19 Oct 2015 21:10

Ciekawe ile kiedyś ludzi nabrało się na tego Bomb Jacka.
      • 4:

CommentAuthorCOR/ira4

Wolny rynek.
      szkoda tylko że autorzy grosza nie zobaczą .
      • 5: CommentAuthordaro

Zastanawiam się może zostawię sobie i kiedyś osiągnie któraś z tych gier cenę z tego linku niżej :)

To była gra na Atari.

->link<-
      • 6: CommentAuthormarekp

@daro: No wiesz. Jak by to była jakaś warta fortunę perełka, to pewnie kolekcjonerzy i tak by Ci nie powiedzieli tylko udawali, że to nic ciekawego i zaproponowali trzy dychy. Jak to są tylko zwykłe pirackie dyskietki jakich było w pi...u i trochę (a na takie właśnie wyglądają) to trzy dychy to dużo. Ale... Zawsze może znaleźć się sentymentalny wariat któremu na widok tej właśnie dyskietki łezka nostalgii w oku się zakręci i zapłaci ... pińset i to ojro ;-)
      Wystaw na Allegro, przetestuj rynek. A później sprzedaj voyowi za trzy dychy :-)
      • 7: CommentAuthordaro
      • CommentTime19 Oct 2015 22:10

Nie muszę ich sprzedawać, niech sobie leżą :)

Chciałem się zorientować po ile chodzą mniej więcej tego typu gry na dużych dyskietkach.

Właśnie też mnie ciekawi, czy to kopia, czy oryginały.

Przecież wtedy chyba hologramów nie było naklejonych na opakowania?

Te maja jakieś okładki, instrukcje.

Kopie z tamtych czasów to chyba były jakieś dyskietki czyste lub z nadrukiem, nazwą gry bez opakowania?
    1.  
      Daro
      Weś ta dyskietki i wejdz na ebay - albo na amerykanskie strony dla fanow - jesli sa sprawne dostaniesz wiecej niz 3 dychy :-)
      • 9:

CommentAuthorlarek

marekp:

Jak to są tylko zwykłe pirackie dyskietki jakich było w pi...u i trochę (a na takie właśnie wyglądają)

Ale tak właśnie wyglądały oryginały. Co oczywiście nie zmienia faktu, że nie są szczególnie dużo warte.
      • 10: CommentAuthors2325

Piraty które kupowałem nigdy nie miały obrazków tylko listę tytułów, a już druk w kolorze to Ameryka. Ale może sprytnie wykombinował by kupić oryginały w cenie piratów.
      • 11: CommentAuthordaro

Jak z trwałością takich dyskietek?

Mimo że nigdy nie były używane i sprawdzane, mogą nie działać?

3,5 calowe dyskietki były bardziej masywne, a te są giętkie.
      • 12: CommentAuthormarekp

Mogą nie działać. Nawet nie używane tracą z czasem zapisane informacje. ZTCP dla dyskietek przyjmuje się trwałość 10 lat od zapisu. Ale chyba nie jest tak żle skoro moje starsze dyskietki się wczytują :-)
      • 13:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime19 Oct 2015 22:10 zmieniony

Nic nie kombinuję. :) Larek ma rację; nie są szczególnie wiele warte i kwota, którą zaproponowałem, jest wg mnie uczciwa. To, co się obecnie dzieje na rynku kolekcjonerskim, to jakiś obłęd. Sztucznie zawyżone ceny, choć część z nich usprawiedliwia fakt istnienia niewielkiego nakładu danej gry czy programu lub ewentualnie stadium produkcyjne (prototyp, wersja demo dla dystrybutorów itd.).
      • 14: CommentAuthordaro

Oj to muszę je szybko sprzedać, bo możliwe, że teraz są jeszcze dobre.

Na przykład za 5 lat może okazać się, że nie ma już na nich żadnych danych :)
      • 15: CommentAuthormarekp

E-tam. Nie ma na nich nic szczególnego - te programy można ściągnąć jako obrazy dyskietek z "internetów". LIczy się raczej ich fizyczność: Naklejka, pieczątka, dyskietka... Za to się płaci. Samą grę można ściągnąć i odpalić na emulatorze :-)))
      • 16:

CommentAuthorvoy

Ok, wyjawię mój szczwany plan. :)

Chciałbym je odczytać przez interfejs KryoFlux do formatu .raw, który pozwala zachować niskopoziomowe informacje o zapisie na dyskietce, w tym też o zastosowanych zabezpieczeniach przed kopiowaniem i tym samym po konwersji na format .atx lub .pro zachować to dla przyszłych pokoleń. Pierwszy z nich pozwala odtworzyć te dane w drugą stronę (jeśli powstanie odpowiedni program) i zapisać całość informacji na dysk. Trzy tytuły z twoich dysków, daro, nie zostały jeszcze odczytane.
      • 17: CommentAuthormarekp

@s2325: Przejrzałeś mnie...
      • 18: CommentAuthormarekp
      • CommentTime19 Oct 2015 23:10

