atarionline.pl 15 kHz - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthormakary
      • CommentTime21 Feb 2016 18:02

@emkay: I couldn't care less at the moment ;) Those tunes aren't meant to be parts of some games' soundtracks and I am not interested in replaying commercial songs. So it is as simple as that also: I'm fine with the available Pokey music soft ;). Moreover excuse me please, but I am not in a position to says anything reasonable about any "proper" or "would-be written" sort of pokey tracker :)
      • 2: CommentAuthormakary
      • CommentTime21 Feb 2016 20:02

Swoją drogą, pamiętam, że kiedyś pomyślałem, że zrobię jakiś cover w RMT, ale nie udało się skończyć - przez lenistwo :) Natomiast po odpaleniu fragmentu na realnym sprzęcie pierwszy raz pomyślałem sobie, że jest niesamowicie duuużo pary w tym małym chipie. Rzućcie proszę uchem na ten zgrany skrawek, kończy się niestety przed tym, co najciekawsze, czyli modulacjami leada. Ale i tak chyba ciekawie to brzmi, co?
      • 3: CommentAuthorxxl
      • CommentTime21 Feb 2016 20:02

cos swierzego slysze :-)
    1.  
      eeee eee a gdzie reszta !!??? ;)
      • 5:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime22 Feb 2016 09:02

@triplex
      ...najłatwiej było pisac o demie ze rypane z komody :) równoczesnie prezentujac swojskie -polowo-pokeyowe "zawodzenie i fałsze" rodem z koziolka matolka" tyle ze nieco najebanego...

Masz coś do koziołka Matołka gościu? :)
      Cho na solo!
      • 6:

CommentAuthormiker
      • CommentTime22 Feb 2016 10:02

@triplex: tak, mnie też zaczął ktoś kiedyś fakać, że "muzyczki z dobranocek" robię, bynajmniej nie w formie żartu, czy luźnej rozmowy, ale cóż (o, w Ornecie w 1997r.). Pytam tylko teraz gdzie on jest i jego wzorowa twórczość? Ech... nieważne zresztą. Podobała mi się za to postawa Virusa, który lubił wszytko i na każdy temat muzyczny dało się z nim pogadać. Szkoda, że poszedł w świat - pozdrów go!

A wracając do tematu - pewnie gdzieś już dawałem. Tu jest tylko nieco 15kHz - pomocniczo, gdy potrzebowałem oktawy niższej niż X-1. Taki mały YM-ek na POKEYu (inspirowany a co!).
      • 7:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime23 Feb 2016 10:02

Niektóre kawałki w dechę! Makary, Emkay - thumbs up!

• 8: CommentAuthormakary
      • CommentTime23 Feb 2016 16:02

@Grey: świetne :)))

OT, trochę prośba: kiedy wykopałem ze strychu A8 i magnet, kupiłem kasetę-adapter :), no i chciałem porobić jakieś chipy to przeglądałem różne fora, żeby coś więcej się dowiedzieć.

Kiedy przeczytałem niektóre wątki o Pokeyu, 15kHz... Litości: porównałem ilość emocji, ideologi, zakazów i nakazów używania, wycieczek personalnych i kto wie czego jeszcze, z raczej znikomą ilością dzisiejszych produkcji Pokeyowych to pomyślałem: What Da...?! Chyba dla bezpieczeństwa swojego i rodziny wrzucę kompa na Alle ;)

A serio: mam nadzieję, że w tym wątku uda się utrzymać poziom i może zachęcić kogoś jeszcze do muzykowania. Się postarajmy i luz ;)
      • 9: CommentAuthormakary
      • CommentTime27 Feb 2016 11:02

Tym razem coś w RMT przerobionym przez Analmuxa (m.in. dodatkowe brzmienia, poprawa strojenia).

W basie patent znany z syntezatorów. Tam: dwa oscylatory -> miksowanie różnych kształtów generowanej fali -> detune i/lub przestrojenie o oktawę, kwintę lub inny interwał -> kombinowanie aż uzyska się jednolite brzmienie. Tu: analogicznie, ale w roli dwóch oscylatorów dwa instrumenty grające linię basu na dwóch kanałach.

