Witam, podłączyłem do mojego Atari 130XE SIO2SD - ver. 3.1, karta Sandisk 8GB, na karcie katalog atari, plik Sio2SD.xex z configuratora 3.5. Po uruchomieniu przy próbie wejścia w jakikolwiek katalog nic się nie dzieje, trochę "popryka". Z poziomu interfejsu wszystko działa, można poruszać się po katalogach, wczytywać programy. Poniżej link do filmiku.
Wersji firmware nie jestem pewien, podczas uruchamiania wyświetla tylko vers. 3.1. Przy próbie aktualizacji do wersji 3.1RC2 po wciśnięciu shift + k3 wyświetla firmware update not available. HSINDEX standardowo ustawiony na 6, wyłączenie również nic nie daje.
Jeśli masz nowe SIO2SD od Lotharka to pewnie oprogramowanie jest właściwe, czyli 3.1Rc2. Ale skoro wyświetla się numer wersji to albo system był już upgradowany, albo nie robił tego Lotharek... No, chyba że Lotharek zrezygnował z reklamy :)
Dla pewności dobrze byłoby jednak zrobić upgrade, a powinno się to udać z karty SD - nie SDHC!
HSINDEX zostaw na 6 - jest ok.
Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Skoro wybierając plik na SIO2SD da się go wczytać, a z konfiguratora 3.5 już nie to albo firmware jest niewłaściwy, albo nie wiem...
edit:
teraz dopiero zobaczyłem film - no, to zdecydowanie nie jest produkt Lotharka.
1. Karta musi być<=2GB 2. "Aby zrobić upgrade firmware'u należy do głównego katalogu karty wgrać plik SIO2SD.BIN (wariant 28k). Uwaga: katalog ATARI musi też być na tej karcie - inaczej urzadzenie nie zobaczy tej karty i co za tym idzie nie pozwoli na upgrade firmware'u. "
Ja mam dokładnie taki sam efekt jak podłączę SIO2SD jako ostatnie, za magnetem i stacją dysków.
Na jednym kompie działa, na drugim nie. Za jedną stacją działa, a za inną nie chce. Coś jakby nieraz brakuje prądu albo coś tam po kabelkach SIO na taką odległość nie dochodzi :)
Przychylam się więc do weryfikacji podłączenia zgodnie z ostatnim postem larka.
Sytuacja chyba opanowana. Na razie działa jak powinno. Usunąłem tylko C78,bo po usunięciu dodatkowo C77 wywalało błędy w konfiguratorze. Wielkie dzięki!
$8a Urządzenie nie odpowiedziało na komendę komputera w czasie na to przewidzianym; na ogół oznacza to, że urządzenie nie istnieje, jest wadliwie podłączone bądź uszkodzone
na przemian z $8b Urządzenie nie potrafi przeprowadzić nakazanej operacji (nie zna takiej komendy)