"który pozwala zachować niskopoziomowe informacje o zapisie na dyskietce"(...)"dla przyszłych pokoleń".
      "Trzy tytuły z twoich dysków, daro, nie zostały jeszcze odczytane."
      I tym sposobem dodałeś zero do swojej oferty... :-P
      • 19:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime19 Oct 2015 23:10 zmieniony

Voy, a które to tytuły, bo zdaje się, że jakieś gry z tej czwórki mam i mógłbym wypożyczyć je za darmo*

*)darmo = dwa piwa
      • 20:

CommentAuthorvoy

Dodałeś je za mnie, więc taka oferta nie jest z mojej strony wiążąca. :)

Można inaczej: jeśli daro koniecznie chce je sprzedać drożej (ale nie mnie), to nic nie stoi na przeszkodzie, ale jeśli to możliwe i gdyby się zgodził, chciałbym go poprosić o podesłanie tych dysków tylko do odczytu; po czym bym je odesłał (wraz z pokryciem kosztów przesyłki w obie strony). Może ta prośba wygląda dziwnie, ale przedstawiam sprawę uczciwie.

daro, na forum mnie znają od lat; nie mam żadnych ukrytych zamiarów. :)

@Larek: Adax, Robal/Duch, Gold Hunter. Bardzo byłbym rad. :) Dogadamy się co do marki ulubionego trunku. :)
      • 21:

CommentAuthorlarek

Adax i Gold Hunter jest w oryginale :)

Mam też Duch/Robal, ale jakieś takie dziwne, bo na dwóch dyskietkach... Coś mi się przypomina, że te dwie gry skopiowałem sobie na inne dyskietki, gdyż stacja XF551 nie bardzo chciała czytać drugą stronę dyskietki bez otworu indeksującego. Ale głowy za to nie dam.
      @Daro, czy mógłbyś sprawdzić na ilu dyskietkach masz te gry (Duch/Robal)?

Voy, podaj adres do wysyłki na (...)
      • 22:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime20 Oct 2015 00:10 zmieniony

Oto lista wszystkich oryginalnych gier na dyskietkach, które posiadam, a przynajmniej tych, do których udało mi się szybko dostać ;)

AD 2044
      Adax
      Alchemia
      Alfa-Boot
      Android
      Around the Planet
      Artefakt przodków
      Bang! Bank!
      Barahir
      Barbarian
      Boing II
      Captain Gather
      Change
      Constellation
      Crypts of Egypt
      Cywilizacja
      Dagobar
      Deathland
      Dwie Wieże
      Fatum
      Fire power
      Frank & Mark
      Global War
      Gold Hunter
      Guard
      Hawk Moon
      Humanoid
      Imagine
      Inny Świat
      Janosik
      Jumpig Jack
      Klątwa
      Kręgi zagłady
      Książe
      Living Daylights (Mirage)
      Lizard
      Magia
      Magia Kryształu
      Magic Dimension
      Master Head
      Miecze Waldgira II
      Mission Zircon
      Moscow 1993
      Najemnik
      Najemnik - Powrót
      Neron
      Operation Blood
      Outris
      Problem Jasia
      Przemytnik
      Riot
      Roderic
      Sexversi
      Skarbnik
      Special Forces
      Spy Master
      Starball
      Streets
      Super Fortuna
      Świat Olkiego
      TacTic
      Tagalon (Mirage)
      Technoid
      Technus
      Terminator
      The Convicts
      The Jet Action
      The Last Guardian (LK Avalon)
      Top Sectret
      Tron
      Turbican
      Vicky
      Władca
      Włóczykij
      Zybex (LK Avalon)
      • 23:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime20 Oct 2015 00:10

Posłałem ci listę zgranych i działających na maila i tych, które są zgrane do .raw, ale których nie można skonwertować, bo specyfikacja .atx na razie nie obsługuje zabezpieczonych dysków w ED. :)
      • 24: CommentAuthordaro
      • CommentTime20 Oct 2015 09:10

Odpowiem na pytanie ile dyskietek jest. Są cztery.

Każda gra na jednej dyskietce.

Co do legalności tych dyskietek to ich historia jest taka:

Rozdawali je na jakichś targach komputerowych, nie pamiętam już których, możliwe, że w Poznaniu byłem.

Rozdawali je za darmo, było to w latach 90-tych, Sporo tego leżało w kartonach same duże dyskietki.

Skończyła po prostu się era dużych dyskietek i ta firma nie mogła sprzedać tych gier. Zamiast wyrzucić rozdała za darmo.

Chwyciłem te 4 sztuki i przeleżały u mnie w domu do dziś. W ciepłym suchym miejscu z dala od silnych pól magnetycznych, magnesów. Nie miałem napedu na duże dyskietki i ich nie użyłem nigdy.

Patrząc na nośnik jest idealny, opakowania też, Kiedyś nie foliowali tych dyskietek i nie są zafoliowane.