Link do nagrania z real na bc:

->link<-
      • 10: CommentAuthorxxl
      • CommentTime27 Feb 2016 11:02

swietne
      • 11:

CommentAuthorsun
      • CommentTime27 Feb 2016 16:02

i tak wiadomo wszem i wobec, że najbaśniejszy BAS generuje BASSSSHUNTER :)
      • 12:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime27 Feb 2016 17:02 zmieniony

mocny kawałek
      • 13: CommentAuthormakary
      • CommentTime27 Feb 2016 19:02

dzięki!

Zachęcam do muzykowania, coverowania, eksperymentowania itd. W razie jakby co, tu czy na privie - jak będę umiał, to pomogę, wesprę instrumentem itp.

@sun: no raczej ;) Mój dzieciak (<2) zaczyna ryczeć jak BH usłyszy, chociaż nie ma jeszcze za dużo uprzedzeń muzycznych :)))
      • 14:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime27 Feb 2016 20:02

btw - xray w niezapomnianym kowerze /b/asshuntera:
      • 15:

CommentAuthorYosh
      • CommentTime28 Feb 2016 13:02

DP.mp3

....o.... panie.... pewnie requestów nie przyjmujesz ale może z dwa takty więcej na gwiazdkę ?

Mi tam podobało się nawet to pierwsze 'bez melodii' :)
      • 16: CommentAuthormakary
      • CommentTime28 Feb 2016 19:02

@yosh: spróbuję skończyć, zależy jak będzie z czasem. Oryginał trwa z 1.40, ale podrobienie na Pokey'u tych wszystkich tape-stopów, bitcrusherów i całej reszty efektów... zobaczymy czy nie wyjdzie siara ;)
      • 17: CommentAuthormakary
      • CommentTime7 Mar 2016 16:03

Bez szczególnych eksperymentów. No może trochę kombinowania z pentatoniką i mniej standardowym metrum. Może komuś podejdzie ;)

Link do nagrania:

->link<-
    2.  
      brzmienie to juz przypomina mi Ym super .ja to muzyk nie jestem ;) ale te "przeciagane wysokie nie bardzo ":)jakas taka japonska melodyka ..ale bass rulezz :) " prosiemy o wincyj " mam nadzieje ze sie nie obrazi kolega :)
      • 19: CommentAuthormakary
      • CommentTime7 Mar 2016 21:03

@triplex: co do basów to właśnie myślałem o tych kawałkach, które tam gdzieś wcześniej się pojawiały jako przykłady. A melodyka japońska, dobre ucho ;) - bo trochę taka wschodnia skala - właśnie pentatonika. Spróbuj kiedyś pobrzdąkać sobie np. na samych czarnych klawiszach na jakimś pianinie i od razu zabrzmi to w takim klimacie. Ale skala jest naprawdę git, zwłaszcza dla początkujących muzyków, moim zdaniem.
    3.  
      tez cos tam tworze jako dj ;) no ale w tym gatunku tj. jak ja to nazywam "techno esencjonalne " melodii zbyt wielu nie uswiadczysz ..ale ja cos tam próbuje przemycic :)
      • 21:

CommentAuthorYosh
      • CommentTime8 Mar 2016 20:03

" Spróbuj kiedyś pobrzdąkać sobie np. na samych czarnych klawiszach na jakimś pianinie i od razu zabrzmi to w takim klimacie. "

dokładnie o tym, ze szwagrem rozmawialiśmy - nie ważne co naciśniesz i tak wyjdzie zachrzaniający Azjata w deszczu.

A melodyjka całkiem miła
      • 22: CommentAuthormakary
      • CommentTime8 Mar 2016 21:03 zmieniony

@triplex: O! A można gdzieś coś posłuchać, jakiś set czy coś? Na Pokeyu nie da się pobawić w takie klimaty? ;)

Coś więcej jeszcze będzie, zamówienia jakieś są ;), ostatnio wpiąłem A8 w graty studyjne i może wrzucę coś zgranego już nie "dry", ale po obróbce.

