Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Enjo:
Promienie słoneczne są bardzo przytłumione atmosferą. Na szerokościach okołorównikowych jest ich dość, ale podczas transportu tam, gdzie energia jest najbardziej potrzebna, czyli na północ, mamy straty.atariki50:
Czy brakuje wam wody w kranie? Prądu w gniazdkach? Żywności w marketach? A może paliwa do auta? Myślę że nie!atariki50:
Wszystko jest kwestią CENY.atariki50:
Wachania cen energi ogulnie pojętej wynikają nie z jej zasobów ale z starej zasady popytu i sprzedaży.atariki50:
Popatrzcie ile zrobiliśmy w kierunku oszczędzania energi.atariki50:
Koszt wyprodukowani energo-oszczędnej żarówki jest kilkukrotni większy niż tradycyjnej. A koszt jej utylizacji kilkadziesiąt razy.atariki50:
To nie brak surowców i ich dostępność jest problemem.atariki50:
A pozbycie się ropy i gazu jako głównego silnika rozwoju naiszej cywilizacji narazie odkładam na daleką przyszłośćKrótki:
Ale straty te nie spowodują przecież, że energii zabraknie, tylko że w krajach "bardziej zachmurzonych" będzie ona droższa.Krótki:
Podobnie jest z ropą naftową - od czasu kryzysu naftowego podrożała ona tak bardzo, że stało się opłacalne wydobywać ją w miejscach, którymi wcześniej nikt sobie nie zawracał głowy.Krótki:
Efekt w sumie będzie podobny - dostęp do energii będą mieli tylko najbogatsi.Enjo:
Nie jestem ekspertem od prądu, ale wydaje mi się że straty przy przesyle energii mogą wzrastać nieliniowo wraz ze zwiększeniem dystansu (...)AdamK:
Materii ziemskiej przybywa, bo Ziemia działa trochę jak odkurzacz - przyciąga przelatujące w okolicy małe drobiny.wiki:
W roku 1912 fiński matematyk, Karl Frithiof Sundman udowodnił, że przy pewnych warunkach początkowych istnieje ogólne rozwiązanie problemu trzech ciał. Wspomniane warunki to analityczność funkcji położenia od współrzędnych (czasowej i przestrzennych) oraz wymóg, by nie doszło do kolizji trzech ciał. Rozwiązanie jest również funkcją analityczną współrzędnych.