Jak rozdawali na targach to chyba są oryginały?

Co do wysyłki o której wspomniał Voy i przegraniu ich to nie głupi pomysł. Podejrzewam, że już to ktoś zrobił w Polsce to nie były takie unikatowe tytuły.

Zastanowię się. Szczerze nie chce mi się ich wysyłać. Nie są uszkodzone, a w dobrych warunkach przechowywane, pewnie jeszcze poleżą.

Też jest obawa, że trafi jakaś stacja dyskietek, która porysuje te dyskietki głowicą.

Mam na przykład dyskietki 3,5 cala często używane i do tej pory działają, a te nieużywane powinny być ok.

Na razie nie będę ich nigdzie wystawiał. Dobry jest pomysł z wystawieniem na e-Bay, tam mogą nie mieć kolekcjonerzy takich tytułów, a w Polsce raczej będą mieli.
      • 25:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime20 Oct 2015 09:10 zmieniony

KryoFluxem nikt tych tytułów z oryginałów jeszcze nie zgrywał niskpoziomowo - w tym cały pic. :) W Sieci są tylko wersje złamane przez piratów.

Za moje stacje ręczę stuprocentowo, bo nigdy żadnej dyskietki nie porysowały. Ale ok, twoja decyzja i ją uszanuję. :)
      • 26: CommentAuthordaro
      • CommentTime20 Oct 2015 09:10

Czyli jednak to oryginały.

Zobaczymy, trochę ten temat przeleży na forum, może ktoś już ma skopiowane te tytuły.

Ja ich nie będę się pozbywał, będę pamiętał o możliwości skopiowania. Jak coś się głoszę, dzięki za propozycję Voy

Synek rośnie pewnie dostanie w spadku ode mnie te gry :)
      • 27:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime20 Oct 2015 11:10

Panie Voy,
      przebrnąłem przez te zestawianie, które mi podesłałeś, a właściwie dwa zestawienia - jedno gier przekonwertowanych, a drugie tylko zgranych i wyszło mi, że w całym tym zbiorze nie ma jeszcze następujących gier (z tych, które ja posiadam):

AD 2044
      Adax
      Alchemia
      Android
      Around the Planet
      Artefakt przodków
      Bang! Bank!
      Barbarian
      Boing II
      Captain Gather
      Change
      Constellation
      Crypts of Egypt
      Dagobar
      Deathland
      Dwie Wieże
      Fatum
      Frank & Mark
      Global War
      Gold Hunter
      Guard
      Hawk Moon
      Imagine
      Jumpig Jack
      Klątwa
      Kręgi zagłady
      Living Daylights (Mirage)
      Lizard
      Magia Kryształu
      Magic Dimension
      Mission Zircon
      Moscow 1993
      Najemnik - Powrót
      Neron
      Operation Blood
      Outris
      Roderic
      Sexversi
      Skarbnik
      Special Forces
      Streets
      Świat Olkiego
      Technoid
      Terminator
      The Convicts
      The Jet Action
      The Last Guardian (LK Avalon)
      Tron
      Turbican
      Władca
      Włóczykij
      Zybex (LK Avalon)

Sprawdź, proszę, czy faktycznie tych gier potrzebujesz i daj znać, to wyślę je wszystkie.
      • 28:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime20 Oct 2015 23:10 zmieniony

Wszystko się zgadza. :) Gdybyś niektóre z nich miał w kilku egzemplarzach, to również podeślij. Zdarzały się kopie różniące się od siebie rodzajem zabezpieczenia przed kopiowaniem albo kodem gry w zależności od czasu wydania (np. Saper, Vicky, Kult, Robbo). No i raz jeszcze naprawdę wielkie dzięki. :)
      • 29:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime21 Oct 2015 13:10

Paczka wysłana.
      Opiekuj się dyskietkami jakby były... moje ;)
      • 30:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime22 Oct 2015 00:10

Zatem z niecierpliwością będę jej oczekiwał. :)
      • 31:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime23 Oct 2015 19:10

Paczuszka doszła, a w środku znalazłem same skarby. Dyskietki spokojnie przetrwałyby pobliski wybuch bomby atomowej - tak dobrze przesyłka była zapakowana. :) Stan nośników IDEALNY. Dzięki, Larku!

Część już zgrana, pozostałe uda mi się zgrać do .raw w przeciągu paru najbliższych dni. Znakomita większość z nich jest w ED, więc ich zrzuty będą musiały poczekać na konwersję do chwili, aż Phaeron rozszerzy specyfikację .atx.
      • 32:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime23 Oct 2015 19:10

voy:

Dyskietki spokojnie przetrwałyby pobliski wybuch bomby atomowej

Trzymam je w przeciwatomowej lodówce ;-)

Nie ma pośpiechu z tym zgrywaniem.
      • 33:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime26 Jan 2019 11:01

I udało się zgrać?
      Odśnieżam, może inni zechcą Voyowi coś jeszcze udostępnić.