Bardzo spoko jest to, ze można dostać feedback od ludzi - proszę o więcej, krytycznie, pozytywnie, jakkolwiek ;)
      • 23: CommentAuthormakary
      • CommentTime17 Mar 2016 14:03

Kolejne podejście do RMT Patch 8. Sporo kombinowania i szlifowania przy sekcji rytmicznej. Ciekaw jestem co sądzicie o kawałku.

Link do nagrania z real na bc:

->link<-

-----

Te parę kawałków, które tu wrzucałem, zebrało się w sumie w EP-kę ;), więc chętnych zapraszam po download całości:

->link<-

Nagrane ze stockowego 65 XE, cała obróbka to usunięcie szumów jakimś noise gatem. Źródła ogarnę i też wrzucę.
    4.  
      lubię,lubię ;) bardzo fajne
      • 25:

CommentAuthorxeen
      • CommentTime17 Mar 2016 19:03

zajebiste
      • 26: CommentAuthormakary
      • CommentTime15 Apr 2016 17:04

15 kHz, S02E01 :)

Tak jak do tej pory - stockowe 65XE, soft to RMT + Patch 8, 4x, nadal bez wsparcia samplami. Branie się za takie majstersztyki jest mocno ryzykowne, ale co tam ;)

Link do nagrania z real Pokeya:

->link<-
      • 27: CommentAuthormono
      • CommentTime15 Apr 2016 18:04

Świetne! Dzięki.
      • 28:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime15 Apr 2016 22:04

ZybexRmx- mnie się nie podoba ,troszkę taki jak z C64 ,może z samplami wersja była by lepsza , dla mnie cały jego urok właśnie w tych oryginalnych dźwiękach -zapewne rzecz gustu .
      BikeRideMB- no jak dla mnie świetna robota ,bez zastrzeżeń .
      • 29:

CommentAuthorCOR/ira4

słyszałem to przed oryginałem i gdy słyszę oryginał to nie mogę śmiechu powstrzymać .

Po prostu MISTRZOSTWO .
      • 30:

CommentAuthorxeen

taki trochę pokey alternatywny :)
      • 31:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime15 Apr 2016 22:04 zmieniony

cztery struny-cztery kanały i wszystko gra ;-)
      By docenić kunszt artysty ,trzeba filmik obejrzeć/przesłuchać do końca :-).
    5.  
      kawalek zajebistyyy fajne brzminia i ten flanger or phaser pojawiający się na lini basu ...chce to uslyszec z sampelkami. Irata4 "otwarty umysł to też otwarte ucho" a ty tu "zaścianek" prezentujesz..hehehe .MAkary staje sie dla mnie "czarnym koniem" na SillyVenture ..bo chyba sobie takiej okazji nie odpusci :) hihihi
      • 33: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime16 Apr 2016 00:04

piękne!
      • 34: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime16 Apr 2016 00:04

genialne basy, swoją drogą takie basy jak lubię to zazwyczaj chiptune'y mają, wyjątek to Benny Benassi
      • 35:

CommentAuthorbocianu
      • CommentTime16 Apr 2016 15:04

przychylam się. genialne basy.
      czy moge poprosić rmt? podpatrzeć trochę warsztatu?

please...
      • 36:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime16 Apr 2016 17:04

makary, man, znów miałem ciary słuchając Twojego kawałka.
      • 37: CommentAuthormakary
      • CommentTime17 Apr 2016 00:04

Dzięki wszystkim za odzew!

@IRATA4:
      rozumiem. Sam nie przepadam ze wersją na C=. Moim zdaniem Gilmore miał tam ciekawe pomysły na instrumenty, ale efekt jest mało spójny.

@triplex:
      To próby wykorzystania czegoś w rodzaju modulacji Pulse Width. Łatwiejsze do opanowania w TMC 2 (bo da się z paternu kontrolować parametry instrumentu) niż w RMT, ale ważne że się da.

@gorgh:
      No właśnie ;) Ja o basy się nie martwię, bo widzę że można sporo pokombinować. Nie będzie wygładzonych, bo nie ma dolno-przepustowego filtra, ale buzzery a'la YM to raczej tak. Gorzej z górą. Nic nie udało mi się ciekawego zrobić, a monotonne 'pi' powyżej C4 to za mało na ciekawe leady czy pady. Zobaczymy.

