pytanie laika: jak krok po kroku na domowym piecu (Vista niestety) zainstalować środowisko php + mysql w celach podglądu tworzonych stron w php? próbowałem już z różnych stron ale za każdym razem "coś" nie wychodzi... może głupieję na starość czy cuś? ;) wielkie dzięki za zrozumienie i jakąś podpowiedź.
Instalujesz, odpalasz xampp-control.exe, na ->link<- konfigurujesz co trzeba (jest m.in. phpmyadmin) i gotowe. Wersja portable - można przenosić cały katalog między maszynami, a apache i mysql nie działają jako usługi tylko zwykłe aplikacje.
no i spróbowałem (sorki za post po postem ale chciałem specjalnie podziękować :) ) metoda przedstawiona przez galu okazała się trafiona na 100% - xampp działa chociaż Vista się buntowała... :I
Jest to serwer z Apachem, PHP i Mysql 5. który odpala się w locie (np z CD) i nie trzeba go instalować.
Testowałem, na kilku poważniejszych stronach które robiłem, wszystko działa super, tylko uwaga, program tworzy sobie kopię bazy danych na dysku c: przy uruchamianiu.