@bocianu:
      Tak, ogarnę i wrzucę. Może uda mi się jakieś patenty opisać.

@pirx:
      He,he... A wiesz, że czasami zastanawiam się czy chipy mogą tak działać. Brzmi to jak brzmi, ale może...
      • 38: CommentAuthormakary
      • CommentTime2 May 2016 18:05

źródło Zybex'a w załączniku. Trzeba uruchamiać pod RMT Patch 8, do ściągnięcia:

->link<-
      • 39:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime2 May 2016 19:05

podeślijcie jakiś filmik bądź normalny plik .
      • 40: CommentAuthormakary
      • CommentTime2 May 2016 19:05

IRATA4:

to po prostu źródło dla muzyków - nie wiem jaki to miałby być filmik czy normalny plik :)
      • 41:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime2 May 2016 20:05

coś do odsłuchania bez zbędnych instalacji
      • 42: CommentAuthormakary
      • CommentTime2 May 2016 20:05

to zródła tego remixu Zybexa, który wcześniej już wrzucałem. Nic nowego do posłuchania na razie.
      • 43: CommentAuthormrroman
      • CommentTime3 May 2016 00:05

@makary: Powiem szczerze, że nie wierzę że ten remix leci z Pokeya. Nigdy takiego basu nie słyszałem na Atari. Gratulacje :).
      • 44: CommentAuthormakary
      • CommentTime3 May 2016 15:05

@mrroman:

dzięki ;) O tych basach dobrze jest słyszeć, ponieważ sporo wcześniej czytałem o problemach z nimi. Mam nadzieję, że ze źródeł jest w miarę czytelne, jak można takie rzeczy robić, są tam gotowe instrumenty itp.

Próbuję teraz zrobić coś z naciskiem na leady i pady, zobaczymy co z tego wyjdzie. Może coś bym już miał, tylko ostatnio za dużo czasu, który mam dla A8 zmarnowałem na nieco psychodeliczne dyskusje na obcojęzycznych forach :)))
      • 45: CommentAuthormakary
      • CommentTime3 Aug 2016 21:08

Lubię w oryginale ten "przesterowany" klimat (brzęczące i czasami skrzeczące instrumenty). No i kompozycja + aranżacja -> świetna sprawa, mnóstwo nieoczywistych akordów, budowanie klimatu itp.

Technicznie: zaaranżowane w zasadzie na 2 kanały, ponieważ potrzebowałem modulowania i basów i leadów (filtry, efekty a'la PWM itp.).

Oryginał to dla mnie top chip-tune'ów, więc mam nadzieję, że nie zmaściłem bardzo ;)

Link do nagrania z kompa:

->link<-
      • 46: CommentAuthorAdam
      • CommentTime3 Aug 2016 21:08

Atarowcy szybciej skojarzą, o który utwór chodzi, gdy podasz nazwę znanej nam gry "The Extirpator" :)
      • 47: CommentAuthormono
      • CommentTime3 Aug 2016 21:08 zmieniony

Fajnie to brzmi, choć momentami mam wrażenie że fałszuje (3:00) :/
      A ten kawałek zrobił Hubbard na Atari w grze The Extirpator: ->link<-
      Ale podoba mi się Twoja wersja.
    6.  
      mistrz:)!! jak to zajebiście brzmi!!! makary na prezydenta pokey'a :)
      • 49: CommentAuthormakary
      • CommentTime4 Aug 2016 08:08

Dzięki Panowie!

@Adam: fakt ;)

@mono: rzucę jeszcze raz uchem i okiem, zobaczę czy coś da się poprawić (może porobiłem jakieś babole).
      • 50: CommentAuthormono
      • CommentTime4 Aug 2016 11:08

Nie przejmuj się specjalnie, nie mam absolutnego słuchu (Pinokio ma :]), więc może mi się tylko wydaje.
      Kawałek świetny. Fajny jest ten dzwoniący instrument (to jakaś synchronizacja?).